Eskiden nükleer enerji santrali yapmaya kalkıldığında, ya 'yeri doğru değil' deniyordu ya da 'teknolojisinin güvenli olmadığı' ileri sürülüyordu. Şimdi buna CHP yeni bir unsur daha ekledi: "Dünya nükleerenerjiyi terk ediyor."
Bu son gerekçenin doğru olmadığını dünya alem biliyor ama bir kez de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den dinleyelim: "Burada önemli araçlardan birisi,yenilenebilir enerji. Ama bu kaynakkesintili... Rüzgâr iyiyse tam güç çalışır,esmediğinde çalışmaz. Hidrolik santrallerkuraklık olduğunda sıkıntı yaşar. Dolayısıyla bütün ülkelerde tüm kaynağınyenilenebilirden elde edilmesi şu aniçin biraz ütopik. Burada nükleer devreyegiriyor. Nükleer santraller sıfır emisyonlu,yani bacasından herhangi bir şeyçıkmıyor. Önemini önümüzdeki dönemdede yitirmeyecektir."
Tam da bu nedenle dünyanın gelişmiş birçokülkesi nükleer santral yapmaya devamediyor. CHP'li siyasi aktörlerin dediği gibi kimseninvazgeçtiği de yok.
Dünyada kaç nükleer santral var?
İşte son tablo: 32 ülkede toplam 443 reaktör işletmehalinde. 19 ülkede 50 reaktörüninşaatı sürüyor. ABD'de 94 reaktör işletmede ve 2'side inşa halinde. Fransa'da 56 reaktör işletmede,1'inin de inşası sürüyor. Rusya'da38 reaktör işletmede, 3'ü inşa halinde. Çin'de 50 reaktör işletmede, 12'sinin de inşaatı devam ediyor.
Şimdi gelelim Türkiye'nin neden nükleer enerji santrali kurmada geç kalındığına... Tıpkı 1940'lardan sonra yerli uçak fabrikaları nasıl kapatıldıysa, kendi otomobil projesi nasıl engellendiyse nükleer enerji santralinin kaderi de farklı olmadı.
Dün yazdığım gibi, bu konuda 68 kuşağının soldaki sembol isimlerinden İrfan Uçar'ın tanıklığına başvuracağım. Uçar, ODTÜ'de makine okurken, tezini "Nükleer SantralGüvenliği" üzerine yapmış bir NükleerMühendis.
Bu yüzden de ömrü boyunca Türkiye'nin bir nükleer santrale sahip olmasını istemişti ama hiç de umutlu değildi.
Türkiye'de büyük direnç var
Yıllar sonra Akkuyu'da ilk santralin Rusyaile yapılacağını öğrendiğinde yakın çevresineşöyle diyordu: "Bu santral 2017'de değil, 2027'dedevreye girsin, öpüp başımızın üstünekoyalım."
Peki, Uçar neden bu kadar karamsardı? İşte cevabı: "Çünkü 45 yıllık meslek hayatımboyunca şunu gördüm; Türkiye'deyerli kömüre dayalı Termik Santrallerile Nükleer Santrallar ve bunların teknolojisininTürkiye'de geliştirilmesinekarşı büyük bir direnç var. Bakın,bugüne kadar onca termik santral yapılmışhala bir tane bile yerli kazan yapılmamıştır. Ama buna karşın onlarcaithal kömüre ve doğalgaza dayalı santralvar." Bu karamsarlığına rağmen Uçar,Akkuyu projesine inanıyor ve güvenliği konusundada emindi: "Akkuyu'da kurulacak nükleersantral tipi, kendi sınıfının en gelişmişihatta ODTÜ MD Enerji Komisyon toplantısında,memnuniyetle öğrendik ki; AkkuyuSantralı'nda halen dünyada hiçbir santraldauygulanmamış ilave bir güvenlik tedbiridaha uygulanıyor." Sadece nükleer enerjideğil, yerli kömür konusunda da "milli" birduruşa sahip İrfan Uçar'ı rahmetle anarkenşu gerçeği de hatırlatalım: Türkiye'nin güneş,rüzgar, yerli kömür, nükleer enerji kadarkatma değer yaratacak nükleer teknolojiye deihtiyacı var. Bugün tıptan tarıma, endüstriden,tüketim ürünlerine, savunma sanayidenuzay teknolojisine kadar her alandanükleer teknoloji kullanılıyor. Bu nedenleAkkuyu sadece 60 yıl kesintisiz enerji üretenbir santraldan ibaret değil, daha fazlasıdır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.