2025 Ramazan Bayramı'nın coşkusu tüm yurtta hissedilmeye başlandı. Yılda yalnızca iki kez eda edildiği için bayram namazının kılınışı zamanla unutulabiliyor. Bu nedenle rekat sayısı, kılınış şekli ve okunacak dualar sıkça merak ediliyor. İşte adım adım bayram namazı kılınışı…
Bayram namazı, Ramazan ve Kurban Bayramı'nın birinci günü sabah namazının ardından, güneşin doğmasından yaklaşık 40 dakika sonra cemaatle birlikte kılınır. Camilerde, namaz öncesinde müezzin ve imamlar, cemaati niyet ve kılınış konusunda bilgilendirir. Peki bayram namazı nasıl kılınır, hangi dualar okunur? İşte bayram namazı kılınışı...
Ramazan Bayramı namazı güneş doğduktan, kerahat vakti geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınır. Bayram namazı 2 rekattan oluşur.
Bayram namazına başlarken şu şekilde niyet edilir: "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama"
Birinci Rekat
Niyet edilir ve "Allahu Ekber" diyerek iftitah tekbiri alınır.
Eller bağlanır, Sübhaneke okunur.
Ardından üç defa "Allahu Ekber" denilerek eller her defasında yukarı kaldırılır ve tekrar bırakılır.
Dördüncü tekbirle eller bağlanır, Fatiha ve bir zammı sure okunur.
Rükuya eğilinir, üç kez "Sübhâne rabbiye'l-azîm" denir.
"Semiallâhu limen hamideh, Rabbenâ leke'l-hamd" denilerek rükudan doğrulunur.
Ardından iki secde yapılır, her bir secdede üç defa "Sübhâne rabbiye'l-a'lâ" okunur.
İkinci rekata kalkılır.
İkinci Rekat
Ayakta Fatiha Suresi ile bir zammı sure okur.
Ardından yine üç defa "Allahu Ekber" denilerek eller kaldırılıp bırakılır.
Dördüncü tekbirde eller kaldırılmaz, doğrudan rükuya gidilir.
Rüku ve secdeler tamamlandıktan sonra oturulur.
Oturuşta sırasıyla Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbenâ duaları okunur.
Son olarak imam ve cemaat önce sağa, sonra sola dönerek "Esselâmu aleyküm ve rahmetullah" diyerek selam verir ve namaz sona erer.
Namazın ardından imam ve cemaat birlikte 3 defa "Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi'l-hamd" şeklinde bayram tekbirlerini getirilir.
Bu tekbirlerden sonra imam hutbe irad etmek üzere minbere çıkar. Bayram hutbesi okunur, ardından dua edilir ve cemaat bayramlaşmak üzere dağılır.