Karabağ'daki çatışmaların nereye kadar süreceğine dair ciddi endişeler var. Böylesi bir belirsizlik çağında bu türçatışmaların devletler arası savaşadönüşme ihtimali hiç de uzak birihtimal değildir. Karabağ'daki çatışma bir anda Ermenistan-Azerbaycan arasında daha kapsamlı bir savaşa dönüşür mü? Böyle bir savaş başladığında Türkiye, İran ve Rusya gibi ülkeleri de içine çeker mi? Bu nedenle herkesçevredeki aktörlerintemel motivasyonlarınıanlamayaçalışıyor. Hatta Fransa ve ABD'nin de ne istediğine dair çok fazla ipucu yok. Dahası devletler temel beklentilerini gizlemek için elinden geleni yapıyor. Bunların arasındaTürkiye açısından en fazla önemiolan Rusya'nın ne yapmaya çalıştığıdır.
Hepimiz biliyoruz ki, Rusya bu coğrafyayı arka bahçesi olarak görüyor. Herhangi bir hareketliliğin kendi ulusal güvenliğine yönelik hayati bir tehdit olduğunu düşünür yüzyıllardır. Dolayısıyla bizi şaşırtan Rusya'nın müdahil olması değildir. Asıl şaşırtıcı olan şimdiye kadar takındığı tavırdır. Evet sanki ortalıktaateşkesi ve barışçıl çözümü savunuyormuşgibi ifadeler dolanıyor amabunlar henüz Rusya'nın beklentilerinitam olarak yansıtmıyor.
Ermenistan ile Azerbaycan Karabağ'da baş başa kaldığında Rusya bunun bir Azerbaycan zaferiyle sonuçlanacağını bilir. Hatta bu iş bir anda bambaşka bir aşamaya kadar evrilip bölgedeki tüm statükoyu sarsacak bir yöne doğru gidebilir. Mesela Laçin Koridoru'nda Azerbaycan lehine gelişmeler olursa ciddi bir dönüşüm yaşanması anlamına gelebilir. Bu nedenle Rusya ancak belli bir süre kenarda kalabilir. Ancak şimdilik Rusya kontrollübir kaosu tercih eder gibi görünüyor.Bunun sebebi de Ermenistan ve özelliklePaşinyan ile belli bir süredir yaşadığı gerilimdebulunabilir. Eski Sovyet coğrafyasınıntümünde olduğu gibi Ermenistan'dada Batılı eğilimler baş gösteriyor. DoğuAvrupa'da birçok renkli devrim gördük.Ermenistan'da da Paşinyan bu çizgiyitemsil ediyor. Bu nedenle Rusya aslındaPaşinyan'a hiç güvenmiyor. DahasıAzerbaycan'la yapılan görüşmelerintümünde Ermenistan neredeyse her türlüteklifi düşünmeden reddediyor. Rusyakendini sadece Ermenistan'ın değil aynızamanda Azerbaycan'ın da rızasını gözetmekzorunda hissediyor. Otuz yıldırsüren çözümsüzlük Azerbaycan'da cidditepki yaratmış durumda. Hep tek taraflıErmenistan'a verilen destek Azerbaycan'ıdaha stratejik adımlar atmaya itebilir. Bunedenle Rusya Ermenistan'dan da çeşitlitavizler koparmanın peşinde. Mesela işgalaltındaki 7 bölgeden beşinde işgalin sonlandırılmasınaRusya sıcak bakıyor amaErmenistan bu teklife yaklaşmıyor bile.Bu nedenle Rusya için Azerbaycan'ın bubeş bölgeyi askeri yöntemlerle ele geçirmeside bir seçenek olarak beliriyor.Böylece hem Paşinyan'ın burnu sürtülürhem de Azerbaycan'ın beklentileri birazolsun karşılanmış olur. Eğer bu akıl yürütme doğruysaAzerbaycan özellikle Karabağ'ındoğu ve güney taraflarındaki beşbölgeyi ele geçirene kadar Rusyasessizliğini koruyabilir. Plan o tarihtemüdahil olup bir müzakere masasıkurmak olabilir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.