Beyaz milliyetçilik ve Hıristiyan Siyonizm’i birleştiğinde...
Bu değişim, Ortadoğu'da önceliği hep İsrail olan Amerikan dış politikasında atak bir adımla Filistinlilere baskı oluşmaktan fazlası.
Trump yönetimi ABD'nin küresel rolünü ve önceliklerini değiştirmekle kalmıyor. Din ve siyaset ilişkisinde de yeni bir düzleme geçiyor. Beyaz Evanjelizmin iddialarını Amerikan dış politikasında merkezi duruma getiriyor.
Yani, Trump yönetiminin İsrail yayılmacılığına desteğinin teolojik bir altyapısı var.
İsa'nın ikinci dönüşü ve iyilik ile kötülük arasındaki son savaş için (Armageddon) Yahudilerin Büyük İsrail'de toplanması gerekiyor. Üçüncü kez Süleyman Mabedi'ni inşa etmek amacıyla... Andrew Chesnut'a göre "Hıristiyan Siyonizmi, Amerikan beyaz Evanjeliklerin çoğunluğunun inancı durumunda." Ve "bu üst düzey siyasetçiler ABD dış politikasını Armageddon'a taşıyacak çatışmalara sürükleyebilirler." Bu alarm veren tespit, bir ilahiyat profesörünün abartılı değerlendirmesi olarak geçiştirilebilirdi.
Ancak seküler bir hayat tarzı olan Trump'ın Evanjelikler tarafından nasıl sahiplenildiğini hatırlayınca işin rengi değişiyor.
Başkan Yardımcısı Pence ve Dışişleri Bakanı Pompeo ise siyaset yaparken Evanjelik teolojiyi ne kadar önde tuttuklarını saklamıyorlar.
Pomepo, geçtiğimiz günlerde de Kudüs'te Trump'ı "günümüzün Kraliçe Ester'i" olarak niteledi.
"Tanrının Yahudileri kurtarmak için Trump'ı göndermiş olabileceğine inandığını" ifade etti. M.Ö 350 civarında Pers Kralı'nın eşi olan ve Yahudilerin yok edilmesini (Vezir Haman'ın komplosunu) önleyen Ester'in hikayesi, Purim (Yahudilerin kurtuluşu) olarak kutlanıyor.
Gazetecinin birisi İran'ı günümüzün Haman'ı olarak nitelerken Pompeo da "Tanrının burada işbaşında olduğundan eminim" dedi.
Trump'a kehanet yükleme yaklaşımı yeni değil. ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı da Armageddon kehaneti ile karşılanmıştı. Evanjelikler, Trump'ı Yahudilerin Kudüs'e dönerek Mabeti yeniden inşa etmelerini sağlayan Pers Kwralı "Kyros" olarak nitelemişti.
Şimdi de Trump, Pence ve Pompeo, Evanjelik teolojiyi dış politikada kullanıyor.
İsrail yayılmacılığına destek, Filistinlilere baskı ve İran'ın şeytanlaştırılması Evanjelik teoloji ile meşrulaştırılıyor. Bu durum "siyasetçinin pragmatik tercihi" olarak geçiştirilemez.
Oy almak için "dini seçilmişlik" üretmekten fazlasını içeriyor. Kimliklerin öne çıktığı, beyaz milliyetçiliğin radikalleşmesinden ve teröre yönelmesinden bahsedilen bir dönemde ABD'nin önde gelen üç isminin dili çok sorunlu.
Radikalizmin Batı ve İslam dünyasındaki uçlarını besleyecek bir söylem kullanıyorlar.
Beyaz radikalizm teröre bulaştığında "haçlı sembolleri" ile Yeni Zelanda'da camideki 51 Müslümanı nasıl şehit ettiğini gördük. Beyaz milliyetçilik ile Hıristiyan Siyonizm'in karışımına dayalı bireysel ya da örgütlü radikalizmin neler yapabileceğini hayal bile edemiyorum.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Sabah’a veda etmenin bu kadar zor olacağını biliyordum (20.05.2024)
- Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? (17.05.2024)
- Değişim ama nasıl? (14.05.2024)
- Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? (11.05.2024)
- CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? (10.05.2024)
- Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu (07.05.2024)
- Siyasette ‘yumuşama dönemi’ ne getirir? (04.05.2024)
- Yeni bir siyasi süreç (03.05.2024)
- İYİ Parti, Dervişoğlu ve üçüncü yol kaldı mı? (30.04.2024)
- Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması (27.04.2024)