Türkiye Yüzyılı’nda SANAYİ VE TEKNOLOJİ! Bakan Mustafa Varank’tan A Haber’e özel açıklamalar
A Haber Türkiye Yüzyılı programları kapsamında bu hafta sanayi ve teknoloji alanında yapılanları ekrana taşıyor. Ülkemizi 2. yüzyılına hazırlayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde sanayi ve teknoloji alanında yapılanları A Haber ekipleri sahadan aktarıyor. Vedat Sezer’in konuğu olan Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank A Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
Türkiye sağlıkta, tarımda, ulaşımda, kültür ve sanatta olduğu gibi sanayi ve teknoloji alanında da devrim yaptı. A Haber Türkiye Yüzyılı programları kapsamında bu hafta sanayi ve teknoloji alanında yapılanları ekrana taşıyor.
TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü ülkemizin bu alanda dışa bağımlılığını azaltan birçok projeyi hayata geçirdi. Malatya Organize Sanayi Bölgesi Türkiye'nin tekstil üretim üssü oldu. Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi Gaziantep'te bulunuyor. Türkiye yerli ve milli teknolojilerini uzaya da gönderiyor. Savunma Sanayii alanında yapılanlar dünyada parmaklar gösteriliyor, Togg sadece ülkede değil yurt dışında da heyecan oluşturdu. İşte bu alanda yapılanlarla ilgili Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank A Haber'e özel açıklamalarda bulundu.
Bakan Varank'ın öne çıkan açıklamaları:
A Haber'e teşekkür ederek başlamak istiyorum. Sanayi ve teknolojiyi odağa alan bir yayın yapıyor. Türkiye'nin dört bir tarafında sanayi bölgeleri, teknoparklar ve teknoloji şirketleri buradan yayınlar yapılıyor. Biz de Balıkesir program için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu şehre kazandırdığımız eserlerin resmi açılışlarını yapacağız.
Burada çok önemli sanayi tesisleri var onlarla bir araya geleceğiz. Bütün gün boyunca Balıkesir'de olacağız. İlk defa Türkiye'de 5. nesil traktör motorları üretecek. İtalyan markası SDF bunu Türkiye'de yapacak. Bunlar hem burada üretiliyor hem de ihracat yapılıyor. SDF 10 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Buradan hem üretim yapıp hem de dünyaya ihracat yapıyorlar. Motor üretimi bizim açımızdan önemli bir gelişme ciddi bir istihdam sağlayacak.
Bu motorları kendi ürettikleri traktörlerde kullanacaklar. Bu motorları ülkemizde üretim yapan diğer firmalarla da paylaşma niyetleri var. Aynı zamanda bunlar Türkiye'den ihraç edecek. 5. nesil motorları yüzde 95 yerlilikle üretecekler. Bu da Türkiye'nin kabiliyetleri göstermesi açısından oldukça önemli Türkiye bu alanda ciddi bir kapasite yakaladı. SDF Türkiye'de biçerdöver üretmeye de başlamış bir firma. Getirdikleri parçaları birleştirip bunu yapıyorlar. Pilot bir üretim var ama önümüzdeki dönem bu firma Türkiye'de biçerdöver üretiminde yerlilik oranlarını yükselterek devam etmek istiyor. Bu da Türkiye açısından değerli bir yatırım olacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin gündemini biz yatırım-üretim-istihdam ve ihracat olarak tutmak istiyoruz. İşte bunun gibi yatırımlarda Türkiye'nin üretim gibi kabiliyetlerinin ne kadar geliştiğini gösteren yatırımlardır. Pandemi ile Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında alternatif bir üretim üssü olarak öne çıkmaya başladı. Global markalar Türkiye'de yatırım yapmak istiyorlar. Yerli firmalar Türkiye'de yatırım yapmak için çok ciddi bir arayış içindeler. Her gün bir telefon alıyoruz. 'Sayın Bakanımız yatırım yapacağız ama arsamız yok' diyorlar. Bu yatırım iştahı hamdolsun güzel şekilde devam ediyor. Firmalarımız yatırım yapacak yer bulmakta zorlanıyorlar.
Milli teknoloji hamlesi vizyonumuzu aslında uyguladığımız politikaların temeline yerleştirmiş olduk. Sadece teknolojiyi kullanan değil kendi teknolojisini geliştirip üreten bir Türkiye'yi inşa etmek istiyoruz. Eğer Türkiye Savunma Sanayi'sinde dünyada parmakla gösterilen ülkeler arasına girmişse, bugün Avrupa'da güneş paneli 1 numara haline gelmişsek, otomotiv üretiminde ticari araç üretiminde ülke haline gelmişsek, demir-çelik 1 numaraları ülke konuma ilerlemişsek işte bunlar milli teknoloji hamlesi vizyonunu en güzel şekilde uyguladığımızın göstergesidir. Togg sadece Türkiye'de değil tüm dünyada nasıl heyecan oluşturuyorsa biz aslında sanayii ve teknolojinin farklı alanlarında milli teknoloji hamlesi vizyonuyla hedeflerimize doğru kararlılıkla ilerliyoruz."
