Un, yağ, şeker ve helva…
Uşak unu, yağı ve şekeri bulunan ve hatta helvasını da çoktan yapmış bir şehir. Sadece helvayı insanlara sunabilmek için bir yolu bulması gerekiyor…
Battaniye üretiminde zirvede (%95) olan şehir, Türkiye'nin küçükbaş hayvanlarının yüzde 60'ının derisini işlerken, büyükbaşların derisini işlemeye de başlamış. Seramik konusunda küçümsenmeyecek bir paya (%17) sahip.
Henüz bakir durumda olsa da çevresindeki illerde olduğu gibi termal imkanlara ve üstelik ciddi manada bir orman varlığına da sahip. Uşak'ın tarihi derinliği de Milat'tan oldukça öncelere uzanıyor. Yeni bulunan Blaundus Antik Kenti yanında civarda çok sayıda tarihi kalıntılar da var.
Yeni binasında hizmete giren Uşak Müzesi, sadece tarih meraklılarına değil her kesimden insana hitap edebiliyor. Karun Hazineleri olarak bilinen ve ciddi bir hukuk mücadelesi sonrası ABD'den getirtilen Lidya Hazinesi'ne ait muhteşem eserler, özellikle hanımların ilgi odağı olmaya aday.
Merkeze yakın bir alanda bulunan ve ABD'nin meşhur Büyük Kanyon'undan sonra ikinci olarak bilinen Ulubey Kanyonu, kelimenin tam manasıyla bir tabiat harikası. Kanyonun cam zeminli Seyir Terasına çıkabilmek ise, cesaret istiyor.
Uşak'ın bir başka özelliği de, başkalarının pek girmediği sahalara duyulan ilgi olmalı. Pet şişeler başta olmak üzere plastik atıklarının ve sadece ülkemizin değil birçok ülkenin tekstil atıklarının geri dönüşümü ile ilgili işletmeler, gurur verici.
Ciddi manada kirliliğe sebep olan pet şişeler ve tekstil artıklarının işlenip hammadde ve ip haline getirilmesi, her açıdan sevindirici. Ağaç ya da metal yerine kompozit malzeme ile yapılan şehir mobilyaları ve yapı elemanları da Uşak'a has işlerden.
'Pilot' Üniversite…
Uşak'ın önceki yıllardan en bariz farkı, şehrin altyapı ve üstyapı ihtiyaçlarının tamamen giderilmiş olması. Kısa bir süre önce gelenlerin bile tanımakta zorlandıkları bir halde Uşak. Caddeleri, sokakları, üstgeçitleri ve çevre yolları ile tam bir şehircilik örneği.
Belediye Başkanı Av. Nurullah Cahan ve ekibinin rutin belediyecilik hizmetleri yanında 'Aşıklar Şehri' olarak da bilinen Uşak'ın bütününü kapsayan hizmetler için koşturuyorlar belli ki... Şehrin değerlerini dikkate alan sosyal ve kültürel faaliyetlerde de Uşak'a özgü farklılıklar söz konusu.
Sabah Uşak İl Buluşması vesilesiyle Vali Salim Demir, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Ekrem Savaş ve Belediye Başkanı Nurullah Cahan'ın, STK'lar ve Uşaklılar ile bütünleşmiş bir şekilde çalıştıklarını müşahede etmek, sevindiriciydi…
Uşak'ta sabah programı vesilesiyle beraber olduğumuz AK Parti Uşak Milletvekilleri Dr. İsmail Güneş ve Mehmet Altay da Uşak'ın daha da gelişmesi hedefinin ısrarlı takipçilerinden. Anlaşılan, 250 bini il merkezinde olan 365 bin nüfusu ile Uşak, sadece Türkiye çapında değil dünya çapında hak ettiği yeri alma konusunda kararlı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla oluşturulan 'Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı'nın 5 üniversitesinden birisi olan Uşak Üniversitesi; tekstil, dericilik ve seramik alanında bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması projesinin pilot yükseköğretim kurumu olarak belirlenmiş.
Uşak'ın, yakın zamanda tekstil, dericilik, seramik ve başta tarhana olmak üzere gıda alanında da markalara sahip olduğunu görmek, şaşırtıcı olmaz.
Şehrin potansiyelinin tam olarak harekete geçebilmesi için çevre yolların bitmesi, Hızlı Tren'in gelmesi, havalimanının sürekli çalışması ve konaklama konusunun çözümü gerekli… Bunlar da halledilir inşallah…
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Bana arkadaşını söyle… (20.11.2024)
- Mızrak çuvala sığmıyor!.. (17.11.2024)
- Keşke satın alsalardı!.. (16.11.2024)
- Tencere dibin kara… (13.11.2024)
- Yürüyüşünü görelim… (10.11.2024)
- En azından ayıp!.. (09.11.2024)
- Anlamak çok mu zor?.. (06.11.2024)
- Köprüden önceki son çıkış… (03.11.2024)
- Yok öyle!.. (02.11.2024)
- Ne oldu şimdi?.. (30.10.2024)