Türkiye Yüzyılı’nda kültür | A Haber ekipleri sahada! İşte ülke genelinde yapılanlar
Başkan Recep Tayyip Erdoğan her alanda Türkiye’yi yeni yüzyıla hazırlıyor. Bunlardan biri de kültür alanı. Bugün 250 yılı aşkın tarihiyle İstanbul'un en büyük kütüphanesi olacak olan Rami Kışlası'ndaki kütüphane Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacak. Peki ülke genelinde kültür alanında neler yapılıyor? A Haber ekipleri sahadan yapıları tek tek anlattı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Ekim tarihinde Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen programda AK Parti "Türkiye Yüzyılı" vizyonunu açıkladı. Başkan Erdoğan, "Dünyanın yeni ve hayati meydan okumalarla karşı karşıya olduğu şu dönemde, Türkiye Yüzyılı programımızla Cumhuriyet'imizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapmak istiyoruz." demişti.
Başkan Erdoğan açıklanan programdan konuşmalarında Türkiye Yüzyılı'na vurgu yaparak ülkeyi yeni yüzyıla hazırlıyor. Bu alanlardan bir tanesi de tabi ki kültür. Bugün önemli bir açılış yapılacak. İstanbul'un en büyük kütüphanesi olacak olan Rami Kışlası'ndaki kütüphanede kapılarını misafirlerine açacak. Tarihi 250 yılı aşan, İstanbul'un simge yapılarından Rami Kışlası, Türkiye'nin ve İstanbul'un bilgi toplumuna açılan penceresi olacak ve toplumun kültürel, eğitsel ve sanatsal ihtiyaçlarına cevap verecek yeni ve farklı bir mekan olarak yeni yüzüyle açılıyor.
Peki ülke genelinde kültür alanında neler yapılıyor? İşte A Haber ekipleri ve konukları sahadan yapılan çalışmaları canlı yayınlarda anlattı.
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü Özgür Çomak:
Müzemiz geçtiğimiz yıl kendi ziyaret rekorunu kırdı. 9 Eylül 2011 yılında müzelerimiz ziyaretçilerine kapılarını açtı. O günden beri hizmet veren müzemiz 2022 yılında çok yüksek bir ziyaretçi sayısına ulaştı. Yeni yüzyılımıza girerken müzemizi 439 bin kişi ziyaret etti.
Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan Zeugma Antik Kenti'nden baraj kurtarma kazılarında çıkan eserlerin bulunduğu bir salonumuz yer alıyor. Burada antik kentten gelen çok önemli eserler var. Çingene Kızı mozaiğimiz başta olmak üzere ziyaretçilerimiz buradaki eserleri hayranlıkla takip ediyor. Duvar fresklerimiz de burada sergileniyor.
O dönemde antik kentimizde olduğu haliyle yani kazılardan çıktığı haliyle buraya getirilen ve çağdaş müzecilik anlayışı burada hakim. Roma ve Yunan mitolojisine ait önemli mozaiklerimiz yer alıyor. Bronzdan yapılmış çok önemli bir Mars heykelimiz burada ziyaretçilerini bekliyor. Türkiye'nin yeni yüzyılında daha fazla ziyaretçi bekliyoruz. 1 milyonlu rakamlara ulaşacağımızı düşünüyoruz çünkü burada bu potansiyel var.
Müzemiz açıldığı 2011 yılında itibaren 2 milyon 457 bin ziyaretçi ağırlamış bir müze. Bu bizim müzemiz için çok iyi bir rakam. Yesemek Açık Hava Müzesi, Karkamış Antik Kenti, Dülük Antik Kenti çok önemli ören yerlerimiz var. Gaziantep bir müzeler şehridir.
Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel:
Müzemiz 8 farklı bölümden oluşuyor. Müzemizde farklı alanlar var. Konser, canlı müzik ve yaz sineması gibi birçok etkinliğin yapıldığı bir müze burası. Müze aynı zaman şehrin ayrılmaz bir parçası. Her türlü aktivitelerin yapıldığı, çocuklara özel etkinliklerin olduğu bir alandan bahsediyoruz. Burası kendi şehriyle beraber yaşayan bir müze.
Somut ve soyut örneklerin içinde bulunduğu Türkiye'nin ilk ve tek müze. Bu konuda bizler iddialıyız. Sergilerimizin çeşitliliği sadece somut kültürel varlıkları değil soyut kültürel mirasında somutlaştırarak şehrin kültürü ile birlikte hem ziyaretçilerine hem şehir halkına anlatıldığı bir müze olması açısından oldukça önemli.
