Çin'in restine ABD'den yeni rest! "Derhal" yüzde 125'e yükseltilecek | Trump'tan "vergileri durdurabiliriz" mesajı

Donald Trump'ın onlarca ülkeye uyguladığı 'karşılıklı' tarifeler bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Bunlara Çin mallarına uygulanan yüzde 104'lük büyük gümrük vergileri de dahil. Trump, bazı ülkelerle müzakerelere hazırlanırken bile küresel ticaret savaşını derinleştiriyor. Son olarak Çin ticaret Bakanlığı ABD mallarına yüzde 84 ek gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı. Çin'in misillemesi sonrası açıklama yapan Trump, ABD şirketlerine ülkeye dönmeleri yönünde çağrı yaparken 'Harika bir zaman' ifadelerini kullandı. Trump'ın Çin'e yönelik gümrük vergisini yüzde 125'e yükseltmesinin ardından nasıl bir krizin yaşanacağı düşünülürken, ABD Başkanı sürpriz bir açıklama ile vergileri durdurduğunu duyurdu. Trump, 'Gümrük vergisi konusunda Çin dahil tüm ülkelerle anlaşmaya varabiliriz. Tarifelere insanlar korktuğu için ara verdim' dedi.
Trump, Çin'e yönelik tarifeleri yüzde 125'e çıkarırken, kendileriyle iletişime geçen ve misilleme yapmayan 75'den fazla ülke için ek tarifelerin 90 gün durdurulduğu duyurdu.
TRUMP'TAN ÇİN'E REST ÜSTÜNE REST
ABD Başkanı Donald Trump Çin'e yönelik vergileri tekrar yükseltti. Gümrük vergisi derhal geçerli olmak üzere %125 oldu. Trump "Uygulanan tarifeyi derhal geçerli olmak üzere yükseltiyorum Çin hariç 75 ülkeye yeni ek vergiler 90 gün süreyle ertelendi. Ülkeler bu sürede yalnızca yüzde 10'luk temel vergiyi ödeyecek" dedi.
ABD ve Çin arasında ticaret savaşı her geçen gün açıklanan vergiler ile büyüyor. ABD Başkanı Donald Trump, "Çin'in dünya pazarlarına gösterdiği saygısızlığa dayanarak, Çin'e uygulanan gümrük vergisini derhal yürürlüğe girmek üzere yüzde 125'e yükseltiyorum. Umarım yakın gelecekte Çin, ABD'yi ve diğer ülkeleri sömürme dönemlerinin artık sürdürülebilir veya kabul edilebilir olmadığını anlayacaktır" dedi.
"VERGİLERİ DURDURDUM"
ABD Başkanı Donal Trump, "Gümrük vergisi konusunda Çin dahil tüm ülkelerle anlaşmaya varabiliriz. Tarifelere insanlar korktuğu için ara verdim" dedi.
Fotoğraf-AA Arşiv
MİSİLLEME YAPMAYAN ÜLKELERE VERGİ ERTELEMESİ
Gümrük vergileri sonrası 75'ten fazla ülkenin ABD ile ticari sorunları çözmek için iletişime geçtiğini belirten Trump, söz konusu ülkeler misilleme yapmadıkları için yeni gümrük vergisi oranlarının belirli bir süre askıya alındığını ifade etti.
Trump, "Bu ülkeler, ABD'ye hiçbir şekilde misilleme yapmadığı için, 90 günlük bir duraklama ve bu süre boyunca geçerli olacak yüzde 10'luk karşılıklı gümrük vergisi uygulamasını derhal yürürlüğe girmesine izin verdim" dedi.
Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, Başkan Trump'ın Çin'e gümrük vergilerini yüzde 125'e çıkaran duyurusunun ardından basın mensuplarına konuyla ilgili açıklama yaptı.
Fotoğraf- AA Arşiv
"YUMRUĞUNUZA TRUMP DAHA SERT YANIT VERECEK"
Sözcü Leavitt, "Başkan az önce açıklama yaparak Çin'e ek gümrük vergisi getirildiğini duyurdu. Çin'e uygulanan gümrük vergisi yüzde 125'e yükseltiliyor çünkü Çin tedbirsizce ABD'ye karşı misilleme yapmaya karar verdi. ABD'ye bir yumruk attığınızda, Başkan Trump daha sert şekilde karşılık verecektir." değerlendirmesini yaptı.
ABD'li sözcü, Çin'in misilleme adımına karşılık 75'ten fazla ülkenin ABD ile gümrük tarifelerini müzakere etmek için Beyaz Saray ve Ticaret Bakanlığı ile irtibata geçtiğini vurguladı. Leavitt, "Dün bahsettiğim ülkeye özel müzakerelere devam edeceğiz. Bu müzakereler sürerken karşılıklı tarifelerde 90 günlük bir duraklama olacak ve tarife seviyesi alt limit olan yüzde 10 seviyesine indirilecek." şeklinde konuştu.
