Türkiye'nin sportif başarıları! Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu A Haber'de soruları yanıtladı
Türkiye spor altyapısı ve tesis yatırımları ile farklı bir döneme kucak açtı. Çeşitli branşlarda madalya kazanıldı. Peki 2023 sporda nasıl bir yıl olacak? A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün konuğu olan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu A Haber'de soruları yanıtladı. Türkiye'nin çeşitli branşlarda aldığı madalyalardan bahseden Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın spora olan desteğini anlatan Bakan Kasapoğlu son zamanlarda futbolda tartışma konusu olan VAR kayıtları ile ilgili de önemli mesajlar verdi. Kasapoğlu, "Süreçler oturdukça güven düzeyi, tatmin düzeyi artacaktır. Kayıtların açıklanması ve sistemin oturması için birbirimize inanmamız aslolandır. Kararı veren teknoloji olsa da insandır. Bu çok önemli bir konu." dedi.
Türkiye'nin sportif başarıları dünya gündeminde yankı buluyor. Altyapı ve tesis yatırımları aralıksız olarak sürüyor. Öte yandan KYK yurtlarında kalan öğrenciler için özel adımlar atılıyor.
Peki 2023 sporda nasıl bir yıl olacak? Yurt kapasitesi ne durumda? Özel yurtlarda mağduriyet var mı? İkinci öğretimde harçlar kaldırılır mı? Futbolda yabancı kuralı ne olacak? Var kayıtlarının yayınlanması ne anlama geliyor?
Bakan Kasapoğlu'nun canlı yayındaki açıklamaları:
Teşekkür ederim dolu dolu bir yıl geride bıraktık. Spor dolu bir yıl oldu bizler için. Spor faaliyetleri ile ilgili çıtaları yukarıya çıkarttığımız bir dönem oldu. Sporu hep tavsiye ediyoruz. Yaşam tarzlarımızdan biri olsun diye mücadele ediyoruz. Sporun tavana yayılması için çok ciddi bir çabamız ve mücadelemiz var. Spor alışkanlığı her bir fert için çok önemli. Bu okullarda başlıyor ve ailelerde devam ediyor. Bizler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile spor müsabakası yapıyoruz. Özellikle basketbol oynuyoruz. Bugün buraya oradan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın spora olan ilgilisi bizi motive eden bir süreç. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan en skorer isim oldu, kendini bir kez daha ortaya koydu ve 42 sayı attı. Çok ciddi bir performans ortaya koydu. Haftada 2 gün bu spor çalışmamızı yapmaya çalışıyoruz. Spordaki çıtamızın spordaki çıtamızın erişimin bu anlamdaki fırsat eşitliğinin özellikle son 20 yıllık süreçte nasıl bir devrim olduğunu görüyoruz.
2023 HEDEFLERİ NELER?
Özellikle bilindiği gibi branşlaşma ve bu branş noktasındaki yelpazenin genişlemesi bunu hep birlikte izliyoruz. Önceden Türkiye'nin birkaç branştan öte iddiasının olmadığı bir ülke vardı. Güreş ve halterde gelen madalyalarla seviniyorduk. Bunlar bizim için mutluluk kaynağı oldu. Bazı branşlarda temsilci göndermekte Türkiye'de ciddi bir yetersizlik vardı. 2022'de geldiğimiz nokta artık çok farklı. 51 farklı branş 6 bin 127 madalya ile geniş bir yelpazeye ulaştık. Eskrimden okçuluğa oradan buz sporlarına kadar yüzmeye kadar Türkiye'nin bu anlamda ufku artık çok genişledi. 2023 Türkiye Yüzyılı bu anlamda müthiş bir tesis altyapısı ile birlikte ciddi şekilde büyüyen insan kaynağı ile birlikte çok ama çok farklı noktaya taşıyacağımız bir yıl olacak. Türkiye Yüzyılı Türk sporunun yüzyılı olacak.
