A HABER GALERİ
Özel sektör çalışanlarına Ramazan Bayramı tatili kaç gün? İşçi 9 gün Ramazan Bayramı tatili yapabilir mi?
Ramazan Bayramı tatili kamu çalışanları için 9 güne çıkarıldı. Ancak özel sektör çalışanları için bir hüküm verilmedi. Resmi olarak Ramazan Bayramı tatili 4 Haziran'da başlayıp, 7 Haziran sabahı sona eriyor. Ancak kamu çalışanları 31 Mayıs'ta tatile çıkacak, 10 Mayıs'ta iş başı yapacak. Peki, Özel sektör çalışanlarına Ramazan Bayramı tatili kaç gün? İşçi 9 gün Ramazan Bayramı tatili yapabilir mi? İşte 9 gün tatil yapmak isteyen özel sektör çalışanları için formül...

Ramazan ayının son günlerine girildi. Bu haftanın son iş günü kamu çalışanları 9 günlük bayram tatiline çıkacak. Bayram tatili süresince birçok kişi yaşadığı şehri terk ederek tatil beldelerine yönelecek. Özel sektördeki çalışanlar içerisinde de 9 gün tatil yapmak isteyen yüz binlerce kişi var. Ancak sektördeki iş yüküne göre 9 günlük tatil her firmada verilmiyor. İşçilerin resmi bayram tatillerini tam olarak kullanamadıkları durumlar bile söz konusu. Peki, özel sektör çalışanlarına Ramazan Bayramı tatili kaç gün? İşçi 9 gün Ramazan Bayramı tatili yapabilir mi? Ramazan Bayramı mesai ücreti nasıl hesaplanır? İşte işçilerin mutlaka okuması gereken altın bilgiler...

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Ramazan Bayramı tatili için geri sayım sürüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl Ramazan ayının 29 gün süreceğini açıklamıştı. Hilal'in 29 günde görünecek olması nedeniyle diğer yıllara göre bayram bir gün önce gelmiş olacak. Ramazan Bayramı resmi tatil takviminde 4 Haziran'da başlıyor, 7 Haziran sabahı sona eriyor.

AREFE GÜNÜ TAM GÜN TATİL Mİ?
Ramazan ayının son orucunun tutulacağı Arefe Günü'ndeki mesai durumu da merak konusu. Arefe Günü yasalara göre yarım gün çalışılıyor. Yarım günden fazla çalışanlar, çalıştıkları yarım günün mesaisini bir sonraki maaşında alıyor.

KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN BAYRAM TATİLİ 9 GÜN OLDU
Ramazan Bayramı tatili Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla kamu kurum ve kuruluşları için 9 güne çıkarıldı. Memurlar ve kamuda çalışan işçiler hafta sonu izinleriyle birlikte toplamda 9 gün tatil yapacak. Karar ile çalışanlara, Arefe Günü yarım, Cuma günü tam gün idari izin verilecek. Peki, özel sektörde bayram tatili kaç gün?

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARINA BAYRAM TATİLİ KAÇ GÜN?
Özel sektör çalışanlarının durumu ise farklı. Onlar için Ramazan Bayramı tatili pazartesi günü öğleden sonra başlamak üzere 3.5 gün. İşveren tatil kararı almadığı takdirde özel sektör çalışanlarının topluca 9 gün tatil yapma şansı bulunmuyor. Bununla birlikte, özel sektör çalışanlarının, bayram tatili ve hafta sonu tatili dışındaki günler için yıllık izin kullanma imkânı bulunuyor. İş Kanunu, işçinin yıllık ücretli izin hakkını kullanmasının işverence engellenmesini önlemek amacıyla, yıllık iznin işveren tarafından bölünmesini engelliyor.

Yıllık iznin esas olarak işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunlu. Ancak, işçi ve işverenin anlaşması halinde, bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabiliyor. 2016 yılına kadar yıllık izinler sadece üçe bölünebiliyordu. 2016 yılında yapılan değişiklikle, bir bölümü on günden az olmamak üzere, kalan izin süresinin bölünmesi konusunda sınır kaldırıldı.

Böylece, örneğin 14 gün yıllık izin hakkı bulunan bir işçi, on günü blok olarak, kalan 4 günü ise 1'er gün şeklinde kullanabiliyor.
Özel sektörde genel olarak haftada 6 gün çalışıp, 1 gün izin yapılıyor. Bu nedenle, 9 günlük sürenin 3.5 günü bayram tatili, 2 günü ise işçilerin normal hafta sonu tatiline denk geliyor. Geriye kalan 3.5 gün için yıllık izin kullanabilen işçiler, bayram tatilini 9 güne çıkartabilir.

BAYRAMDA ÇALIŞMAK İSTEMEYENLER DİKKAT!
Otel, lokanta, güvenlik, sağlık başta olmak üzere bazı iş yerlerinde bayram günlerinde de çalışmak gerekiyor. İş Kanunu uyarınca, işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışmayacağının toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesiyle belirlenmesi gerekiyor.

Toplu iş sözleşmesinde veya iş sözleşmesinde bu yönde hüküm bulunmaması halinde ulusal bayram ve tatil günlerinde çalışılması için işçinin yazılı onayının alınması gerekiyor. Aksi takdirde işçi bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılamaz.

ASGARİ ÜCRETLİ İŞÇİ NE KADAR BAYRAM MESAİSİ ALACAK?
İşveren, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçilerin ücretini tam ödemek zorunda. Bu günlerde çalışan işçilere ise her gün için ayrıca bir günlük ilave ücret ödenmesi gerekiyor. Asgari ücretli bir işçiye 2019 yılı için günlük brüt 85.28 TL, net olarak da 67.30 TL ücret ödenmesi gerekir. 3.5 günlük bayram tatilinin tamamında çalışmak zorunda kalan asgari ücretli işçiye, normal ücretine ilave olarak net 235 lira ücret ödenir.

YILDA 15.5 GÜN BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNÜ VAR
Yasaya göre 29 Ekim "ulusal bayram", diğer resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı, 1 Mayıs ve 15 Temmuz "genel tatil günü" kabul ediliyor.

Bayram ve genel tatil günü süreleri şöyle:
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: 1.5 gün
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 1 gün
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı: 1 gün
30 Ağustos Zafer Bayramı: 1 gün
Ramazan Bayramı: 3.5 gün
Kurban Bayramı: 4.5 gün
Yılbaşı tatili: 1 gün
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü: 1 gün
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 1 gün

TELAFİ ÇALIŞMASI NASIL YAPILABİLİR?
İşveren, gerek arefe günündeki yarım gün için, gerekse 3.5 günün tamamı için işyerini tatil edip, işçilerine telafi çalışması yaptırabilir. İş Kanunu uyarınca, işveren, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerini tatil ederse, çalışılmayan süreler için iki ay içinde telafi çalışması yaptırabilir.

Tatil dolayısıyla çalışılmayan 3.5 gündeki toplam 26 saatlik süreye karşılık, işçilere iki aylık dönem içinde telafi çalışması yaptırmak mümkün. Telafi çalışması, günde 3 saatten fazla olamaz. Dolayısıyla işveren 26 saatlik süreyi 9 günden az olmamak üzere iki aylık dönem içine yayarak telafi ettirebilir.