TÜRKİYE'DE NELER YAPILDI? TÜBİTAK RAYLI ULAŞIM TEKNOLOJİLERİ ENSTİTÜSÜ
Geleceğin teknolojilerini TÜBİTAK RUTE geliştiriyor. Demiryolu sinyalizasyonunda dışa bağımlılık ortadan kaldırıldı. Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltan projeleri hayata geçirdi. Türkiye'nin ilk milli elektrikli anahat lokomotifi sistemi yapıldı.
Trenlerin otonom olarak muayene edilmesine imkân veren akıllı ölçüm yaptılar. Robotgöz ile çelik doğal gaz hattında en hassas ve güvenilir ölçümler yapılacak. Robotgöz doğalgazdaki kaçakları tespit edecek. ABD'den sonra kendi robotunu geliştiren 2 ülkeden birisi olduk.
TÜBİTAK Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Tolgahan Kaya:
"Raylı ulaşım teknolojileri olarak aslında birkaç farklı alanda teknolojiler geliştiriyoruz. Hem içten yanmalı motorlarda hem çekiş sistemleri hem elektrikli araçların katma değerlerinde yazılımlar ve donanımlar geliştiriyoruz. Sinyalizasyon sistemleri de bunlardan bir tanesi.
Sinyalizasyon trenlerin ya da metroların A noktasından B noktasına güvenli ve emniyetli şekilde gidebilmesini sağlayan sistemlerdir. Kaza riski olmasan insan can güvenliğini sağlayan sistemler bütünüdür. 2009 yılında beri bu yazılımları geliştiriyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında bu yazılımlar kullanılıyor. Geliştirdiğimiz yazılımlar güvenli ve emniyetli şekilde çalışıyor. Aldığımız sertifikalarla tüm dünyada bunun güvenli olduğu kabul edilmiş oldu."
TÜRKİYE'DE İHRACATIN MERKEZİ GAZİANTEP
Türkiye'nin organize sanayi bölgesi olan Gaziantap'te, 5 Organize Sanayi Bölgesi'nde 250 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Gaziantep'teki sanayi bölgelerinde bin 200 firma var. Türkiye'nin en büyük OSB'si Gaziantep'te üretim üssü 43 milyon 250 bin metrekare alanıyla 5 bölgeden oluşuyor. 6. Bölge için ön tahsis süreci başladı.
Gaziantep Organize Sanayi Başkanı Cengiz Şimşek:
"20 yıl önce burada yaklaşık olarak 500 fabrikamız vardı. 45 bin kişi istihdam ediliyordu. Son 20 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın destekleriyle burada projelerimizi tamamladık. Bugün itibarıyla bin 200 fabrika çalışıyor ve 250 bin kişiye istihdam sağlanıyor. 6. Sanayi bölgesini de yaparak istihdam sayımız 350 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 20 yıl önce 900 milyon dolar gibi bir ihracat rakamı vardı. 2022 yılında yaklaşık olarak 11 milyar dolar gibi rakama ulaştık. Hedefimiz Türkiye'nin en büyük organize sanayisi olarak yola devam etmek. Burada çok modern bir altyapı sağlandı."
BEKLENEN MÜJDEYİ A HABER'DE DUYURDU!
Türkiye yerli ve milli teknolojilerini uzaya da gönderiyor. 2023'te fırlatılacak TÜRKSAT 6A Türkiye'nin yüzde yüz tamamı yerli ve milli uydusu olarak ülkemizi uzayda temsil edecek. Türkiye'nin aynı zamanda sert iniş projesi de var.
Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mesut Gökten:
Türkiye uzay yolcusu için geçtiğimiz sene ortasında başvuruları bitirdik. 5 aylık sürede adayların seçimim süresini bitirdik. 1 adil ve 1 yedek aday seçerek bu süreci bitirdik. Adayları yakın zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılacak. Aya sert iniş programı bizim önem verdiğimiz projelerden bir tanesi. Milli Ay aracımızı geliştireceğiz. Bu araç ile dünya yörüngesine çıkacağız. Kedi sistemlerimizler ateşleyerek ay yörüngesine transferini tamamlayacağız. En az 3 ay boyunca uyduyu burada işleteceğiz. Buradan bilimsel veriler toplayacağız.
Bu süreçten sonra ayın yüzeyine sert bir iniş yapacağız. Bunun devamındaki projede de yumuşak iniş yapıp gezer araç indirmeyi düşünüyoruz. Türkiye'nin milli gözlem uydusu İMECE bizler için kritik bir öneme sahip. Türk mühendisler ve teknisyenler artık çalışmaları bitirmek üzere. Şu anda uydumuzun uçuş testleri yapılıyor. Sadece koruma amaçlı ve yazılım testlerinde kullandığımız bazı cihazlar üzerine monte edilmiş durumda. Daha sonra bu paneller çıkacak.
