Ruhunu arındırmak isteyen herkes birbirini dövüyor!

Dünyanın dört bir ucunda gerçekleşen ve tam anlamıyla keşfedilmemiş bu kutlamaları öğrendikçe okuduklarına inanamayacaksınız.
Masaililer'in düzenlediği ergenliğe geçiş kutlamaları
5-10 yılda bir defa düzenlenen renkli festival, 9 ile 15 yaş arasındaki erkek çocukların ergenliğe girişini kutlamak için düzenleniyor. Geceyi ormanda geçiren ve döndüklerinde kahramanlar gibi karşılanan çocukların üzerilerine süt ve bira karışımı bir sprey sıkılıyor. Yüzlerini toprak boyası ile boyayan ve ellerinde çubuklarla dans ederek gelen çocuk grubunun lideri de bu törende belirleniyor.
Il Mirisho adı verilen seremoniye katılan çocuklar 5 yıl içinde sünnet ediliyor ve kabilenin koruyucusu sayılacak "moran" mertebesine ulaşıyorlar. Bu seremoni ile birlikte çocuk grubu, toplum içinde tanınmış bir ekip haline geliyor.

Malta'da düzenlenen geleneksel yağlı direk turnuvası
Koruyucu Aziz St Julian the Hospitaller adına 200 yıldır düzenlenen festivalde 16 metre uzunluğundaki direk yağlanıyor. Katılımcılar bu direğe tırmanarak direğin ucundaki 3 farklı bayraktan birini yakalamaya çalışıyor. Ayrıca yarışmaya katılmak için festivalin organizasyonuna yardımcı olmak ve iş gücü sağlamak şart.
Genellikle küçük yaralanmalarla atlatılan festivalde, dengesini sağlayamayan yarışmacılar kendilerini Akdeniz sularına bırakıyor.

Sırbistan'da düzenlenen Orta Çağ Festivali
Avrupa'nın her yerinden gelen erkekler ve tek bir kadın savaşçı, Orta Çağ'a ait bir manastırın önünde, yüzyıllar öncesinde geliştirilen yöntemlerle savaşıyor. Festivalde savaşan tek kadın, Hırvatistanlı Neda, Reuters'a yaptığı açıklamada festivalin onun için anti-stres terapisi olduğundan bahsediyor.
Festivale katılanlar savaş aletlerini incelebiliyor, 14. yüzyılda Sırbistan'da mevcut olan gıdaların aynılarıyla yapılmış yemeklerden yiyebiliyorlar.

Japon Sumo Güreşi Festivali
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen turnuvada ringe giren kadın sağlıkçıların, geleneklere uymadığı gerekçesiyle, ringten indirilmesiyle gündeme gelen festival, hem tarihsel olarak büyük anlam ifade ediyor hem de renkli sahneleriyle katılımcıları büyülüyor. Her yaştan katılımcıya sahip festivalin yönetiminin, yaşanan olay için özür dilediğini de belirtmekte fayda var.

Çin'de düzenlenen Dragon Boat Festivali
2009 yılında Unesco tarafından Somut Olmayan Kültürel Miraslar listesine dahil edilen ve her yıl düzenlenen festival, 2000 yılı aşkın bir geçmişe sahip. Çin'de resmi tatil olarak kabul edilen festivalde yarışmacılar, ağaçtan yapılmış teknelerle yarışıyor. Zonzi adı verilen yapışkan pirinçli hamur da festivalin geleneksel lezzetleri arasında.
Festivalin bir benzerinin ülkemizde de yapıldığını ve iş dünyasından birçok katılımcıya sahip olduğunu da belirtelim.

İngiltere'de düzenlenen Peynir Yuvarlama Festivali
1800'lü yıllara dayanan bir maziye sahip festivalde 4 kiloluk bir peynir, dik yokuştan aşağı bırakılıyor. 100 km hızı aşan peyniri yakalamak neredeyse imkansız. Kazanan yarışmacıya ödül olarak verilen peyniri kazanmak için yarışı ilk tamamlamanız yeterli.
Her yıl düzenlenen festival, renkli sahneleriyle Gloucestershire'in turizmine katkıda bulunuyor ve katılımcılara eğlenceli dakikalar yaşatıyor.

Peru'da düzenlenen Takanakuy Dövüş Festivali
Dünyanın en ilginç festivallerinden biri de Peru'nun Chumbivilcas şehrinde düzenleniyor. Keçuva dilinde "kan kaynadığında" gibi bir anlam ifade eden Takanakuy festivalinde katılımcılar maske takarak diğer katılımcılarla dövüşüyor. Hakemlerin de yer aldığı festivalde amaç stresten ve sıkıntılardan arınıp ruhu temizlemek.
Festivalde kimin kimle dövüşeceği de belirli bir sistemle tayin edilmiyor. Yani herkes herkesle dövüşebilir. İlk başlarda yalnızca erkeklerin katıldığı festivale artık her yaştan kadın ve erkek katılabiliyor.

Tayland'ta düzenlenen Maymun Büfesi Festivali
Ne mutlu ki bu festival insanlar için değil hayvanlar için düzenleniyor. Yaklaşık 2-3 bin kadar maymuna ev sahipliği yapan Lopburi şehrinde düzenlenen festivalde, yaklaşık 4 ton ağırlığında meyve, sebze, şekerleme barındıran ziyafet sofrası kuruluyor.
Gençlerin maymun kostümleri giyerek çeşitli danslar sergiledikleri festival, renkli görüntülere de sahne oluyor.

Herkesin katılmaya cesaret edemeyeceği Thaipuism Festivali
Hintli savaş tanrısı Lord Mugan'ın anmak için Hindistan'ın güneyinde düzenlenen festivalde yerel halk, kılıç, şiş, kanca gibi çeşitli aletlerle vücutlarında delikler açıyorlar. Çekilen acının kutsal sayıldığı festivalde, acının şiddetinin de kutsanmak için bir ölçüt olduğuna inanılıyor.