Türkiye organizasyonlar noktasında adeta bir marka ülke haline geldi. Bir spor turizmi destinasyonu haline geldik. 2022'de 200'den fazla uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptık. Pandemi süreçlerinde dahi Türkiye'nin cazibesi ve rekabet üstünlüğü çok güçlüydü. Biz artık ülke olarak sporda ve organizasyonlarında talep edilen bir ülke değil aranılan bir ülkeyiz. Artık biz kendimiz karar veriyoruz. Türkiye'nin spor turizminde uluslararası bir bilinirliği bu anlamdaki rekabet üstünlüğü çok yüksek. Ülkemizin her tarafına yayınlanmış tesislerimiz var. Bu konuda stadyumları söylemeye bile gerek yok. 20 yıllık bir süreçte bu kadar moderne stadı dünyanın en yeni teknolojileri ile donatılmış stadı inşa eden bir ülke yok. Çıtayı bu kadar büyüten bir ülke yok.
Bundan sonraki süreçte yine aynı ruhla altyapısı ve inşamızın samimiyeti ile talep edilen ülke konumumuzu arttıracağız. Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası için çalışmamız var. TFF'nin takip ettiği ve bizim bakanlık olarak destek verdiğimiz süreçler var. Ama bir önceki şampiyonada Türkiye'ye vermediklerinde kaybeden organizasyon oldu. Türkiye'nin bu noktada kaybettiği bir şey yok. Türkiye bu organizasyonları her zaman yapacak güce ve en modern altyapıya sahip. 90'lı yıllarda İspanya'ya 2000'li yıllarda Avusturya'ya bakın olimpiyatlardan dolayı inşa edilmiş bir altyapı var. Biz hiçbir organizasyonu vesile kılmadık. Ülkemizin gelişmişliğini hedef aldık. Spordaki erişimini arttırılmasını hedef aldık. Bu anlamda her türlü organizasyona ev sahipliğine hazır bir ülke var. Bu bir vizyon meselesidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu liderlik ve içindeki spor aşkının etkisi çok fazla. Ülkemizin neresine gidersek gidelim her yerde mükemmel bir tesis altyapısı var.
FUTBOLDA TARTIŞMALI "VAR" KAYITLARI
Her konuda olduğu gibi güven ortamı futbolda da sporun diğer alanlarında da en hayati konulardan bir tanesi. Güveni tesis etmeden bu anlamdaki şeffaflığı adaleti ortaya koymadan elbette mesafe almanız mümkün değil. O yüzden VAR da aslında bununla ilişkili bir konu. Spor artık iki takımı ilgilendiren bir konu değil. Spor global bir olgu, sınır ötesi etkisi var. Devasa bir endüstri. Çok güçlü bir alan artık spor. O yüzden sporda güven ortamını tesis etmek zorundayız. Toksik ortamın hiç kimseye faydası yok.
O yüzden herkese görev düşüyor medyasından taraftarına kadar. Taraftarından yöneticisine kadar, oyuncusundan teknik ekibe kadar. Tüm paydaşların sorumlulukları var. Bunları yerine getirmek gerekiyor. Bu inancı ortaya koymak gerekiyor. VAR hataları minimize etme anlamında atılmış bir adımdır. Şeffaflığı ortaya koyma noktasında adaleti güçlü kılma noktasında atılmış bir adımdır. Süreçler oturdukça bu anlamdaki güven düzeyi ve tatmin düzeyi artacaktır diye düşünüyorum. Aslolan Burada kayıtların açıklanması noktasında hem bu sistemin oturması noktasında birbirimize inanmamız.
Kararı veren insan. Hakemlerin bu anlamdaki güvenilirliği, hakem noktasındaki çerçevesinin genişletilmesi. Bunun da çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Türkiye yeteneklerle dolu bir ülke. Özellikle hakem konusunda da yeni bir takım açılımlar hakem akademisi bu anlamda federasyonun böyle bir çalışması var. Yetenekli hakemlerin tespiti keşfedilmesi bu alanda bu süreçlere kanalize edilmesi inanıyorum ki bu süreçlerdeki tartışmaları da minimize edecektir.
FUTBOLDA "YABANCI HAKEM" TARTIŞMASI
Özellikle hakem konusunda da yeni bir takım açılımlar hakem akademisi bu anlamda federasyonun böyle bir çalışması var. Yetenekli hakemlerin tespiti keşfedilmesi bu alanda bu süreçlere kanalize edilmesi inanıyorum ki bu süreçlerdeki tartışmaları da minimize edecektir. Ben insanımıza güvenmekten yanayım. Bu anlamdaki tüm eğitim geliştirme süreçlerini seferber etmekten yanayım.
