Sürpriz Tunus seyahatinden sonra Başkan Erdoğan, Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme konusunu iyice netleştirdi.
Tezkerenin Meclis açılınca gündeme alınacağını belirten Erdoğan, amacın "ateşkes" ve "istikrar sağlamak" olduğunu açıkladı.
Türkiye'nin Libya'ya ilgisini de şu cümlelerle vurguladı: "Libya bizim ülkelerimizindeniz yetki alanlarının çakışmasısebebiyle denizdenkomşumuzdur. Bizdavet edildiğimiz yeregideriz. Ama davetedilmediğimiz yeregitmeyiz. Şu andaböyle bir davet olduğunagöre icabetederiz... Biz ülkeninmeşru hükümetininyanında daveteicabet ediyoruz. Çeşitli Avrupa veArap ülkelerincedesteklenen darbecigenerale karşımücadele yürüten Trablus yönetimineher türlü desteği vereceğiz."Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin(UMH) davetine icabetin çerçevesini "askeridesteğin her türlüsünü vermek" oluşturuyor.
Somut anlamda ise "üs kurmak" şeklinde olması bekleniyor.
Hedef ne?
Hedef çatışmak değil, meşru hükümete yardım ederek "terörize ortamı" dindirmek.
Niyet, darbeci general Hafter'i destekleyen Fransa, Mısır, Suud, BAE ve Rusya'nın karşısına dikilmek değil. "Bölgesel bir çatışma" hiç değil.
Aksine Ankara, Libya'nın komşularını da istikrarsızlaştıracak ve insani dramı büyütecek bir gidişatı engellemek istiyor.
Meşru hükümeti destekleyerek önce iki taraf arasında dengenin sağlanması ve sonra da siyasi çözüme gidilmesini hedefliyor.
Yani Libya'da askeri çözüm olamayacağını biliyor.
Ve BM sürecinin kaldığı yerden işlemesini arzuluyor. Bunun için de asker göndererek aslında müdahil tarafları masaya oturtacak güç denkleminin kurulmasına katkı sağlıyor.
Dünyanın gerçekliği bu.
Diplomasi güçle birlikte yürüyor.
Ankara, bu hedef için yalnız başına hareket etmiyor.
Ankara kurucu rolde
Erdoğan'ın daha önce Berlin sürecineTunus, Cezayir ve Katar'ın dahil edilmesiniistemesinden anlaşıldığı üzere yeni bir işbirliğihattı oluşuyor. Trablus'un düşmesinin halenLibya iç savaşından zaten terör ve mülteciboyutlarıyla etkilenen Tunus'u daha da istikrarsızlığasürükleyeceği açık. Şimdiden 500 bin ila 1 milyon arasımülteciden bahsediliyor.
Tunus'un yeni cumhurbaşkanı Kays Said, milli menfaati temelinde bağımsız bir dış politika yürütecek bir liderlik sergiliyor.
Mısır ve Körfez'in Kuzey Afrika'da istikrarsızlık yaratan maceracı emellerine karşı.
Libyalı kabilelerle görüşerek siyasi çözüme destek veriyor.
Yine Sisi rejiminin Hafter güçlerinin arkasında olmasından rahatsızlık duyan Cezayir de Trablus'un ayakta kalmasını istiyor.
Suudi Arabistan ve BAE'nin Libya'daki askeri faaliyetlerini rahatsız edici bulan Katar da ateşkes ve istikrar için Türkiye ile işbirliğine girme eğiliminde. Nitekim Libya İçişleri Bakanı Başağa, Tunus, Cezayir, Libya ve Türkiye'nin birlik içerisinde Libya'da istikrarı ve emniyeti sağlayacağından bahsetti. Kuşkusuz bu hatta işbirliği ancakTürkiye'nin ve Erdoğan'ın liderliğiylesağlanabilir.
Üçüncü ülkelerin müdahalesi
Türkiye'nin Libya'ya asker göndermekararının halen Libya'ya müdahil olan aktörlerirahatsız edeceği aşikar.
İlk tepki Kremlin'den geldi.
Sözcü Peskov "üçüncü ülkelerinLibya'ya müdahalesinin krizin çözümünekatkı sunmayacağını" ileri sürdü.
Halbuki Türkiye çok sayıda üçüncü ülkenin müdahalesinden sonra meşru hükümetin daveti ile Libya'ya gidiyor.
Meşru hükümetin davetine icabet üçüncü ülke müdahalesi değil.
Asıl Wagner grubu gibi paralı askerlerle darbeci Hafter'in arkasında sıralan Rusya, BAE ve Mısır gibi ülkeler barışı engelleyen üçüncü ülke konumunda. Sözün özü, Türkiye, Avrupa-KuzeyAfrika-Doğu Akdeniz-Körfez hattındadalgalanma oluşturan üç kritik adım(Libya ile mutabakat, asker göndermeve yeni işbirliği hamlesi) attı.
Bunlara tepkileri ve muhtemel yeni denklemi analize yarın devam edelim.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.