A HABER GALERİ
Bugün kafeler açık mı? 13 Mart Cumartesi kafe ve restoranlar saat kaça kadar açık? Mekanlar kaçta kapanacak?
Bugün kafeler kaça kadar açık? Türkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında bir takım önlemler alınıyor. Uzun aradan sonra kafe ve lokantalar yeniden hizmet vermeye başladı. Belirli saate kadar hizmet veren kafelerin bugün saat kaçta kapanacağı merak ediliyor. İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelge ile merak edilen sorular yanıt buldu. Peki, bugün kafeler açık mı? 13 Mart Cumartesi kafe ve restoranlar saat kaça kadar açık? Mekanlar kaçta kapanacak? İşte haberin detayları...

Bugün kafeler açık mı? Koronavirüs salgını sonrası Türkiye genelinde ikinci normalleşme dönemi başladı. Normalleşme süreci ile birlikte kafe ve lokanta gibi işletmeler de yeniden hizmet vermeye başladı. Bu mekanların hangi saatler aralığında çalıştıkları konusunda araştırmalar sürüyor. Peki, bugün kafeler açık mı? 13 Mart Cumartesi kafe ve restoranlar saat kaça kadar açık? Mekanlar kaçta kapanacak? İşte cevaplar...

BUGÜN KAFE VE RESTORANLAR AÇIK MI?
Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler Cumartesi günü de açık olacak. Bu mekanlar çok yüksek riskli iller dışında, Türkiye genelinde faaliyetlerini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebilecekler. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-00.00 saatleri arasında ise sadece paket servisi şeklinde hizmet verebilecekler.
Söz konusu mekanlar pazar günü hariç faaliyetlerini bu şekilde verecekler.

ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLERDE KAFELER AÇILDI MI?
Çok yüksek risk grubunda yer alan illerde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-00.00 saatleri arasında ise sadece paket servisi şeklinde hizmet verebilecek olup ayrıca iş yeri içerisinde hizmet sunamayacaklar.

Test sayısı 34 milyon 843 bin 480'e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 850 bin 930, vefat sayısı 29 bin 356, ağır hasta sayısı 1349 oldu.
Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,8, yatak doluluk oranı yüzde 51,5, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 62,4, ventilatör doluluk oranı yüzde 31, ortalama temaslı tespit süresi 8 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kayda geçti.

"ÇİN'DEN DE İKİNCİ BİR PAKETİN GELMESİ SÖZ KONUSU OLABİLİR"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını kıldığı Üsküdar'daki Hz. Ali Camisi'nden çıkışta, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Erdoğan, "Mutasyon nedeniyle vaka sayılarında bir artış söz konusu. Bir normalleşme sürecine de gidildi. Özellikle İstanbul'da tekrar kapanma söz konusu olur mu? Bir de aşı temini konusunda tüm dünya ülkelerinde bir sıkıntı olduğu yönünde bilgiler var. Türkiye için durum nedir?" sorularına şu yanıtı verdi:

"Bütün bu konuları bizler daha çok Bilim Kuruluyla Sağlık Bakanlığımızın koordinesinde götürüyoruz. Tabii bu mutasyonun inişli çıkışlı görüntüleri ister istemez bizleri de karar almada zorluyor. Şu anda da tüm dünyada olduğu gibi bizde de son zamanda böyle bir sıkıntı var. Fakat biz bütün şartları zorlamak suretiyle yine de mümkün olduğunca yani şu anda restoranlar, kafeler, kuaförler aklınıza ne gelirse bu açıkladığımız yerlerle ilgili şartları zorlayacağız, mümkün olduğunca şu anda aldığımız kararın arkasında durmaya çalışacağız. Ama netice almakta zorlanıyorsak ister istemez burada tabii ki vatandaşımızın sağlığını ön plana çıkarmak suretiyle devam ettireceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşı konusunda şu anda Çin ile bir anlaşma olduğunu dile getirerek, "Oradan aldığımız ve alacağımız aşılar devam ediyor ama bu arada Almanya ile olan anlaşmamız da devam ediyor. Fakat yine Rusya ile şu anda anlaşmamız var. Rusya ile olan anlaşma da şu anda görüşmelerimiz Sağlık Bakanlıklarımızın arasında devam ediyor. Çin'den de ikinci bir paketin gelmesi söz konusu olabilir. Eğer o konuda da mutabık kalırsak bir 50 milyon daha Çin'den alabiliriz." diye konuştu.

YURT GENELİNDE KOVİD-19 DENETİMLERİ
Kocaeli'de, salgının yayılmasının önlenmesine yönelik denetimler kapsamında maske takmayan 123, yasaklı yerlerde sigara içen 70, sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal eden 128, sosyal mesafe kuralına uymayan 2 ve karantina kuralına uymayan 4 kişi ile salgın tedbirlerine riayet etmeyen 6 iş yerine idari para cezası kesildi.

Kovid-19 risk haritasına göre "çok yüksek riskli" şehirler kategorisinde yer alan Konya'da kısıtlamalara rağmen açık bulunan ruhsatsız eğlence mekanına yapılan polis denetiminde 31 kişiye ceza kesildi.
Yine "çok yüksek riskli" iller kategorisinde yer alan Samsun'daki denetimlerde, 21 kişiye 15 bin 938 lira para cezası uygulandı.