ABD’nin çekilmesi sonrası...
İlki, DEAŞ'ın canlanırsa geri döneriz.
İkincisi, Irak'taki "pahalı üssümüze" çekilerek İran'ı oradan takip ederiz. Nükleer silah yapmasını engelleriz.
Çekilme kararları hem seçim dönemindeki Trump'ın vaatlerine uygun. Hem de Obama'dan bu yana esen "Amerikan askerlerini eve döndürme" arayışına muvafık. Trump'ın DEAŞ ile savaşı "kazanmayı" ve bu çekilmeleri ikinci döneminin seçimlerinde kullanacağında hiç şüphe yok. Yani bütün göstergeler Trump'ın çekilme kararında ciddi olduğu yönünde. Hatta SETA DC'nin Türk-Amerikan ilişkileri paneli için geldiğim Washington'da görüştüklerim de işin ciddiyetini vurguluyordu. Hatta Irak'tan çekilmenin de bir iki yıla gerçekleşeceği konuşuluyor.
ABD'nin Suriye, Irak ve Afganistan'dan olası çekilmelerinin olumsuz sonuçlarını umursayacak kadar sorumluluk göstermesini beklememeliyiz. Ne bölgesel etkiler ne de müttefiklerin durumu ciddiyetle ele alınıyor. Bakın, Suriye'den çekilirken bile silahlandırdığı terör örgütü YPG'yi Türkiye'ye karşı korumak adına görüşmeler yürütüyor.
İran destekli Şii milisler ise "Irak babanın çiftliği değil" tehdidinde bulundu bile. Gerçi ABD isterse bu tür uyarıları hiç dinlemez ve Iraktaki askeri varlığını artırabilir. Çin'i ve Pasifik'i önceleyen Washington, Ortadoğu maceralarında fazlaca para harcadığını düşünüyor. İşte bu gidişat, ABD'nin İsrail ve Körfez ülkelerinin istediği gibi İran'ı sınırlandıramayacağını gösteriyor. Tahran'ın, ekonomik yaptırımlarla dize getirilmesi ve nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etmesi bekleniyor.
Böylece şatafatlı "küre" fotoğraflarının özünde Körfez paralarını ABD savunma şirketlerine yönlendirmekten öte bir anlam ifade etmediği söylenebilir. ABD, Körfez'i İran'a karşı korumaktan vazgeçmeyebilir. Ama çekildiği yerlerde Suriye, Afganistan ve ilerde Irak ciddi bir bölgesel rekabet ortaya çıkabilir. Bu rekabette İran ve Türkiye önemli ülkeler olacak. Bugün Türkiye'ye karşı gizli operasyon hazırlığı içinde olan Körfez ülkelerinin yakın gelecekteki İran gerçeğini görmeleri gerek. İran'ı dengelemek için Türkiye'ye ihtiyaçları var.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Sabah’a veda etmenin bu kadar zor olacağını biliyordum (20.05.2024)
- Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? (17.05.2024)
- Değişim ama nasıl? (14.05.2024)
- Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? (11.05.2024)
- CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? (10.05.2024)
- Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu (07.05.2024)
- Siyasette ‘yumuşama dönemi’ ne getirir? (04.05.2024)
- Yeni bir siyasi süreç (03.05.2024)
- İYİ Parti, Dervişoğlu ve üçüncü yol kaldı mı? (30.04.2024)
- Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması (27.04.2024)