TOGG 4X4 ne zaman çıkacak? Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır A Haber'de tarih verdi | Yüksek Teknoloji Merkezi kurulacak! "30 milyar dolarlık kaynak ayrıldı"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, A Haber'de gündeme dair merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Kacır, "Yüksek Teknoloji Merkezi kuracağız. 30 milyar dolarlık kaynak ayrıldı." dedi. Milli gurur Togg ile büyük başarı kaydedildiğini belirten Bakan Kacır, "Togg'un üretim sürecinde karalama çalışmaları hep sürdü. Elektrikli araçlar konusunda daha fazlasını yapmalıyız. 5 milyar dolarlık bir kaynakla Türkiye'de elektrikli araç üretim kapasitesini yılda 1 milyona çıkaracağız." dedi. Ayrıca milyonların merak ettiği TOGG 4x4 üretimine ilişkin Bakan Kacır, net tarih verdi. İşte detaylar...
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, A Haber'de gündeme dair açıklamalarda bulunuyor. Bakan Kacır, "Yüksek teknoloji merkezi kuracağız" dedi.
Bakan Kacır'ın açıklamalarından satır başları;
HIT-30 NEDİR? TÜRKİYE'NİN KALKINMASINA NASIL YÖN VERECEK?
Geçtiğimiz hafta Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımızın tarihi bir açıklama yaptı. Türkiye'nin 2030 yılına denk yaklaşık 30 milyar dolarlık bir kaynakla küresel düzeyde bir yüksek teknoloji üretim merkezi olmasını sağlayacak HIT 30 yüksek teknoloji üretim merkezini hem Türkiye'ye hem de dünyaya duyurdu. Tabi Türkiye son 22 yılda sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde atılan adımlarla aslında sanayi ve teknolojide de muazzam bir ivme ile büyüme kaydetti.
"SANAYİNİN TÜM KOLLARINDA BÜYÜDÜK"
Malumunuz OSB'lerimiz üretim üsleri haline geldi. Bugün Türkiye'deki OSB'lerin sayısı 191'den 361'e yükseldi. 43 tane endüstri bölgesi kurduk. Sanayide çalışan sayımızı 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 binlere bu dönemde çıkardık. Sanayinin tüm sektörlerinde muazzam bir büyüme ve gelişme kaydettik. Türkiye'de üretilen otomobil sayısı yaklaşık 350 binlerdeyken geçtiğimiz yıl 1 milyon 450 bin otomobil ürettik. Beyaz eşyada yıllık üretimimiz 6 milyon 700 binlerdeyken geçtiğimiz yıl 32 milyonun üzerinde beyaz eşya üretimi sağladık. Biz bugün beyaz eşya üretiminde Avrupa 1'ncisi dünya 2'ncisiyiz. Otomobil üretiminde Avrupa'da 3, ticari araç üretiminde Avrupa'da 1'nciyiz. Demir çelikte lider iki ülkeden biri Türkiye yıllık üretimimizde 16 milyon tondan 34 milyon tona yine AK Parti iktidarı döneminde yükseldik.
Dünya'da adına 4'ncü sanayi devrimi denilen çok büyük bir değişim ve dönüşümün içerisindeyiz. Otomotiv sektörü büyük bir hızla dönüşüyor, elektrikli araçlar yaygınlaşıyor, otonom araçlar yaygınlaşacak yeni birbirleri ve çevredeki diğer nesnelerle bağlantılı araçlar yaygınlaşacak. Yani aslında otomobiller akıllı cihazlar haline geliyor. Tabi bu devrimin sektörü en hızlı etkileyeni elektrikli araç devrimi. Biz bu alanla çok önemli bir adım attık. Türkiye'nin otomobili TOGG sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde elektrikli ve akıllı otomobil olarak yollara çıktı. Malumunuz sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin kendi markasını ortaya çıkarma iddiasını 2011 yılında ilk kez seslendirmişti. O yıl 500 bin araç satıldı ve Sayın Cumhurbaşkanımız iş adamları ile yaptığı bir toplantıda 'Türkiye'de artık kendi markamız ile bir otomobil üretmenin zamanı gelmiştir. Bende bu üretimin sonuna kadar arkasında duracağım.' dedi.
"TOGG İLE HAYAL DENİLENİ BAŞARDIK"
Fakat Türkiye'nin bu fikri kabullenmesi, milletimiz kabullendi ama özellikle yatırımcılarımız harekete geçmesi çok uzun vakit aldı. Başkan Erdoğan'ın rakipleri bunun imkansız olduğunu hayal olduğunu asla Türkiye'nin kendi markası ile bir otomobil üretemeyeceğini anlattılar ve bütün bunlara rağmen Sayın Cumhurbaşkanımız iddiasında ısrar etti ve 2018 yılında Türkiye'nin Otomobili Girişimin Grubu oluşturuldu. 2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız milletimizin de büyük bir beğeni ile sahiplendiği TOGG araçlarını kamuoyuna tanıttı.
