Genişletilmiş Tarifeler ve Ticaret Anlaşması'nın (GATT) 21. maddesi, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi bir ülkeye 'silah, patlayıcı unsurlar veya bir ülkeden tehdit algılaması' halinde mal ithalatını yasaklamaya kadar gidebileceği imkân sağlamakta. ABD'nin bu maddeye atıfta bulunarak, başta Çin, ardından AB, Kanada ve Meksika ile giriştiği ticaret savaşı, son bir ay içinde, giderek içinden çıkılamaz bir hal alması bir yana, çirkinleşme eğilimi de gösteriyor ve alanı genişliyor. Sınırlı ürünlere yönelikkarşılıklı ek gümrük vergisikoyma eğilimi, ABD'ninÇin ve AB şirketleri ile ABD menşelişirketler arasında teknoloji transferinide yasaklayan bir moda geçerek, G7ülkeleri arasındaki gerginliği tırmandırmasıboyutuyla da dikkatle takip edilmekte. ABD'nin tek taraflı olarak İran'la nükleer anlaşmayı rafa kaldırıp, başta AB, Çin ve Türkiye, pek çok ülkeyi İran'dan petrol almamaları hususunda ayrıca tehdit etmesi de, küresel ekonomi-politik açısından konunun yönetilemez bir boyuta ulaşması anlamında ciddi bir risk oluşturmakta.
Ortada, ABD'nin GATTAnlaşması'nın ve DTÖ'nün varlığını,felsefesini sorgulatır ölçüde, 21. maddeyiciddi manada istismar ettiği, birüye ülkenin ulusal güvenliği adına tedbir almahakkının bu derece agresif ve istismar ediciboyutta yorumlandığı bir tablo söz konusu.
Üstelik aynı ABD, DTÖ'nün tarafsızlığını yitirdiği iddiasıyla, yaklaşık 1.5 senedir uluslararası kuruma atamaları da tıkadığından, ABD'nin DTÖ kurallarını ihlal ettiği, istismar ettiği noktasında diğer ülkelerin DTÖ Panel ve Temyiz Organı nezdinde, ABD aleyhine başvuruda bulunmalarının önü de, yine ABD tarafından tıkanmış durumda. ABD'nin buvahşi tutumu ve diğer ülkelerin kendilerinikoruma refleksiyle, DTÖ anlaşmalarını,küresel ticareti serbestleştirmeyeyönelik adımlar bu derece sorgulanırhale gelirse, bir süre DTÖ'nün varlığıda tehdit altında kalabilir.
Türkiye'nin köklü haber ajansı Anadolu Ajansı'nın Koç Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Altay Atlı'ya hazırlattığı değerlendirme ve Capital Economics Küresel Ekonomisti Simon MacAdam'la gerçekleştirdiği röportaj, gümrük tarifesi uygulanacak ürünleri genişletmenin ABD için daha zor olacağını vurgulamakta ve küresel ticaret savaşının ve birbirlerine uyguladıkları tarifelerin, kısa vadede finansal piyasalar ve iş dünyası güvenini etkileyerek, küresel ekonomiye zarar verebileceğini,küresel büyüme üzerinde debaskı oluşabileceğine işaret etmekte. Küresel büyümenin 2018-2020 arasında 0.3 ile 0.5 puan daralabileceği öngörüsü göz ardı edilmemeli. Türkiye'nin yurtiçi üretimiolmayan 1882 hammaddenin ithalatvergisini sıfırlama hamlesi ise tam isabetbir adım. Türk reel sektörünün üretim maliyetlerine olumlu destek anlamında, bu hamleler önümüzdeki günlerde de sürecektir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.