Amerika'da 27 Kongre üyesi, Dışişleri Bakanı Blinken'e bir mektup yazmış. Konu Türkiye ve Türkiye'nin insansız hava araçları.
Bir güzel şikâyet etmişler. Türkiye'nin bu teknolojiyi kullandığı bölgeleri sıralamışlar. Sivillere karşı kullanıldığı gibi mesnetsiz iddialarda da bulunmuşlar. Türkiye'nin yeterince caydırılmadığını söylüyorlar. CAATSA yaptırımları falan yeterli değilmiş. Eğer yeterince caydırılmazsa Türkiye'nin bölgesel etkinliğininartacağından endişe duyuyorlarmış.
Mektup muhtemelen Amerika'daki FETÖ'cülerin organizasyonunda yazılmış olabilir. Rum ve Ermeni lobisi de işin içindedir. Dışişleri Bakanlığı'na bir çeşit uyarı. Ama resmi bir etkisi yok. Zaten bu tür mektuplar sık sık yazılıyor. Toplu halde Türk-Amerikan ilişkilerinigermek için gündem yaratmaçabasının bir parçası. Veya ilişkilerdekiherhangi bir gevşeme ihtimalininönünü alma gayreti de diyebiliriz.
Esasen Amerikan Dışişleri Bakanlığı veya Pentagon, bu konuları imzacı Kongre üyelerinden daha iyi biliyor. İki devlet arasındaki ilişkilerin zaten son dönemde gerilmesinin en önemli sebeplerinden biri de bu. Ama Kongre üyeleri kendilerince buna katkı sunup konuyu sıcak tutarak toplumsal tabana yaymaya çalışıyor.
Bir yanıyla da oldukça komik birdurum. Eski zamanlarda AmerikanKongresi'nin kararları, Türkiye'de farklıbiçimde haber olurdu. Hep silah satış vehibe kararlarının onaylanmasını beklerdiTürk kamuoyu. Başkan, Türkiye'yi cezalandırmakveya Türkiye ile pazarlık yapmakistediğinde Kongre'yi bahane ederdi. Türkiye'nin üzerinde bir sopagibi kullanılırdı Kongre. Bazen degerçekten Başkan, Kongre'yi ikna etmekzorunda kalırdı. Çünkü bugün olduğugibi o zaman da Türkiye karşıtı lobilerKongre'de hep olmuştur.
Ama bu ilişki her halükârda Türkiye'nin beklentileriyle ilgili olurdu. Söylemek pek hoşuma gitmiyor, ama sanki sadaka bekler gibiydik. Bugün ise Kongre üyelerinin yazdığı bu mektup benim hoşuma bile gitti diyebilirim. En azından artık Amerika'dan silah dilenen bir ülke olma konumundan çıkmışız.
Kongre üyeleri tehlikenin farkına varmış. Türkiye artık emekliye ayrılmışsilahları rica minnet iteledikleri birülke değil. Kendi ürettiği SİHA'larlamuazzam askeri başarılara imza atıyor.
Amerikan tarafının hazımsızlığı da bundan. Bir zamanlar piyade tüfeğibile üretemeyen ve Amerika'yakörü körüne bağımlı Türkiye gitti,yerine son teknoloji hava araçlarıüreten, bunları operasyonlarda kullananve hatta başka ülkelere satanbir Türkiye geldi. Türkiye onların bildiği ülke olmaktan çıktı. Bağımsız bir güç olma yolunda ilerliyor. Mesele bu!
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.