Bu noktadan sonra artık yakıtı doldurulacak ve fırlatmaya hazır hale gelecek. Bütün çevresel testler tamamlanmış durumda. 2 hafta yazılım testlerini yapacağız. Şubat ayının sonlarına doğru uydumuzu nakledeceğiz. 22 Şubat'ta fırlatma alanına nakliyesi gerçekleşecek ve son aşamadan sonra 1 Nisan'da fırlatmayı planlıyoruz. 1 Nisan itibarıyla İMECE'nin uzay yolculuğu başlayacak. İMECE, Türkiye'ye uzaydan görüntüler aktaracak. Yaklaşık olarak 700 km yörüngede olacak. Buradan görüntüler alıp üzerindeki haberleşme sistemleri ile Türkiye'deki yer istasyonlarına bunları iletecek."
VİZYON PROJESİ BİLİM VADİSİ
Türkiye Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimoğlu:
"Türkiye Yüzyılı'nda bu dev eserlerin içerisinde olmaktan ve bu işin içerisinde olmaktan bizatihi çalışan ekibimle beraber girişimcilerimizle beraber bu işin içinde olmaktan çok mutluyuz onurluyuz. Bilişim Vadisi 2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyon projesi olarak hayata geçmesi söyleniyor. 2018 yılında ilk firmamızı buraya alarak 2019 yılında da yerli milli elektrikli aracımız TOGG'un lansmanı ile beraber de resmi açılışını yaptığımız Bilişim Vadisi'nin ilk kampüsü burası. Milli teknoloji hamlesi ile mega teknoloji kurma vizyonunun adına biz Bilişim Vadisi diyoruz."
EGE'NİN ÜRETİM MERKEZİ: MANİSA
Ege Bölgesi'nin en önemli sanayi kentlerinin başında Manisa geliyor.
Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek:
"OSB'miz 1964 yılında kuruldu. Bugün geldiğimiz noktada 11 milyon metrekare bir alana ulaştı. 240 tesise sahibiz. Yüzde 25'i olan 60 tane yabancı sermayeye ait fabrikaya ev sahipliği yapıyoruz. 62 bin çalışanımız mevcut. Bölgemizde çok ciddi altyapı çalışmalarımız var."
TÜRKİYE YÜZYILI'NDA TSE
2022'de 49 bin 327 başvuru için ithalat denetimi gerçekleştirildi.
TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin:
"TSE 1960 yılında her türlü ürün mamul ve hizmetle alakalı gerekli olan standartları yayınlamak, bunları hazırlamak ve hazırlatmakla alakalı tek yetkili bir kuruluş olarak kurulmuştur. Standartlar ürünlerin uluslararası alandaki ortak dilidir."
TÜRKİYE'NİN SIFIR ATIK SEFERBERLİĞİ
Kalite ve Süreç Kontrol Müdürü Yeliz Çınar Narlı:
"Sıfır Atık Projesi bizim için son derece değerli ve kıymetli bir proje. Plastik doğada çok uzun yıllar çözünmeden kalıyor. En masumu bile 400 yılda yok oluyor. Çeşidine göre bin yılda dahi yok olanları var. Biz yıllık 200 bin ton ambalaj üretiyoruz. Bu üretim sırasında vermiş olduğumuz fireleri bu tesisimizle geri dönüşüme kazandırıyoruz. Stratejimiz üretim sırasında firenin oluşmamasını sağlamak."
33 İLDE 'TEKSTİLKENT' PROJESİ
Kadınlar ve gençlere yönelik başlatılan Tekstilkent Projesi ile özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde önemli bir istihdam sağlandı.
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yunus Çolak:
"İstihdamı artıran projeler hayata geçiriyoruz. Şu an bakanlığımız 33 ilde toplam 111 projeye destek sağlamakta. Toplamda 55 bin kişilik bir istihdam hedefiyle yola çıktık."
İLK MİLLİ HAVA-HAVA FÜZE SİSTEMİ
Türkiye Milli Savunma Sanayisinde büyük atılımlar kaydetti. Bunlardan biri de Türkiye'nin ilk milli hava füze sistemi Gökdoğan ve Bozdoğan.
TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş:
"Türkiye'nin ilk havadan havaya füzeleri olacak bizim geliştirdiğimiz Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri. Bunlar F-16'lılarda kullanılmak üzere proje başlamış durumda. Bu sene içinde envantere de girecek. F-16'lar dışında da bizim gelişen insansız hava platformlarımız Akıncı gibi Kızılelma gibi insansız uçaklarımızda da bu füzelerimiz kullanılıyor olacak."