DTÖ UYARI: RESTLEŞMELER GSYH YÜZDE 7 AZALMASINA NEDEN OLABİLİR
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, ABD ile Çin arasında tırmanan ticari gerilimin, iki ülke arasındaki mal ticaretinde yüzde 80'i bulan keskin daralmaya ve küresel reel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'da (GSYH) uzun vadede yaklaşık yüzde 7 azalmaya yol açabileceği uyarısında bulundu.
Fotoğraf- AA Arşiv
"MAL TİCARETİ YÜZDE 80'E KADAR AZALABİLİR"
Okonjo-Iweala, yaptığı yazılı açıklamada, ABD ile Çin arasındaki tarife restleşmesinin iki ülke arasındaki ticarete olduğu kadar küresel ekonomik görünüme de zarar verebileceğini belirtti. Küresel ticaretin önemli kısmını gerçekleştiren dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki "kısasa kısas yaklaşımının" risklerine dikkati çeken Okonjo-Iweala, "İlk tahminlerimize göre, bu iki ekonomi arasındaki mal ticareti yüzde 80'e varan oranlarda azalabilir." ifadesini kullandı.
Okonjo-Iweala, olumsuz makroekonomik gelişmelerin başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere diğer ekonomilere de yayılacağının altını çizerek şu değerlendirmede bulundu:
"Küresel ticaretin, jeopolitik hatlar boyunca parçalanma potansiyeli özellikle endişe verici. Küresel ekonominin iki bloğa bölünmesi, küresel reel GSYH'de uzun vadede yaklaşık yüzde 7'lik bir azalmaya yol açabilir. Dahası, ticaretin yön değiştirmesi, koordineli bir küresel yanıt gerektiren acil ve acil bir tehdit olmaya devam ediyor. Tüm DTÖ üyelerini bu sorunu işbirliği ve diyalog yoluyla ele almaya çağırıyoruz. Uluslararası ticaret sisteminin açıklığını korumak için küresel toplumun birlikte çalışması kritik önem taşıyor. DTÖ üyeleri açık, kurallara dayalı ticaret sistemini korumakla yükümlüdür. DTÖ diyalog için hayati bir platform görevi görüyor. Bu meselelerin işbirliği çerçevesinde çözüme kavuşturulması elzem."
Trump'ın bir hafta önce tarifeleri (gümrük vergilerini) duyurmasından bu yana S&P 500 endeksi yaklaşık 6 trilyon dolar değer kaybetti. Bu, 1950'lerde oluşturulan endeksin tarihindeki en büyük dört günlük düşüş olarak kayda geçti. Endeks şu anda, en son zirvesinden yüzde 20 aşağıya inmesiyle birlikte ayı piyasası sınırına yaklaşmış durumda.
ABD BORSASI YÜKSELİŞE GEÇTİ
ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük tarifelerine 90 gün süreyle ara verilmesi kararının ardından ABD borsalarında güçlü bir yükseliş yaşandı.
Nasdaq Composite endeksi 1.229,20 puan artarak yüzde 8,04'lük bir yükselişle 16.497,11 seviyesine çıktı.
S&P 500 endeksi 321,89 puan kazanarak yüzde 6,46 yükseldi ve 5.304,66 puana ulaştı.
Dow Jones Sanayi Endeksi ise 2.169,93 puanlık artışla yüzde 5,76 değer kazandı ve 39.801,82 seviyesine yükseldi.
DOLAR GÜÇ KAZANDI
Gün içerisinde daha zayıf seyreden ABD doları da, Trump'ın açıklamasının ardından Japon yeni ve diğer para birimleri karşısında güç kazandı.
Öte yandan, 10 yıllık Hazine tahvillerinin ihalesinde güçlü talep görülmesinin ardından tahvil faizlerindeki artış sınırlı kaldı.
BİTCOİN 82 BİN DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI
Analiz şirketi Coinmarketcap'in verilerine göre, Bitcoin dahil küresel kripto para piyasasının değeri 2 trilyon 630 milyar dolara ulaştı.
En büyük kripto para birimi olan Bitcoin'in fiyatı, son 24 saatte Trump'ın Çin hariç diğer ticaret ortakları için ek tarifelerin 90 gün süreyle durdurulduğunu duyurmasıyla yüzde 7'den fazla artarak 82 bin doların üzerine çıktı.
TSİ 21.31 itibarıyla 82 bin 662 dolardan işlem gören Bitcoin'in haftalık değer kaybı ise yüzde 5'in altında geriledi.
AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN İLK MİSİLLEME
Avrupa Birliği (AB), ABD'nin uygulamaya koyduğu gümrük vergilerine yanıt olarak 20 milyar euroyu aşan misilleme paketini onayladı. Yeni düzenlemeyle birlikte bazı Amerikan ürünlerine 15 Nisan'dan itibaren ek vergiler getirilecek.
Birliğin 27 üyesi, bugün gerçekleştirilen oylamada, Amerikan ürünlerine uygulanacak misilleme vergileri listesinin son halini kabul etti.
