Yunanistan'da besteci Theodorakis'in ölümü üzerine "kıymet bilmek" kavramı yeni bir anlam kazandı. "Zorba theGreek" film müziği ile hepimizin kalplerine ve zihinlerine giren Theodorakis artık sadece bir Yunan besteci değil. O Anadolu'nun da, Yunanistan'ın da, Avrupa'nın da ve hatta tüm dünyanın sesidir.
Çeşitli coğrafyaları şarkılarıylabirleştiren böyle müzisyenlero kadar çok ki. ChareesAznavur hem biz Türklerhem Fransızlar hem deErmeniler için o kadardeğerli ki. Sezen AksuTürkiye'de ne kadarvarsa Yunanistan'dada o kadar var. ZülfüLivaneli'nin besteleriTürkiye için deYunanistan için de aynıdeğerde. Ya da İbrahimTatlıses fenomeni sadecebir Anadolu olayı mıdır?Azerbaycan da Arap ülkelerinde veyaYunanistan'da ibrahim Tatlıses'i dinlemeyenvar mıdır?
Bütün bu gerçekleri düşündüğünüz zaman düşmanlığın yerini, dostlukların almasının zor olmayacağını görürsünüz. Komünizmin en sert şekilde tırmandığı dönemde Rusça "Oçicornia" şarkısı sağcılar tarafından yasaklanmamıştı ki. Ya da İtalyanların faşizme direnişi ifade eden "Çav bella"sı dünyanın neresinde yasaklıydı?
Theodorakis olayı bize ve özellikle Yunanlara ortak kültür ve ortak gelecek kavramlarını yeniden hatırlatmalıdır. Düşünün ki Osmanlı İmparatorluğu'nun 400 yılında Yunanistan diye bir devlet yoktu. Ama bu yokluk Yunan kültürünün yok edilmesine dayanmamıştır. Zaman zaman ırkçı çıkışlarıyla dikkat çeken YunanBaşbakanı Miçotakis ümit ederim Theodorakis'in ölümü ile biraz kendine gelmiştir. Bekleyelim göreceğiz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.