10 Aralık AB Zirvesi'nin önemli bir tarih olduğunu son dönemdeki gelişmeler gösteriyor. Ekim ayında yapılan zirvede Türkiye'ye yönelik yaptırım kararları bekleniyordu. Ama Türkiye'nin çeşitli manevraları ve karşılıklı etkileşim halinde diplomasi kapısı aralanmış ve beklemeye geçilmişti. Dikkatli gözlemciler benzer tehditlerin aralık zirvesi için de söz konusu olduğunu biliyordu. AB'ninTürkiye'ye dairen temel meselesiDoğu Akdeniz.Türkiye'ninkendi münhasırekonomik bölgesinesahip çıkıyor oluşu AB'ninkendi çıkar hesaplamalarıyla tabantabana zıt. Özellikle Almanya enerjibağımlılığını bitirip kendini Avrupa'nıntartışılmaz büyük gücü haline getirmekistediğinden Doğu Akdeniz'deki Türkegemenliğini kırmak için elinden geleniyapacaktır. Yunanistan bu anlamdagerçek bir aktör değil. Almanya'nınçıkarlarını temsil etmekten başkabir işi yok.
Türkiye de zaten durumun farkında. Aralık zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taktik manevraları bunun göstergesidir. Türkiye zirve öncesinde Avrupa'nın ve özellikle de Almanya'nın eline koz vermemeye özen gösteriyor.
Almanya ve Fransa AB'nin en önemli iki aktörü. Ama AB'ye tek başlarına karar aldırmalarının çok mümkün olmadığı günlerden geçiyoruz. Özellikle İtalya ve İspanya gibi ülkeler Doğu Akdeniz meselesinde farklı bir tutum sergileyebileceklerini gösterdiler. AB'nin de topyekûn bir Doğu Akdeniz politikası olmaması nedeniyle Türkiye'nin üye ülkeler arasındaki farklılıklara oynama şansı var. Dolayısıyla Türkiye her türlü kışkırtmaya rağmen AB nezdinde bir karşıt propagandanın başlamasını önlemeye çalışacak. Almanlar da bu durumun farkında.Dün Libya'ya insani yardımmalzemesi götüren Türk gemisineuluslararası sularda arama yapmaçabasının bir anlamı var. Almangemisi Türk gemisini sanırım bilerektaciz etti. Bunun bir diplomatikkrize dönüşmesi planlanmış olabilir.Türkiye'nin sert bir karşılıkvermesini bekliyorlar. AB nezdindeTürkiye'yi yayılmacı ve agresif biraktör olarak sunmak istiyorlar.
Merkel'in konuya dair son sözlerine bakarsanız işin arka planını kavrayabilirsiniz. Merkel "Türkiye'nin tartışmalı sularda doğalgaz arayışını, 10 Aralık'ta yapılacak bir sonraki AB zirvesinde masaya yatırma konusunda uzlaştık. Bu konuda hiçbir soru işareti yok. O zamana kadar yaşanacak gelişmeleri izleyeceğiz ve ona göre bir karar vereceğiz. Şu an başka bir şey söyleyemem ama bugüne kadar olayların umduğumuz şekilde gelişmediğini söyleyebilirim" diyor. Bu tür durumlarda dikkatliolmak gerek. Türkiye muhtemelenbunu suhuletle halletmenin biryolunu bulacaktır. Ancak aralıkayına kadar benzer provokasyonlarolacağını da akıldan çıkarmamaklazım. Bir ara Fransa ön plandaydı.Şimdi Almanya daha açık oynamayabaşladı.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.