Dünya ekonomisinde ve demografisinde önümüzdeki 50 yıl önemi önemli ölçüde artacak Avrasya'nın geleceğinde Türkiyeve Rusya'nın derinleştirilmiş işbirliğinincoğrafyanın kaderini şekillendirmekadına vazgeçilmez birağırlığı söz konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin'le birlikte oluşturduğu samimi, şeffaf ve karşılıklı güvene dayalı diyalog platformu, Türkiye ile Rusya arasında ekonomi, siyaset ve kültür alanında detaylandırılmış bir stratejik işbirliğinin geliştirilmesi yönünde tarihi bir fırsata işaret etmekte. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle, Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde8 yıldır 'Boğaziçi Zirvesi'nigerçekleştiren Uluslararasıİşbirliği Platformu'nun düzenlediği'Yükselen Avrasya'da Türkiye-Rusya İlişkilerinin Geleceği'Zirvesi'nde bir konuşma yapan ünlü Rus politika analisti Aleksandr Dugin, Türkiye ile Rusya'nın Avrasya'dan kaynaklanan ortak kökleri, tarihi olduğuna işaret etti.
Dugin, Türkiye ve Rusya'nınortak tarihi kökenlerini yenidengözden geçirmeleri halinde, geleceğedönük işbirliğini güçlendirecekpek çok pozitif noktayı yakalayabileceğini,Avrasya'nın, Türkiye'ninve Rusya'nın çok kültürlü toplumsalyapıları ve devlet yönetim kültürleridikkate alındığında, iki ülkeyi birleştirenbir 'ortak vatan' özelliği taşıdığınıda hatırlattı. Bu nedenle, ekonomikve siyasi ilişkileri geliştirmesürecinde hızla ilerleyen iki ülkenin,ortak toprak mirası ve ortaktarih mirası üzerinden, maneviyatıda merkezleyen bir kültürelişbirliği sürecine de ağırlık vermesiumut edilmekte. Bu nedenle,Türkiye ile Rusya arasında enerji,teknoloji, savunma, turizm, dış ticaret,ulaştırma, elektronik haberleşme, bilişim,inşaat, finans gibi stratejik önemesahip sektörlerdeki işbirliğinin, birtarafta Pakistan ve Hindistan'a,diğer tarafta Çin'e, bir başka taraftaAfrika'ya uzanacak yeni projeleri,yeni fırsatları da gündeme getirebileceğigöz ardı edilmemeli.
Rusya'nın dünyadan en yüksek oranda ithal ettiği makine ve mekanikcihazlar, elektrikli makinelerve ekipmanlar ve taşıt araçları. Buna rağmen, Türkiye Rusya'dan ağırlıklı enerji alıp, ağırlıklı tarım ürünleri ihracatı yapmakta. Türkiye,Rusya'nın en çok ithalat yaptığıüç sektörde de 200 ülkeye ihracatyapıyor; Rusya'ya neden yapmasın. Türkiye, enerji, savunma ve bilişim sektörlerinde de Rusya'yla işbirliğini derinleştirirse, dış ticaret hacmimizi kolaylıkla 100 milyar dolara çıkartırız.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.