15 Temmuz’da yepyeni bir süreç başladı
Ordunun önemli bir kesiminin destek vermediği bir ortamda Emniyet ve MİT'in başarılı mücadelesi darbenin engellenmesinde kritik rol oynadı.
Medyadan darbeye geçit vermeyen insanlarımızın sergilediği kahramanlığı birçok örneğiyle okuyorsunuz.
Tankların önüne kendilerini atarak, kurşunların saplandığı gövdeleriyle demokrasimizi koruyan yiğit insanlarımız tarihimizin şanlı sayfalarında yerlerini aldılar. Toplumun her kesiminden fışkıran demokratik tepki milletimizin siyasi bilincinin ne kadar olgunlaştığını gösteren bir destandır aynı zamanda.
Öldürücü tank ateşine rağmen ısrarla Boğaziçi köprüsünde yürüyen onurlu insanların kararlılığına şahitlik ettim. Darbecilerin neden başarısız olduğu üzerine çok fazla teknik bilgiye sahibiz. Ancak başarısızlıklarının asıl sebebi Türkiye siyasetini analiz etmekteki zayıflıkları, cahillikleridir.
Darbecileri yanıltan, bir süredir muhalefet çevrelerinde tüketilen Erdoğan karşıtlığı afyonu oldu. Kendilerinin de ürettiği bu malzemenin tesirini abarttılar. AK Parti muhaliflerini darbeci bir zeminde buluşturabileceklerini zannettiler.
Ordu içinde böyle bir ittifak kurarlarsa toplum kesimlerinden de açık ya da örtük destek bulacaklarını umdular. Seküler, sol, ulusalcı ve Alevi kesimlerin de darbe yanında meydanlara inebileceğini sandılar. FETÖ mensupları, muhaliflere sermaye sağlamakla kendilerinin önderlik edeceği bir darbe için ittifak oluşturmak arasındaki farkı küçümsediler.
AK Parti'yi destekleyen kesimlerin de siyasi bilincini ve 28 Şubat sürecinden, 2007 muhtırasından ve 17 Aralık'tan neler öğrendiklerini görmezden geldiler. Bu hata kendi rolünü mesiyanik bir şekilde kutsayan irrasyonel bir anlayışın tezahürü.
Bugünün Türkiye'si çoğulculuğuyla, gelişmişlik seviyesiyle ve her şeyden önce dinamizmi ile darbeciler tarafından yönetilemeyecek kadar sofistike bir yerde. İşte bu yüzden darbeyi asıl engelleyen şey, bir darbenin başarılı olması halinde gelen şeyin kaos ve iç savaş olduğunu bilen halkın sağduyusudur. Siyaset kurumunun, medyanın ve sivil toplumun öngörüsüdür.
Buna istikrarın ve barışın önemini bilen "derin Türkiye algısı" diyebilirim. İdeolojik çatışmalar bir yana herkesin darbeden kaybedecek o kadar çok şeyi var ki. Gündelik hayatın tüm renklerinin nasıl solacağı, köprüleri trafiğe kapatan tanklarla gösterildi.
Evet köprülerdeki tanklar siyasetimizde yepyeni bir dönemin, 15 Temmuz dönüşümünün sembolü. İşte bu yüzden diyorum ki, 15 Temmuz gecesi bir sürecin bitişi, yepyeni başka bir sürecin de başlangıcı.
O gece hem üç yıldır yaşadığımız türbülans zirve noktasına çıktı. Hem de demokrasimizin konsolidasyonunun geri döndürülemez bir dönemine geçtik. Seçilmiş iktidara karşı son koz olan darbe, FETÖ kamikaze saldırısı olarak kullanıldı ve başarısız oldu. Şimdi önümüzdeki süreç sadece paralel yapılanmanın devlet kurumlarından temizlenme dönemi değil.
Bu teşebbüs cezası verilerek darbe tarihinin son kalkışması olarak mühürlenmeli. Ordu içindeki darbeci kültürün tümüyle tasfiye edildiği ve yeni bir toplumsal sözleşme üretildiği bir sürece geçmeliyiz.
Bu süreci "Erdoğan'a yarayacak" kaygılarıyla heba edeceklere ve Türkiye'yi sınırlandırmak isteyen uluslararası kampanyalara karşı uyanık olunmalı.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Sabah’a veda etmenin bu kadar zor olacağını biliyordum (20.05.2024)
- Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? (17.05.2024)
- Değişim ama nasıl? (14.05.2024)
- Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? (11.05.2024)
- CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? (10.05.2024)
- Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu (07.05.2024)
- Siyasette ‘yumuşama dönemi’ ne getirir? (04.05.2024)
- Yeni bir siyasi süreç (03.05.2024)
- İYİ Parti, Dervişoğlu ve üçüncü yol kaldı mı? (30.04.2024)
- Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması (27.04.2024)