Ketsueki-Gata teorisi, popüler kültürde etkili olsa da bilimsel alanda kesin bir karşılık bulamamıştır. Bu teori, bilimsel bir gerçeklikten ziyade, kültürel bir yorum ve kişisel farkındalık aracı olarak yer alıyor. Healthline'a göre, araştırmalarda bazı kan grupları belirli sağlık koşullarına ve endişelere karşı daha dirençli olabileceği söyleniyor. Peki Ketsueki-Gata teorisi nedir? İşte kan gruplarına göre kişilik analizleri…
Japonya'da 1920'li yıllarda psikolog Tokeji Furukawa'nın başlattığı Mizaç ve Kan Grupları Üzerine Bir Çalışma'dan doğan Ketsueki-Gata, bireylerin kan gruplarına göre belirli kişilik özellikleri taşıdığını savunur. Her ne kadar bilimsel geçerliliği konusunda soru işaretleri bulunsa da, Japonya başta olmak üzere Güney Kore gibi ülkelerde hala günlük yaşamda bu teoriye başvuruluyor. Genellikle kariyerden ilişkilere kadar tanışmalarda ya da partnerlik arayışlarında kan grubu soruları/kriterleri yer alıyor.
🔴 Kan Grubu A
Kan grubu A olanlar, titiz, duyarlı, sakin, sorumluluk sahibi, planlı, uyumlu karakter özellikler barındırır. Japon nüfusunun yaklaşık %40'ı bu kan grubuna sahiptir. Japon kültüründe Kichōmen olarak bilinen bu grup, çevresi tarafından güvenilir ve disiplinli olarak tanımlanır. Fakat zaman zaman stres altında kırılgan olabilirler.
🔵 Kan Grubu B
Meraklı, enerjik, spontane, yaratıcı, bağımsız, duygusal, affetmez, gösterişsiz özelliklere sahip olan B kan grupları, kimi zaman da Jikochū, yani bencil etiketiyle anılırlar. Özgün düşünce yapıları sayesinde sanatsal ve bireysel başarılarda öne çıkarlar. Projelere tutkuyla başlasalar da istikrarsızlıkla dikkat çekerler.
🔘 Kan Grubu AB
AB kan grupları, duygusal, analitik, sosyal ama mesafeli, hem içe hem dışa dönük olarak tanınırlar. AB grubu, A ve B'nin birleşimi gibi görünse de çok daha karmaşık yapıya sahiptir. Dışarıdan bakıldığında gizemli ve değişken bulunabilir. Japonya'da en nadir görülen kan grubudur. Bu da onları daha özel veya eksantrik olarak öne çıkarır.