Tatlı düşkünlüğü depresyon nedeni olabilir!
Tatlı krizi, genellikle aniden ortaya çıkan tatlı yeme isteği olarak tanımlanır. Bu durum, birçok insan için sıkça karşılaşılan bir durumdur ve çeşitli nedenleri olabilir. Bilim insanları, yaptıkları yeni bir araştırmayla yüksek şeker tüketmenin, ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu.
- Giriş Tarihi: 17:05 | 30.10.2024
- Güncelleme Tarihi: 17:05 | 30.10.2024
İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, tatlı düşkünlerinin ruh sağlığının tehlikede olduğunu ortaya koydu. Journal of Translational Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, Birleşik Krallık Biyobankası'ndan alınan 180 bin kişinin sağlık ve beslenme verileri incelendi.
ÜÇ ANA GRUP
Araştırma ekibi, yapay zeka kullanarak katılımcıları üç ana gruba ayırdı:
-Meyve ve sebze ağırlıklı beslenenler
-Her türlü besini tüketenler
-Çoğunlukla şekerli gıdalara yönelenler
Katılımcıların kan örnekleri üzerinden yapılan analizlerde, 2,923 protein ve 168 metabolitin vücut üzerindeki etkileri araştırıldı. Proteinler, enfeksiyonlarla mücadele ve kas gevşemesi gibi hayati görevleri üstlenirken, metabolitler sindirim gibi süreçlerde üretilen küçük molekülleri ifade ediyor. Bu veriler ışığında, bireylerin biyolojik sağlık değerleri hakkında kapsamlı bir resim elde edildi.
DEPRESYON RİSKİ
Sonuçlar, şekerli yiyeceklere düşkün olan bireylerin depresyona yakalanma riskinin sağlıklı beslenen gruba göre yüzde 31 daha yüksek olduğunu gösterdi. Ayrıca, bu grubun diyabet ve kalp hastalığı riski de belirgin bir şekilde yüksekti. Her türlü besin tüketen katılımcıların sağlık riskleri ise ortalama seviyelerde kaldı.
Bu araştırma, sağlıklı beslenmenin ruh sağlığı üzerindeki önemini bir kez daha vurgularken, tatlı tüketiminin dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.