"HEDEF YILDA 1 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ"
Togg ile hayal denileni başardık. Togg'un üretim sürecinde karalama çalışmaları hep sürdü. Elektrikli araçlar konusunda daha fazlasını yapmalıyız. 5 milyar dolarlık bir kaynakla Türkiye'de elektrikli araç üretim kapasitesini yılda 1 milyona çıkaracağız.
"MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK, BİRİLERİNİN KARALAMALARI SÜRECEK"
Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz hafta 6 başlıkta HİT-30 programının çağrılarını ilan etti. Elektrikli araçlar, batarya, çip, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve küresel markaların AR-GE merkezleri. Bunun peşinde de 4 başlıkta yeni çağrıları çıkacağımızı ilan ettik. Hiperölçekli veri merkezlerinde önümüzdeki dönemde çağrıya çıkacağız, biyoteknolojik ilaçlarla ilgili üretim robotlarıyla ilgili önümüzdeki dönemde çağrılara çıkacağız. Bu yolculuk bitmeyecek, dolu dizgin bir şekilde Türkiye yüksek teknoloji üretim hamlesini gerçekleştirmeye devam edecek.
Elektrikli araçların mütemmim cüzü batarya ve küresel düzeyde de batarya ya talep muazzam bir hızda artıyor. Türkiye'de önümüzdeki günlerde 80 gigavat saat yıllık batarya üretim oluşturmayı hedefliyoruz. Böylelikle hem 1 milyona çıkardığımız elektrikli araçlarda kullanılacak bataryaların üretilmesini hedefliyoruz hem de Türkiye'nin Avrupa'ya batarya ihraç eden ülke haline gelmesini hedefliyoruz.
"BATARYA YATIRIMLARINI ARTIRACAĞIZ"
Elektrikli araçların mütemmim cüzü batarya ve küresel düzeyde de batarya ya talep muazzam bir hızda artıyor. Türkiye'de önümüzdeki günlerde 80 gigavat saat yıllık batarya üretim oluşturmayı hedefliyoruz. Böylelikle hem 1 milyona çıkardığımız elektrikli araçlarda kullanılacak bataryaların üretilmesini hedefliyoruz hem de Türkiye'nin Avrupa'ya batarya ihraç eden ülke haline gelmesini hedefliyoruz. Elektrikli araç konusunda BYD gibi yatırımcı çekeceğiz.
AR-GE MERKEZLERİ 1600'Ü AŞTI
Bakın biz son 22 yılda Teknoparkların sayısını 2'den 102'ye çıkardık, teknoparklarda faaliyet gösteren şirket sayısı 60'a yakınken şimdi 10 bin 500 araştırma, geliştirme ve inovasyon yapan şirket var. AR-GE merkezlerinin sayısını Türkiye'de bin 600'ü aştı. Türkiye AR-GE insan kaynağı 22 yıl önce sadece 29 bindi şimdi ise 272 bin AR-GE ordusundan bahsediyoruz. Dolayısıyla bu kapasiteyi de önümüzdeki günlerde daha ileri düzeylere çıkarmak istiyoruz.
"YÜKSEK TEKNOLOJİ MERKEZİ KURACAĞIZ"
Çip dediğimiz aslında neredeyse bütün yüksek teknolojik ürünlerin çekirdek bileşeninden bahsediyoruz. Küresel düzeyde ihtiyaç duyulan çiplerin çok önemli kısmı hali hazırda dünyada birkaç ülkede üretiliyor. Biz milli teknoloji hamlesi dediğimizde iki ana hedeften söz ediyoruz. Türkiye'nin kritik teknolojilerde bağımsız olması yani kritik teknoloji üretme kabiliyetine kendi imkanları ile geliştirilmiş bir ülke olabilmesi aynı zamanda da yüksek teknolojiyi rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir Türkiye'yi anlatıyoruz. Önümüzdeki günlerde otomobil beyaz eşya gibi daha geniş alanda kullanmak olduğumuz yılda yaklaşık 1 milyar dolar ithalat yapmak olduğumuz çiplerin yerli üretimi gerçekleştireceğiz. Hem Türkiye'nin kritik ihtiyaçlarını karşılayacağız hemde önümüzdeki dönemde yıllık 600 milyar dolardan 1 trilyon 200 bin milyar dolarlara 5-6 yıl içerisinde büyümesi ön görülen çip endüstrisinden daha fazla pay alan bir ülke olacağız. Türkiye bunu başarabilir.
TOGG 4X4 NE ZAMAN ÇIKACAK?
TOGG'un önemli hedefleri var. 4x4 bildiğim kadarıyla önümüzdeki aylarda çıkacak. Ayrıca önümüzdeki yıl inşallah sedan modellerde yollara çıkacak. 2025 TOGG'un Avrupa'ya ihracata başladığı yıl olacak.