VAR KAYITLARININ AÇIKLANMASI
Federasyonun bu noktadaki kararıdır. Az önce de bahsettiğim gibi federasyon bu süreçleri nasıl daha şeffaf yönetiriz bu anlamda güven ortamını nasıl tesis ederiz gayretindedir. Bu süreçlerin oturması çok mühim.
"TÜRKİYE İLE REKABET EDECEK BİR ÜLKE DAHİ YOK"
Yurt süreci Türkiye'nin yüz akı alanlardan bir tanesi. 850 bin kapasite 800'den fazla yurt binasıyla Türkiye açık ara yurt noktasında lider bir ülkedir. Bir hayali ortaya koymuş başarmış bir ülkedir.
Geçen bir programdaydım işte Türkiye bu anlamda rekabet şansı olan bir ülke olan diye ifadede bulundu programı yapan arkadaş, itiraz ettim bırakın rekabet alanı yok Türkiye'nin, Türkiye ile rekabet edecek bir ülke dahi yok. Avrupa'ya ABD'ye baktığınız bunun yaklaşık 150 binlerde 200 binlerde olduğunu görüyoruz. Hepsini toplasınız bizim kadar bir kapasite dahi etmiyor. Bunun farkında olmamız lazım.
Barınma ihtiyacı öncelikli olarak pek çok ihtiyaçları biz karşılıyoruz. Eğitimden spora kültüre kadar kişisel gelişime kadar adeta birer yaşam alanına dönüştürdük. 20 yıllık süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın ilmek ilmek ördüğü bir süreçtir. Büyük bir hassasiyetle takip ettiği ve hiçbir anlamda özveriden kaçınmadığı bir süreçtir.
Bakanlık olarak ücretlerimize bu yıl zam yapmadık. 300 – 450 lira arasında değişen ortalama 350 liralık bir ücret miktarımız var. Bu süreçte özel yurtların kendi çalışmaları ilgili kurumlar kuruluşlar denetim mekanizmaları onlar da kendi mecrasında yürüyor. Biz rekabet üstünlüğü noktasında ülke olarak hem fiyat noktasında hem erişilebilirlik noktasında hem de bu anlamda çıtamız noktasında çok farklı bir noktadayız.
Bunun rakibi yok. Bunu istismar etmeye kalkanlar işte görüyoruz belediyelerde bugüne kadar kaç tane yurt yapmışlar önce ondan bahsetsinler. Yıllar yılı İzmir Büyükşehir Belediyesi kaç yıldır CHP'de kaç tane yurt yapmış? Kaç kapasiteli yurdu var bir bakalım.
İstanbul AK Parti'nin başlattığı yurt projelerini dahi tamamlayamamış. Hepsini toplasınız bin kapasite etmez. Bunlar sadece gençleri istismar etmekle olan işler değil genç odaklı inancın genç odaklı siyasetin ve genç odaklı liderliğin eseridir.
SEYAHATSEVER UYGULAMASI 2023'TE DE DEVAM EDECEK
Tatil yapan gençlerin ücretsiz olarak yurtta konaklaması 2023'te de devam edecek. Bu alanda devam edeceğiz. Seyahatsever Genç Projesi 2022'nin yıldız projelerinden biri olmuştur. Biz şuraya gideceğiz, şurada konaklayacağız, şuraya gideceğiz dediler. 3 gün konaklama sınırı vardı. Bazı şehirlere 3 gün yetmiyor dediler, 5'e çıkardık. Öğrenci şartını da kaldırdık. Belli yaş aralığında herkesi kabul ediyoruz. Yurtlarda hiç kalmamış insanlardan, Türkiye'nin böyle yurtları mı var sözlerini duyuyoruz. Pandemi döneminde 150 binden fazla insanımızı ağırladık
Bu gurur tablosudur. İstismar alanı değildir. Siyaset de yapsanız bu özveriyi kirletmeye hakkınız yok. Bu ülkenin çocuklarına aile hasreti yaşatmayacak bir ortamı sunma gayretindeyiz. Bu gurur tablosu artık Türkiye'nin talebine göre dinamik bir süreç olarak ortaya koyduğumuz bir çabadır. Talebe göre çalışmalarımızı anlık revize ediyoruz. Karşılama oranında rekora imza attık.
Bu süreci öyle masa başı senaryolar ile yönetemezsiniz. Birebir yürüttüğümüz bir süreç var. Sizin de bahsettiğiniz gibi Türkiye'nin pozitif gündemlerinden bir tanesi.