Korona günlerinde bile siyasetteki kutuplaşma insanın içini karartıyor. Nereye baksanız öfkeyle konuşan, her olaydan siyasi sonuç çıkartmaya çalışan, kötücül muhalif bir akıl var. Eleştirel olmakla muhaliflik, muhaliflikle de "düşmanlık" birbirine karıştırılmış durumda.
Bu yüzden ne Atatürk gibi tarihi bir kişiliği, ne de bilimsel bir çalışmayı "kutuplaşma" zemininden kurtaramıyoruz. Bu "tek tipçi" bir siyasi DNA sorunu... O DNA öylesine bozulmuş ki, üzerinden 101 yıl geçmesine rağmen 19 Mayıs'ı ve Atatürk'ü bile sağa sola çekiştirmeden anamıyoruz.
Aynı şey bilimsel alanda da yaşanıyor. Bir süre önce günlerce bu ülkeye İHA ve SİHA'ları kazandıran SelçukBayraktar ve ekibi tartışıldı. Neler neler söylendi. Hatta bir meczup çıkıp şunu bile dedi: "Bu işi başka yapanyok mu ki sadece o destekleniyor?"
Türkiye tam da bu tek tipçi zihniyetin yön verdiği bürokratik vesayet sistemi yüzünden sanayisini geliştirip ekonomisini güçlendiremedi. Üniversiteler bu yüzdenbilim üreten merkezlerdençok, yaşam biçimiüzerinden siyaset üretenokullara döndü. Bu yüzdenuçak fabrikaları kapatıldı, ilkyerli otomobil Devrim projesisabote edildi.
İşte son yıllarda bu zihniyete "dur" denildiği için gerilim yükseltiliyor. Çünkü içeride devam eden dirence, dışarıdan yoğunlaşan kuşatanlara rağmen Türkiye bilimle, teknolojiyle buluşuyor, yerli ve milli bir tavır alıyor. Sadece Bayraktardeğil, onlarca bilimsel çalışmayapan genç var ve dünyaçapında işlere imza atıyorlar.
Geçen yıl, hemşerim de olan işadamı GürselDoğan aradı. Kocaeli Üniversitesi'nde okuyan oğlu Kadir Doğan'ın görüşmek istediğini söyledi. Bir süre sonra Üniversite 3'üncü sınıf öğrencisi Doğan, iki arkadaşıyla birlikte Sabah'taki odama geldi. Ellerinde üzerinde çalıştıkları projeleri vardı ve heyecanla anlattılar.
Bu çocuklar mühendislik fakültesi öğrencisi... Kurdukları Kocaeli Üniversitesi Otonom Sistemler Teknolojileri Takımı (KOUSTECH) olarak insansız hava araçları ve bunların alt bileşenleriyle ilgili çalışmalar yapıyor. Geçen yıl bin bir zorlukla ABD'deki yarışmaya katılmışlar ve iyi de bir dereceyle dönmüşlerdi. ABD'ye gidişlerine de Bayraktar, THY ve Aselsan destek vermişti... O destekler artarsa çok daha iyi şeyler yapacakları kesin.
KOUSTECH Takım Kaptanı Doğan, önce ne yaptıklarını ve sürecin nasıl geliştiğini anlattı:
"Çok farklı disiplinlerdenekip arkadaşlarımızvar. Özellikle makine,elektrik, elektronikhaberleşme ve mekatronikmühendisliği yoğunluktaolan bir ekibiz."
Sonra da nasıl bir teknolojiürettiklerini ve farklarınıözetledi: "Tasarımından üretiminekendimizin yaptığı,3 metre kanat açıklığınasahip Otonom HavaAracımız için ASELSANdesteği ile Güç DağıtımSistemi geliştirdik. Buyapı sayesinde İHA içerisindebulunan birçokfarklı elektronik sisteminihtiyacını stabil bir şekildekarşılayabiliyoruz. Şimdi ise İnsansız HavaAracı üzerinde bulunankameraların yüksek hassasiyetile istenilen yöndeve açıda, stabil bir şekildegörüntü almasını sağlayanGimbal KontrolKartını geliştiriyoruz. Bualanda endüstriyel birürünü üniversite düzeyindeilk defa geliştirmeningururunu yaşıyoruz."
Çocukları dinlerken heyecanlanmamakmümkün değil. Yeni bir dalga geliyor, bu dalgayı sadece devlet değil, özel sektör de görmeli ve bu çocukları keşfetmeli.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.