Gastronomi dünyasının önemli temsilcileri Turkuvaz Medya'da buluştu | UNESCO’ya çağrı: Sanat olarak tanımalı
Turkuvaz Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, Türk ve dünya gastronomi dünyasının önemli temsilcilerini ağırladı. “Dünyada Gastronomi Turizmi ve Türkiye’nin Gücü” panelinin konuşmacıları arasında yer alan Dünya Gastronomi Derneği Başkanı Erik Wolf, gastronominin klasik sanattan farksız bir alan olduğunu belirterek,“UNESCO’nun gastronomiyi sanat olarak tanımasını istiyoruz. Çünkü bir şefin müşterilerine sunduğu yemek, adeta bir performans sanatçısı gibi sanat eseri görevi görür” dedi. Şef Somer Sivrioğlu ise Gastroshow’un özel konuğu oldu.

Turkuvaz Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, gastronomi dünyasının keşfi ve anlamlandırılması için, yemek kültürü, mutfak sanatları, sürdürülebilir tarım, gıda israfı, yerel gıda hareketi ve daha birçok konuda bilgi sahibi olan uzman isimleri bir araya getirdi. "Dünyada Gastronomi Turizmi ve Türkiye'nin Gücü" ve Uluslararası Mutfak ve Sokak Lezzetleri" panelleriyle devam eden Gastroshow'un özel konuğuysa Şef Somer Sivrioğlu oldu.
DÜNYA GASTRONOMİ DERNEĞİ BAŞKANI ERİK WOLF: GASTRONOMİ, KLASİK SANATTAN FARKSIZ BİR ALANDIR
"Dünyada Gastronomi Turizmi ve Türkiye'nin Gücü" panelinin konuşmacıları arasında yer alan Dünya Gastronomi Derneği Başkanı Erik Wolf, gastronominin klasik sanattan farksız bir alan olduğunu belirterek,"UNESCO'nun gastronomiyi sanat olarak tanımasını istiyoruz. Çünkü bir şefin müşterilerine sunduğu yemek, adeta bir performans sanatçısı gibi sanat eseri görevi görür" dedi.
GASTRONOMİ VE AŞÇILAR FEDERASYONU BAŞKANI TAHİR AMİRASLANOV: "YEMEĞİ, UNESCO'NUN BİR KÜLTÜR VE BİR SANAT OLARAK TANIMASI GEREKİYOR"
Azerbaycan olarak dünya mutfağına katkı sunmaya devam edeceklerini ifade eden Azerbaycan Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu Başkanı Tahir Amiraslanov, "Azerbaycan olarak dünya mutfağına çok büyük katkılar sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. Biz Azerbaycan'da insanı mutlu etmek için yemeğin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden Sayın Wolf'ün de dediği gibi, yemeği bir kültür ve bir sanat olarak Unesco'nun tanıması gerekiyor." dedi.
RUSYA RESTORANLAR VE OTELCİLER FEDERASYONU BAŞKANI İGOR BUKHAROV:"KARADENİZ MUTFAĞINI PROJE HALİNE GETİRDİK"
Rusya Restoranlar ve Otelciler Federasyonu Başkanı İgor Bukharov, Karadeniz bölgesinin ürünleri ve yemeklerini ayrı bir proje haline getirdiklerini söyledi. Bu projenin çalışmalarına başladıktan sonra anladık ki bu sadece Rusya'ya değil tüm Karadeniz'i birleştiren bir proje haline geldiğini söyleyen Bukharov, "Bu projenin içerisinde 662 yemek ve ürünü birleştiren bir veri tabanı oluşturduk. Dünya mutfakları arasında Karadeniz mutfağı basit ve lezzetli bir mutfak olduğunu anladık. Proje kapsamında birleşik Karadeniz mutfağının menüsü oluşturuldu. Veri tabanımızda yer alan 662 yemek arasında uzun listede 162 yemek, kısa listede ise 73 yemek bulunuyor. Projenin geliştirilmesinde sadece turizmciler değil, tüm yemek yelpazesindeki kurumlar yer alıyor" dedi.