A HABER GALERİ
6 Şubat depremlerinin 1. yılı! İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan A Haber'e özel açıklamalar
A Haber "Asrın Felaketi'nin 1. yılında deprem bölgesinde. A Haber ekipleri son durumu canlı yayında aktardı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, depremin 1. yılında aynı vakitlerde yaşadıklarını anlatırken duygusal anlar yaşadı. Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, A Haber'e özel açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, "Bu zor günlerde asrın dayanışmasını gösterdik" dedi.

Bugün Asrın Felaketi 6 Şubat depreminin yıl dönümü. Bir yıl geçse de üstünden acılar hala ilk günkü gibi taze.
14 milyon kişiyi doğrudan etkileyen depremde 53 bin 537 kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi de yaralandı.
Saatler 6 Şubat 2023'ten bu yana 04.17…
Depremden hemen sonra yıkılan illerin ayağa kaldırılması için tüm imkanlar seferber edildi.

BAKAN YERLİKAYA A HABER'DE
Bakan Yerlikaya, A Haber'e özel açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, "Bu zor günlerde asrın dayanışmasını gösterdik." ifadelerini kullandı.
ASRIN FELAKETİNDEN ASRIN SEFERBERLİĞİNE
Bakan Yerlikaya, "Deprem sonrası bölgede 650 bin personel görev aldı. 59 il valisi ve 708 mülki idare amiri bölgeye geldi. 11 ilde 42 bin konut ve 5 bin köy evi teslim ediliyor." şeklinde konuştu.

A HABER EKİPLERİ BÖLGEDE
A Haber ekipleri özel yayında bölgede yaşananları anbean aktarıyor.
A HABER CANLI YAYIN İZLE

"KÜÇÜK KIYAMET YAŞADIK"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: Asrın felaketini hakikatten yaşadık. Biz deprem yaşamadık küçük kıyamet yaşadık.

"ACIMIZ ÇOK BÜYÜK"
Bu millet asrın felaketini asrın dayanışmasıyla bir yıl sonra tam bir asrın mucizesine dönüştürdü. Yaşadığımız her noktada bu karanlık geceyi aydınlığa çeviren Rabbime hamd ediyorum. Acımız çok büyük.

Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül: O gün milletçe ülke olarak büyük bir acıyla sarsıldık. Bu dakikalardı Fatma Şahin Başkanımız aradı onunla haberdar olduk.

DEPREM ŞEHİTLİĞİ BAYRAKLARLA DONATILDI
Kimi çocuğu için oyuncak kimi gelinlik kimi de fincan bıraktı.

BAKAN YUMAKLI A HABER'DE
Asrın felaketi sonrasında deprem bölgesinde çiftçilere hangi destekler verildi? Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İşte o açıklamalardan satır başları;

Öncelikle hayatını kaybedenlere Cenab-ı Hak'tan rahmet diliyorum. Depremin ilk anından itibaren bizler bakanlık olarak elbette o AKUT durumu ortadan kaldırmak için bütün gücümüzle sahada olduk ama bizim aynı zamanda tarımsal üretimin yüzde 20'sini yapan bu bölgeyle ilgili üretimin sürdürülebilir şekilde yapılması adına mutlaka üreticilerimizle birlikte olmamız gerekiyordu. Biz ilk andan itibaren hem arkadaşlarımız hem de bütün destekleme argümanlarımızla birlikte üreticilerimizin yanında olduk.

Bu süre içerisinde 14 milyarın üzerinde bir destekleme paketini üreticilerimize aktarmış olduk. Bugün burada biz IPA 3 Türkiye ve AB eş finansmanında programlarla alakalı bir toplantı için ve bunu bütün Türkiye'ye buradan Kahramanmaraş'ımızdan anlatmak için burada olduk.
Bu zamana kadar 45 milyarın üzerinde bir destek Türkiye'deki üreticilerimize aktarılmış oldu. Bu da yaklaşık 98 milyar gibi bir yatırım olarak Türkiye'ye geri döndü.

Şimdi bu programı Kahramanmaraş'tan bütün Türkiye'ye 81 ilde uygulanmak üzere bugün yayınladık aktardık. 786 milyon Euro'luk bir paket bu. Yatırıma döndüğü zaman da 1,5 milyar Euro'luk bir yatırım yine ülkemize dönmüş olacak.
Şu anda içinde bulunduğumuz tesis de o dönemde hasar gören tesislerimizden bir tanesiydi. Biz burada da üretimin sürdürülebilmesi adına üreticilerimizle birlikte olduk onlara desteklerimizi verdik. Bu tesis yaklaşık 311 çalışanıyla bunların büyük bir çoğunluğu da hanım çalışanlar. 120 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı yapan bir firma.

ÇİFTÇİNİN ZARARI NASIL KARŞILANDI?
43 binin üzerinde küçükbaş hayvan, yaklaşık 6 bin büyükbaş hayvan, 26 bin kovanıyla birlikte arısıyla birlikte ve 550 bin kanatlı hayvanını biz üreticilerimizle birebirde verdik.
56 kilometrelik sulama kanallarını hem tamir ettik yeniden yaptık aynı zamanda 17 kilometrelik yeni alanlarda sulama tesislerini inşa ettik.

2023 yılının ocak ayında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvuran üreticilerimizin toplamı 330 bindi. Bugün kıyaslama amacıyla karşılaştırdığınızda 2024'ün ocak ayında 338 bin üreticimiz ÇKS'ye kayıt yaptırdı.
Bu da ben buradan can-ı gönülden teşekkür ediyorum üreticilerimize onların topraklarına üretime sahip çıkmalarının bir göstergesi.

"ÖNCELİĞİMİZ DEPREM BÖLGESİ"
Destekler devam edecek. Bakanlıkların tamamı eşgüdüm içinde problemleri çözüyor.
ÇİFTÇİMİ ÜRETİMİ HİÇ BIRAKMADI
Afet bölgesinde tarım arazileri hiç boş kalmadı.
Bu yıl 5 milyon doz aşıyı yine hayvan hastalıklarıyla mücadele kapsamında burada gerçekleştirmiş olacağız.
Tarımsal üretimin bütün safhalarında üreticilerimizin yanında olacağız. Onlarla beraber el ele kol kola olacağız. Ülkemizin tarımsal üretimini artıracağız.