AB'NİN HEDEFİNDE SOYA VE DANA ETİ VAR
Onaylanan yeni listede, ABD menşeli soya fasulyesi, portakal suyu, dana eti ve çeşitli sanayi ürünleri yer alıyor. Ancak ilk taslakta bulunan Amerikan viskisi, bloğun kendi içecek üreticilerini koruma kaygısıyla listeden çıkarıldı. Bu değişiklik, bazı AB ülkelerinden gelen geri bildirimlerin ardından yapıldı.
BRÜKSEL: "MASADA UZLAŞIYA AÇIĞIZ"
Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, "ABD tarafı adil ve dengeli bir müzakere sonucunu kabul ederse, bu karşı tedbirler her an askıya alınabilir" mesajını verdi. Brüksel, gerilimi tırmandırmak yerine, müzakere kanallarının açık tutulmasından yana olduğunu da vurguladı.
Foto: REUTERS
ÇİN'DEN RESTE REST
Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ABD mallarına yüzde 84 ek gümrük vergisi uygulanacak.
ABD'DEN ÇİN'İN MİSİLLEMESİNE İLK YORUM
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Çin'in yüzde 84 vergi kararının ardından yaptığı açıklamada, "Çinlilerin gerçekten gelip müzakere etmek istememelerinin talihsiz olduğunu düşünüyorum, çünkü uluslararası ticaret sistemindeki en kötü suçlular onlar" dedi.
TRUMP'TAN FLAŞ SÖZLER: HARİKA BİR ZAMAN
Donald Trump ise yaptığı açıklamada, ABD şirketlerine çağrıda bulundu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Trump, "Apple ve rekor sayıdaki diğer birçok şirketin yaptığı gibi şirketinizi ABD'ye taşımak için harika bir zaman. Çevresel gecikme ve tarife yok, neredeyse anında Elektrik/Enerji aboneliği açılması var. Beklemeyin, hemen harekete geçin." dedi.
ASYA AĞIR KAYIPLARLA GÜNE BAŞLADI
Çoğu Asya piyasasında bugün satış dalgası yeniden başladı. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 3 düşerken, Güney Kore para birimi 16 yılın en düşük seviyesine indi. Hükümet tahvilleri ağır kayıplar yaşarken yatırımcılar nakite yöneldi.
Avrupa ve ABD hisse senedi vadeli işlemleri de daha fazla düşüş yaşanabileceğine işaret ediyor. Öte yandan, Çin hisseleri ise devlet desteği sayesinde dayanıklılığını korudu.
TARİFELER KALICI MI?
Trump, tarifelerin kalıcı olup olmayacağına dair yatırımcılara çelişkili sinyaller verdi. Bir yandan bu tarifeleri "kalıcı" olarak tanımlarken, diğer yandan da diğer liderlerin müzakere için adım atmaya başladığını söyleyerek bununla övündü.
Salı günü Beyaz Saray'daki bir etkinlikte konuşan Trump, "Birçok ülke bizimle anlaşma yapmak istiyor," dedi. Daha sonraki bir etkinlikte ise Çin'in de bir anlaşma arayışında olmasını beklediğini ifade etti.
AVRUPA'DA MÜZAKERE İÇİN İLK ADIM İTALYA'DAN
Trump yönetimi, Güney Kore ve Japonya gibi yakın müttefikler ve büyük ticaret ortaklarıyla görüşmeler planlıyor. Ayrıca, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin de gelecek hafta ABD'yi ziyaret etmesi bekleniyor.
Dünyada düşük maliyetli üretim üssü olarak bilinen ve en yüksek tarifelerden bazılarına maruz kalan Vietnam'ın Başbakan Yardımcısı da Çarşamba günü Trump'ın Hazine Bakanı Scott Bessent ile görüşecek.
Foto: REUTERS
ÜLKELERDEN ÖNLEM PAKETİ: KİM NE YAPACAK?
Yeni Zelanda ve Hindistan merkez bankaları Çarşamba günü faiz indirimine gitti. Bu durum, diğer ülkelerin de ekonomilerini tarifelerin etkisinden korumak için benzer adımlar atabileceğinin işareti olarak görülüyor.
Diğer ülkeler de kilit ihracat sektörlerine mali destek sağlıyor. Örneğin Güney Kore, otomotiv sektörü için vergi indirimleri ve sübvansiyonları içeren acil önlemler paketi açıkladı.
GÜNÜN SONUNDA KAZANAN KİM OLACAK?
Ancak bazı Reuters'a konuşan ekonomistler, ticaret savaşının faturasının nihayetinde ABD'li tüketicilere çıkacağı konusunda uyarıyor. Spor ayakkabılardan şaraba kadar birçok üründe fiyat artışı bekleniyor.
Reuters/Ipsos'un yeni anketine göre, Amerikalıların yaklaşık dörtte üçü, önümüzdeki altı ay içinde gündelik ürün fiyatlarının artacağını düşünüyor.
