Şimdiye kadar yapılan her ilde olduğu gibi, Sabah İl Buluşmaları'nın Bursa etabında da, şehrin bir tür röntgeni çekildi. İmkanlar ve fırsatlara dikkat çekme amacı taşıyan bu buluşma sırasında gördük ki, Bursa'yı tanıyıp öğrendikçe heyecanlanmamak zor…
Aldığı göçler sebebiyle ülkemizin tam bir mozaiği olan Bursa, mevcut durumumuzun bir tür özeti olmanın yanında ülkemizin parlak geleceğinin de müjdecisi.
Bursa deyince akla tarih, sanayi, tarım, güzel tabiat ve birçok şey geliyor. Ancak biraz dikkatle bakınca görüyorsunuz ki, Bursa bütün bunlardan çok daha fazlası…
Büyükşehir belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın 'Tüm zamanların en güzel şehri' tanımlamasına katılmayanlar olabilir belki. Ancak, tarihi, doğal yapısı, tarımı ve hele sanayisi ile hakikaten çok güzel bir şehir Bursa.
Şehir, ihracatta İstanbul'un ardından Türkiye ikinciliğinde Kocaeli ile yarışıyor. Fiat ve Renault fabrikalarının burada bulunması, bunun ilk sebeplerinden. 21 Organize Sanayi Bölgesinde ülkenin ve dünyanın birçok yerindeki fabrikalara yedek parça üreten işletmeler, ihracattaki başarının artarac süreceğinin de göstergesi.
İthal etmek zorunda kaldığımız ürünlere olan ihtiyacı azaltma yönündeki çabalar, Bursa'nın bir başka tarafı. Şehirdeki sanayi mantığının yedek parçalarını yaptıkları ürünlerin tamamını yapma yönünde yoğunlaşması eğilimi, bundan önceki gelişmeler düşünüldüğünde, hakikaten sevindirici.
Şehrin güzelliklerinin en azından bir bölümünü ve Büyükşehir Belediyesi'nin bazı çalışmalarını keşfetmeyle geçen ilk günün ardından, ikinci gün gerçekleşen Sabah İl Buluşması, katılanlara Bursa'yı tanıma konusunda ciddi fırsatlar sundu.
Makine yapan makineler…
Dışardan gelenler yüzeysel bilgilerini tazelerken, Bursalılar da şehrin imkan ve fırsatları konusunda derli toplu bilgiler aldılar. Bu açıdan, Sabah Bursa Buluşması'nın şehrin bundan sonraki yolculuğu açısından ciddi fırsatlar doğuracağını söylemek iddialı olmaz.
Açılışta konuşan Vali İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın sözleri, Bursa'nın kabına sığmayan ve hep daha ileriyi arzulayan bir yapıda olduğunun göstergesiydi.
Şehrin temel hedefinin katma değeri yüksek ürünlere yönelmek olduğunun en kuvvetli emarelerinden birisi de, Prof. Dr. Kerem Alkin'in yönetimindeki 'Bursa'nın uluslararası rekabetteki konumu açısından dünü ve bugünü; ulusal ve yerel düzeyde önümüzdeki dönem kalkınma hedefleri' başlıklı paneldi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru ve Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın'ın panelde anlattıkları, kamusu ve özel sektörü ile Bursa'nın katma değeri yüksek ürünlere yönelik çabalarının süreceğinin müjdesiydi.
Program vesilesiyle gezme imkanını bulduğumuz Durmazlar Makina'da gördüklerimiz, hepimizin şaşırmasına ve ümitle dolmasına yetti. 1956'da kollu sac makası imal etmek üzere kurulan işletme, bugün bir yandan makine yapan makinalar, bir yandan da tramvay ve hafif metro yapıyor. Kuruluş, Hızlı Tren konusunda da iddialı…
Dünyanın 7.'ci tramvay üreticisi olan Durmazlar'ın Bursalılara hizmet veren tramvayı yakında İstanbul'da Eminönü-Alibeyköy hattında da çalışmaya başlayacak.
Kuruluşun Samsun ve Kocaeli'de hizmet veren Panorama marka tramvayının kısa bir süre sonra Polonya Olsztyn şehrinde boy gösterecek olması, bir başka müjde.
İşin özeti şu: Var olanla yetinmeyen Bursa, tarihi, sanayisi, tarımı ile Türkiye'nin sağlam bir geleceğe yolculuğunun kilit taşlarından birisi…