HDP’yi marjinallikten kurtarmak!
İlki seçmen tercihlerini yönlendirmek için üretilen taktiklerle ilgili.
CHP, Akşener yüzünden ittifaka dahil edemediği HDP ile büyükşehirlerde oy geçişkenliğini hedefliyor. Bu sebeple CHP içindeki sol ekip milletvekili listelerinden tasfiye edilirken HDP, Türk solunun önemli isimlerine listesinde yer verdi.
"Merkezi otoritenin denetim yetkisi" sınırlandırılıyor.
İspanya başta olmak üzere dünyadaki özerklik örneklerinin artık çalışmadığı gerçeğini ıskalıyor. Katalonya'da ve Kuzey Irak'ta yaşananlar özerklik vermenin ayrılıkçılığı güçlendiren bir kimlik algısını ve siyasetini getirdiğini gösteriyor.
Özerklik tecrübesinde mesele demokratikleşmeye değil, ülkenin bütünlüğünü kaybetmesine dönüşüyor. Nitekim eski CHP'li isimler partilerinin "özerklik" önerisinin "federasyon ve bölünme" getireceğini ısrarla söylüyorlar.
İspanya'nın pişman olduğu bir uygulamayı CHP hem de çözüm sürecinde gördüklerine rağmen Türkiye'ye öneriyor.
Bölgedeki Kürtler, HDP'ye de hem bu baskı hem de çözüm sürecini bitiren hendek terörü sebebiyle kızgınlar. HDP'nin marjinalliğinin kökleri bu kızgınlıkta yatıyor.
İçeride ve Suriye-Irak'ta PKK ile mücadeleye verilen destek de söz konusu kızgınlıktan besleniyor. Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın "devlet" kurma çabası tümüyle boşa çıkarılmadıkça CHP'nin "çekincelerin kaldırılması" önerisi hiçbir şekilde çözüme hizmet etmez.
Sadece PKK ve HDP'yi Temmuz 2015 sonrası marjinalliklerinden kurtarmaya yarar.
Buldan, PKK'ya terör örgütü diyemediği gibi gençleri ölüme götüren hendek terörünü de "insanlar kendilerini koruyabilmek için hendek kazdılar" diye savunabildi.
HDP'yi ciddi bir dönüşüm geçirmediği halde marjinallikten kurtarmaya çalışmak Türkiye'nin terörle mücadelesine zarar verir. Birlikteliği değil, ayrılmayı savunan ve bunun için şiddete başvuranları teşvik eder. Bilmem, CHP ne yaptığının gerçekten farkında mı?
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Sabah’a veda etmenin bu kadar zor olacağını biliyordum (20.05.2024)
- Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? (17.05.2024)
- Değişim ama nasıl? (14.05.2024)
- Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? (11.05.2024)
- CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? (10.05.2024)
- Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu (07.05.2024)
- Siyasette ‘yumuşama dönemi’ ne getirir? (04.05.2024)
- Yeni bir siyasi süreç (03.05.2024)
- İYİ Parti, Dervişoğlu ve üçüncü yol kaldı mı? (30.04.2024)
- Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması (27.04.2024)