YÖK Atlas verileri güncellendi! YÖK Atlas nedir, nasıl kullanılır?
YÖK tarafından, üniversite ve bölüm tercihi yapacak adayların daha bilinçli karar vermesini sağlamak amacıyla hizmete sunulan YÖK Atlas, güncellendi. YÖK Atlas’ı bugüne kadar 22 milyon 710 bin kişi kullandı. Birçok bilgiye erişilebilen YÖK Atlas robotunda yapılan değişiklikler sonrası, "YÖK Atlas nedir? YÖK Atlas nasıl kullanılır?" sorularına yanıt aranıyor. İşte detaylar...
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), üniversite ve bölüm tercihi yapacak adayların daha bilinçli karar vermesini sağlamak amacıyla hizmete sunduğu YÖK Atlas güncellenerek erişime açıldı. YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, 10 Mart 2016'da 'https://yokatlas.yok.gov.tr' internet adresinden hizmete sunulan YÖK Atlas, tercih dönemlerinde üniversite adayları ve onlara rehberlik hizmeti veren eğitimciler tarafından yoğun şekilde kullanıldı. Adayların üniversite ve bölüm tercihlerini yaparken daha bilinçli karar vermesini sağlamak amacıyla geliştirilen ve onlara kariyer rehberliği hizmeti sunan YÖK Atlas, bugüne kadar 22 milyon 710 bin kişi tarafından kullanıldı. İlk kez 2016-ÖSYS sürecinde hizmete giren YÖK Atlas, 2017, 2018 ve 2019-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih dönemlerinde de başvurulan önemli bilgi ve rehberlik kaynaklarından oldu. YÖK Atlas'ı, 2016, 2017, 2018 ve 2019'un tercih dönemlerinde 7 milyon 91 bin kişi kullandı.
2019-YKS TERCİH DÖNEMİNDE İKİ YENİ MODÜL EKLENDİ
YÖK Atlas'a 2019-YKS tercih döneminde 'Meslek Atlası' ve 'Tercih Listesi' adlı iki yeni modül eklendi. 'Meslek Atlası'nda, ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan devlet, vakıf ve KKTC üniversiteleri ile yabancı üniversitelerin lisans ve önlisans programları ve ilgili meslek bazında geçen yılın kontenjanları, yerleşme ve tercih edilme bilgilerinin detayları yer aldı. Tercih Listesi modülüyle kullanıcılara basit bir üyelik adımının ardından 2019 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan programlardan en fazla 50'sini tercih listelerine ekleme imkânı sunuldu. Böylece YÖK Atlas'ı tekrar kullanmak üzere sisteme giren kullanıcılar, aynı liste üzerinden işlemlerine devam edebilme imkanı buldu.
2020 TERCİH DÖNEMİ ÖNCESİNDE YENİ MODÜLLERİN EKLENMESİ PLANLANIYOR
Her sene eklenen yeni modüllerle içeriği genişletilen YÖK Atlas'a 2020-YKS tercih dönemi öncesinde yeni modüllerin eklenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda YÖK tarafından yapılan çalışmalarda, üniversite öğrencilerinin bölümlerinden memnuniyet düzeyleri ile mezun profilleri üzerinde duruluyor.
YÖK ATLAS NEDİR?
YÖK Atlas yazılımı, üniversite adaylar��nın, üniversite ve meslek tercihi yaparken daha bilinçli tercihler yapabilmesi amacıyla hazırlanmıştır. YÖK Atlas tercih sihirbazı ile önceki senelerin lisans ve önlisans taban puanları ile kontenjan durumları görülebilir. Ve tercihleri buna göre yapabilirsiniz.
YÖK ATLAS NASIL KULLANILIR?
YÖK Atlas kullanımı basit olup güvenilir bir kaynaktır. YÖK atlas ile ister üniversite seçerek ister herhangi bir yükseköğretim programı seçerek tercihlerinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda Lisans Tercih Sihirbazı ve Önlisans Tercih Sihirbazı ile 2018 YKS ile öğrenci alan lisans ve önlisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
YÖK ATLAS İLE ALABİLECEĞİNİZ BİLGİLER
YÖK'ün Atlas uygulaması aracılığıyla, tercih edeceğiniz üniversite bölümleri hakkında şu bilgilere ulaşabilirsiniz:
1. Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları
2. Yerleşenlerin cinsiyet dağılımı
3. Yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler
4. Yerleşenlerin geldikleri iller
5. Yerleşenlerin öğrenim durumu
6. Yerleşenlerin liseden mezuniyet yılları
7. Yerleşenlerin mezun oldukları lise alanları
8. Yerleşenlerin mezun oldukları lise grupları/ lise tipleri
9. Yerleşenlerin mezun oldukları liseler
10. Yerleşen okul birincileri
11. Taban puan ve başarı sırası istatistikleri
12. Yerleşen son kişinin profili
13. Yerleşenlerin YGS/LYS net ortalamaları
14. Yerleşenlerin YGS puanları
15. Yerleşenlerin YGS başarı sıraları
16. Ülke genelinde tercih edilme istatistikleri
17. Yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri
18. Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversite türleri
19. Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversiteler
20. Yerleşenlerin tercih eğilimleri – İller
21. Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Aynı/Farklı programlar
22. Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Programlar (Meslekler)
23. Yerleşme koşulları