Tunceli'de bizim 30 bin nüfusumuz var. Bizler bu yıl müzemizde 24 bin ziyaretçi ağırladık. Neredeyse şehrin nüfusuna yakın bir sayıya ulaştık. Zaman geçtikçe müzenin ziyaretçi sayısı ve tanınırlılığı ülke çapında artıyor ve dışarıdan çok sayıda ziyaretçimiz geliyor. Turistler geldiği zaman ilk buraya geliyor. Müzemizin 100 binli rakamlara ulaşacağına inanıyoruz."
Troya Antik Kenti ve Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük:
Müzemiz 10 Ekim 2018 tarihinde ziyarete açıldı. 18 Mart 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi açılışını yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın son derece kıymetli projelerinden bir tanesi çünkü açıldığı tarihten itibaren hem Türk müzeciliğinde hem de Avrupa'da büyük ses getirdi. 2019 yılında TİME dergisi tarafından dünyada görülmesi gereken 100 yer listesine girdi.
2020 yılının başında Türkiye'nin en başarılı müzesi seçildi. Yine aynı Avrupa'dan ödül aldı. Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülünü aldı. Türk müzeciliğinde bu iki ödülü alan cumhuriyet tarihindeki tek müze oldu. Bu sebeple dünyada müzemiz çok kuvvetli bir rüzgar estirdi. Müzemiz açıldıktan sonra Çanakkale'de turizmi artırdı.
Kısa zamanda 1 milyon ziyaretçi sayısını aşmayı hedefliyoruz. Müzemizin kırsal kalkınmaya çok büyük katkısı oldu. Biz 6 tane köyün ortasındayız ve müze açıldıktan sonra köyden kente göçü durdurdu. Bunun yanında tersine göçe sebep oldu. İstihdam ve turizm imkanlarıyla buna katkı sağladı."
İSTANBUL'A HANGİ ESERLER KAZANDIRILDI?
Asrın mührü Çamlıca Camii 3 yılda 25 milyon kişiyi ağırladı. Türkiye Yüzyılı'nın eseri Büyük Çamlıca Camii
Çamlıca Camii Derneği Başkanı Ergin Külünk:
"Özel bir gündeyiz. Kültür dünyamızdaki çok kıymetli eserleri gündem yaptığınızdan dolayı özellikle de teşekkür ediyorum A Haber'e ve ekibinize. Büyük Çamlıca Camii'ni cemaatle buluşturmak için 6 sene gibi çok yoğun bir çalışmayla 2019 senesinin Mart ayında camimizi cemaatimizle buluşturduk.
Dünyada kendi mimari tarzındaki en büyük cami. Bu projenin hayata geçmesi tamamen Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla direktifleriyle ve vatandaşımızın bireysel ve kurumsal katkılarıyla bu proje de tıpkı diğer projelerimiz gibi bir bağış projesi."
AKM Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı:
"Atatürk Kültür Merkezi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ziyaretçilerine kapısını açtı. Buraya çok önemli destekler verildi, İstanbul'da sanatın eksik kalan bu can odağı noktası için. Burası sanatçının ve sanatseverlerin buluştuğu bir mekan.
AKM sadece İstanbul'un yada Türkiye'nin değil dünyanın da sayılı kültür merkezlerinden biri haline geldi. 5 bloktan oluşan AKM'de opera salonu, tiyatro salonu, çok amaçlı sanat merkezimiz bunun yanında müzik platformumuz, müzik kayıt stüdyomuz, Yeşilçam sinemamız, çocuk sanat merkezimiz gibi çok farklı alanlarda hizmetler veren çalışma alanlarına sahip. Resim ve heykel sanatlarının da kendini ifade edeceği atölyede faaliyetlerine başladı.
Uluslararası alanlardan gelen topluluklara ve sanatçılara da ev sahipliği yapıyoruz. AKM aslında 1,5 yılı aşkın süredir birçok sanatseveri bünyesinde ağırladı. 1 yılda 1265 etkinlik yapıldı ve 1 milyon 300 kişi ziyaret etti."
Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan:
Sümela Manastırı 1600 yıllık bir tarihe sahip. İnanç turizmi açısından zengin bir potansiyel oluşturmaktadır. Hristiyanlık için önemli bir hac merkezidir. Bulunduğu yer dünyada eşine az rastlanan coğrafi konuma sahiptir. Dünyanın dört bir tarafından yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği tarihi bir ören yerimizdir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un özenli takipleri ile bir restorasyon çalışması yapıldı. Kaya yamaçlarındaki taş düşmelerine karşı koruma altına aldık. Çelik kafeslerle güvenliği sağladık. 1 Mayıs 2022 itibariyle Sümela Manastırı ziyaretçilerin hizmetine girdi."