Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kınalıada Korveti Denize İndirme Töreni'nde "Ülkemiz savaş gemisi tasarlayan ve inşa eden 10 ülke arasındadır. İnşallah biz uçak gemimizi de yapacağız. Bu konuda kararlıyız" dedi.
Ve hemen sosyal medyada yerli uçak gemisi hayaliyle dalga geçen yorumlar yazıldı.
'Yakıt olarak gaz yağı mı kullanacaklar?
Nükleer enerji üretmeden uçak gemisi mi yapılır!'
'Ayranı yok içmeye, uçak gemisi hayalleri kurar.'
'İlk önce uçağı yap, sonra gemiye bakarız.'
'Biz uçak gemisinin ancak asfaltını dökeriz.'
Şaşırdınız mı? Hiçbir şeyi beğenmeyen, büyük ülke olma yolunda atılan her adımı eleştiren, dalga geçen zihniyetinin ürünüdür bu yorumlar.
ABD uçak gemisinde roketi fırlattı mı 'Vay be işte süper güç' diye alkışlarlar ama!
Bu kafa 'Kendi İHA'mızı (İnsansız Hava Aracı) yapacağız' denilince de dalga geçmişti.
'Bizim okyanusta ne işimiz var? Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti zaten batmayan uçak gemisi, Anadolu'nun üç tarafı denizlerle çevrili kendi bölgemizde Rusya'ya, Yunanistan'a, İran'a vs. uçaklarımızı gönderecek hava hakimiyetine sahibiz' diye ilk bakışta mantıklı yorumlar yapanlar da oldu.
'Uçak gemisinin maliyeti ne olur, faydası olur mu?' bunlar ayrı bir tartışma konusu ama bugün ABD süper güç ise bunu dış politikalarını Deniz Hakimiyeti Teorisi ile oluşturmasına borçludur.
Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü de denizlerdeki hakimiyetini kaybetmesiyle başlamadı mı?
Denizlere hakim olmak, uçak gemileri üretmek, tekrar büyük bir güç olmak vs.
Bunlar şimdi kulağa gerçekleşmeyecek hayaller gibi geliyor.
HAYAL EDİN
Olsun, hayal etmek bile güzel. Önemli olan büyük düşünmek, gençlere Büyük Türkiye hayali kurdurmak.
Erdoğan'ın dediği gibi; ülkemiz bir savaş gemisi tasarlayan ve inşa eden 10 ülke arasında değil mi? Savunma sanayimizde büyük atılımlar yapılıyor. Bir sonraki adım neden uçak gemisi olmasın?
Arthur C. Clarke ne güzel söylemiş, "İnsanoğlunun yapacakları hayal ettikleri ile sınırlıdır" diye. Hayal etmeden, büyük düşünmeden nasıl ilerleyeceğiz? Ha büyük Türkiye hayali ile dalga geçenler, küçümseyenler her zaman olacak; bunlara hiç takılmayın.
Mark Twain'in dediği gibi "Düşlerinizi küçümseyen insanlardan uzak durun. Küçük insanlar bunu hep yaparlar. Oysa büyük insanlar, büyük düşlerinizi gerçekleştirebileceğinize inanmanızı sağlarlar."
TARKAN SUSMA, ZEYTİN AĞACI DİK
Tarkan ile ilgili son yazımdan sonra olumlu-olumsuz epeyce tepki aldım. Tamam, Hande Yener'in Tarkan'a laf çakmasının nedeni gündeme gelme arzusu gibi görünüyor.
Bunu ben de yazımda belirtmiştim. Ama bu Hande'nin eleştirisinin yanlış olduğu anlamına gelmez.
Ne diyordu Hande?: "12 milyonluk reklam harcaması yerine zeytin ağaçlarından bir orman yapabilirdi. Hani dedi ya; 'Zeytinlerimize dokunmayın' diye, 'Ben istemiyorum reklam bütçesi' deseydi de orman yaptırsaydı." Hep yabancı sanatçıları örnek gösteriyoruz çünkü onlar lafta değil, icraatta da varlar. Leonardo DiCaprio gibi starlar sadece doğayı korumaya yönelik projelerde yer alarak değil, yaşam biçimleriyle de, hibrit otomobil kullanarak da doğayı koruyorlar.
Mesele sadece Tarkan'la sınırlı değil! Bizde sanatçılar doğayı korumak, insanlara yardım etmek temalı bir tweet attı mı iş bitiyor, hemen kahraman ilan ediliyorsunuz.
Tarkan, Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan vs. en çok kazanan sanatçılar, yardım projelerine yılda ne kadar bağış yaptıklarını hiç açıklıyorlar mı? Yabancılar kurdukları vakıflarla açıklıyorlar. Bizdeki çoğu sanatçı ise 'Yapılan yardım söylenmez' söyleminin arkasına saklanıyor.
Türkiye'deki sanatçıların, futbolcuların büyük çoğunluğu bencil ve cimri. Yardıma muhtaç insanlar için vakıf kuran kaç sanatçı ve futbolcu var?
Tarkan her zamanki gibi bu polemiğe yanıt vermeyerek unutulmasını bekliyor.
Zeytin ağaçları dikse, zeytin ağaçlarından bir orman yaratsa fena mı olur?