Dün Çin'in Ukrayna Savaşı çerçevesinde Rusya ile ilişkilerini nasıl kuracağına dair bazı temel iddiaları değerlendirmeye çalıştım. Çin'in Batılı ülkelerle sahip olduğu ticari ilişkilerin, Rusya ile Asya kıtasında yaşadığı rekabetin ya da Çin'in dış politika geleneğinin Rusya'ya olan desteğini etkileyebileceğini, fakat bunlar üzerinden Çin'in jeopolitik seçimlerinin okunamayacağını iddia ettim.
Çin Rusya'nın başta ABD olmak üzere Batı ile kavgasını kendisi için tercih edilebilir bulur. Böylelikle Batı'nın dikkatinin Pasifik bölgesine yönelmesi gecikiyor. Bu nedenle aslına bakarsanız Ukrayna Savaşı nekadar uzun sürerse veya devamındaAvrupa'daki gerilim ne kadar uzarsaÇin kendi büyümesine o kadar devamedebilir. Rusya'nın hızlı bir çöküş yaşaması durumunda sıranın kendisine gelebileceğini bildiğinden belki de Rusya'ya en azından ekonomik destek vermek isteyebilir.
Dün dediğim gibi, Batı'nın tehditlerini bu anlamda çok umursadığını sanmıyorum. Çin'in tavrını asıl belirleyen, yine uluslararası siyasetin gevşek yapısı olacak gibi. Nasıl Batılı ülkeler bu zamana kadar kendi içlerinde birlik olmada çekimser kaldı ve geciktiyse Çin'in de Rusya'ya desteği benzer şartlarda şekillenebilir.
Mesela, Batılı ülkeler Suriye, Libyave Kırım krizlerinde sorumluluk yüklenmektenkaçındılar. Bugün bilehâlâ Ukrayna'da en az sorumluluklageçiştirmek istiyorlar. Benzer bir düşünceformunun Çin'de de gelişeceğini düşünebiliriz.Çin, Rusya'nın direnmesini istiyor.Ama erken bir dönemde Rusya'ya vereceğidesteğin dikkati kendi üzerine çekeceğini dedüşünüyor. Asıl ikilemi tam burası.
İkilemler benzer olduğu gibi dış politika davranışları da benzerlikler içerecek diyebiliriz. Nasıl Avrupalı ülkeler ABD'ye yeterince güvenmedikleri için kendileri sorumluluk almaktan kaçınıyorsa, nasıl ABD Avrupalı müttefiklerini ikna edemiyorsa, Çin ile Rusya arasındaki ilişki de benzer bir biçimde seyredecektir. Çin'in Rusya'ya verebileceği destek,en fazlasıyla ekonomik ve teknolojikolabilir. Yani bir anlamda Çin,Rusya'yı paralı askeri haline bile çevirebilir.Böylece Batı ile Rusya arasındaki çekişmeyiçok daha uzun bir vadeye yayıp Batı'yayoğun bir maliyet çıkartabilir. Rusya çökmedikçeBatı, Çin'e dönemez. Amahep bu tür örneklerde olduğu gibi Çin işişten geçtikten sonra devreye girmeye kalkacaktır.
İkinci Dünya Savaşı öncesi nasıl Rusya, Polonya'ya destek vermediyse, nasıl İngiltere'nin Fransa'ya verdiği destek kısıtlı kaldıysa, nasıl ABD İngiltere ve Rusya'ya erken dönemlerde destek vermediyse bugün tüm ülkeler Çin de dahil kendi çıkarları doğrudan tehdit altına girmeden birbirine destek olmayacaktır.
Aslında bu ateşten kaçışın olmadığınıherkes görse ona göre pozisyonalır diye düşünebilirsiniz ama öyle olmuyorişte. Devletler güvenlik sıralamalarını gayetrasyonel biçimde yapıyor, ama elde ettiklerisonuç pek de rasyonel olmak zorunda değil.Çünkü herkes aynı hesabı yapıyor ve sonuçherkes için kötü oluyor. Gerçekten ateşedüşmemeyi başarabilenler hariç. Çinkendini çok uzak sanıyor. Ama yanılıyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.