Sorumluluk sıralamasını karıştırmayalım
Kimler hangi ölçüde sorumlu?
Bu çok yönlü sorgulama, sorumluların sıralamasını karıştırmamalı. Evet, reel analizler yapalım ancak ne umutsuzluğu yaygınlaştıralım ne de doğruları birbirine karşı kullanalım. Bugün Kudüs'te ve Mescid-i Aksa'da Filistinlilerin "devlet terörü" ile öldürülmesini sorumlularının sıralaması şu şekilde: 1- Hiçbir hukuk tanımayan İsrail devleti ve Başbakan Netanyahu. 2- Her zulmünde İsrail'e destek veren ABD. 3- Uluslararası düzenin kurumları ve bunların güçlü aktörleri: BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve AB. 4- Kudüs ve Mescid-i Aksa sebebiyle kurulduğunu unutan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve üyeleri; Arap rejimleri ve önde gelen bölge ülkeleri. 5- Zulüm yoğunlaştığında bile bir araya gelemeyen Filistinli yöneticiler. 6- Kudüs'ün hem Müslümanların hem Hıristiyanların hem de Musevilerin kutsal mekânlarını barındırdığını görmezden gelen dünya kamuoyu.
Sıralama neden önemli?
Elbette sorumluluk sıralaması İsrail zulmünü durdurmaz, acılarımıza da derman olmaz. Ancak meseleye doğru açıdan bakmayı ve gereksiz savrulmaları engeller. Bugün İsrail'i hizaya çekebilecek tek merci başta ABD olmak üzere Güvenlik Konseyi'ndeki beşli. Bunlar ortak bir kararla İsrail'i zorlamadıkça Tel Aviv bu işgali ve zulmü bitirmez. Unutmayalım hem BM hem de ABD yönetimlerinin hazırladığı barış planlarının hepsini çöpe atan İsrail apartheid rejimi oldu. Geçmişte Arap ülkeleri birkaç defa İsrail ile savaştı. Her defasında Tel Aviv'in yardımına koşan ABD ve Batı sayesinde yenildiler. Arap rejimlerinin nükleer güce sahip bugünkü İsrail'i askeri olarak dize getirmeleri mümkün değil. Bunu, İsrail ile hizalanarak birbirlerinin kuyusunu kazan Arap yöneticileri aklamak için söylemiyorum. İslam ülkelerinin dağınıklığı ve çaresizliği çok ciddi şekilde can sıkıcı. Ancak mevcut uluslararası düzenin hâkim güçleri İslam ülkeleri değil. Yine Osmanlı Devleti'ni yıkan sömürgecilerin ürettiği ve İkinci Dünya Savaşı sonrasının süper gücü ABD'nin sahiplendiği "İsrail sorununu" çözebilecek güçte değiller. Bu sebeple sorumluluk silsilesindeki yerine göre her aktörü eleştirelim.
"Ümmetin beklentisi" var oldukça...
Seküler kesimin Kudüs meselesinde ikide bir de "İslam ümmeti nerede?" çıkışı yapmasını da haklı bulmuyorum. "Siyasi birliktelik" anlamında İslam âleminin olmadığı açık. Aslında "İslam âlemi" fikri de başından beri "dini ve kültürel aidiyet" anlamında kullanıldı. Bugün İİT'nin ataleti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan haricindeki Müslüman liderlerin etkisizliği ortada. Lakin Müslüman halkların beklentisinin diri olması değerli bir şey. Yöneticilerini eninde sonunda adım atmaya zorlayacak olan bu beklentinin gücüdür. Hatta Avusturya Başbakanı gibi insani değerlerini ırkçılığa feda etmeyen tüm dünya halklarının "Filistin, Kudüs hakkında bir şeyler yapılmalı" beklentisi güçlü tutulmalı. Bu beklenti güçlü oldukça Filistin'deki murabıt ruhu da ayakta kalacak.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Sabah’a veda etmenin bu kadar zor olacağını biliyordum (20.05.2024)
- Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? (17.05.2024)
- Değişim ama nasıl? (14.05.2024)
- Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? (11.05.2024)
- CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? (10.05.2024)
- Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu (07.05.2024)
- Siyasette ‘yumuşama dönemi’ ne getirir? (04.05.2024)
- Yeni bir siyasi süreç (03.05.2024)
- İYİ Parti, Dervişoğlu ve üçüncü yol kaldı mı? (30.04.2024)
- Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması (27.04.2024)