Ölü Avrupa ve Türkiye
Avrupa 'toprağında' son derecede ilginç şeyler yaşanıyor. Bana kalırsa, o kadar ilginç ki, daha önce yazdığım bir yazıda dile getirdiğim yargı 'ölüdür Avrupa artık' tanımı, anlayışı, öngörüsü doğrulanıyor.
Birincisi, artık Avrupa demek olan AB, küreselleşmeyle birlikte ortaya çıkan gelişmelere ayak uyduramadı. Küreselleşmenin zorunlu kıldığı kurumsal yapıları oluşturamadı.
Bunun nedeni de AB'nin doğrudan doğruya bir 'Avrupa ligi' olarak tasarlanmasıydı. Eğer Avrupa sadece Avrupa'yla, 'beyaz Avrupa'yla' kalsaydı bu türden sorunlar yaşanmazdı. Ama küreselleşme Avrupa'nın farklı kültürlerle bir arada olmasını zorlayınca asıl bu şartı ayakta tutmak için kurumların dönüştürülmesi gerekirdi.
Bu yapılmadı. Çünkü Avrupa'nın böyle bir yaklaşımı, zihniyeti olmadığı anlaşıldı. Avrupa da bunu yaşayarak anladı ve öğrendi. Belki kendi kendisine hayret ederek ayağını suya erdirdi. Son göçmen krizi bu gerçeği ağır bir kaya olarak AB'nin sırtına yükledi.
İkinci hadise gene birinciye benzer ve onunla ilişkili bir şekilde Müslümanlık meselesidir.
Bugün Avrupa'nın akıl almaz bir İslamofobi ile sarsıldığını, çalkalandığını düşünmemek mümkün mü? Avrupa bilinç dışındaki büyük düşmanı yani İslam'ı/ Müslümanları bir kere daha keşfetti ve şimdi o 'hayaletle' çarpışıyor. İşin kötü yanı bu düşmanlığı, bu korkuyu gitgide artan bir otoriterleşmeyle yaşamasıdır. İslam düşmanlığı şimdi Avrupa'yı da vuran bir silahtır ve orayı cehenneme dönüştürmektedir.
Bunlara çöken ekonomileri, tıkanmış bürokrasileri eklersek AB'nin yaşadığı kriz çok daha iyi anlaşılır.
Türkiye ne yapacak bu durumda?
Aslında hiçbir hazırlığımız yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'halk oyuna sunarız, ona göre hareket ederiz, başvurudan bu yana 53 yıl geçti, hiçbir şey olmadı' yaklaşımını tartışmak gerekir, iki yanıyla da. Bu satırları Paris'ten yazıyorum. Türkiye, Avrupa'nın her yerinde mevcut. Bütün kurumlarında mevcut. Ama AB'nin üyesi değil.
Bu şartlar altında Avrupa ve AB devam etse ne olur etmese ne olur demiyorum. Avrupa devam etmeli. 'Yaratılmış', inşa edilmiş bir kavram olsa da, bütün eksiklerine rağmen 'Avrupa düşüncesi' önemlidir. Türkiye'nin de kendisini bu gerçekle yoğurması gerekir. Belki zor ama doğrusu bu.
Önce, bilsek de İngiltere'deki sonucu görelim, sonra devam ederiz...
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- ‘Sondan bir önceki’ yazı... (01.09.2017)
- Kasketten atlete... (30.08.2017)
- ‘Sol’dan ‘sos’a: Bir ayrışma ihtiyacı (28.08.2017)
- Türkiye’de Macron olmak... (25.08.2017)
- Kılıçdaroğlu aday olmazsa... (23.08.2017)
- Türkiye Avrupa’nın ortasında... (21.08.2017)
- Sıradan faşizm ve radikalizm ihtiyacı... (18.08.2017)
- Gecikmiş ırkçılık hayreti... (16.08.2017)
- Üniversite yerleştirmeleri üstüne... (14.08.2017)
- Bir tatil sonrası düşünceleri... (11.08.2017)