Baroları parçalamak daha büyük sorunlara sebep olabilir
02.07.2020, Perşembe
Yabancılaşmak denilen olgu özellikle meslek kuruluşlarını varlık sebeplerinden kopartıp ideolojik dalgalı denizlere yönlendiriyor. Her çeşit meslek odasının kendisini siyasi muhalefet zannetmesi sürecinin son halkasında barolar var.
Çoklu baro
AK Parti iktidarı da ne yapacağınıtam bilememenin rüzgarında şimdi"Çoklu Baro" modelini TBMM'yegetiriyor. Buna göre her 2000 avukatbir baro kurabilecek.Ankara, İstanbul,İzmir gibi çok avukatlıbaroları parçalamayıamaçlayanbir girişim bu...
Çözüm farklı
Oysa işin derinliğineindiğinizdemesela İstanbulBarosu'nun seçilmişbaşkanı,İstanbul'daki 40bin avukatı temsiletmiyor ki... Sonuçta bu başkan adilolmayan çoğunluk sistemi ile 8000 oyalarak seçilmiş. Yani baroyu parçalamakyerine mesela baro seçimine nispitemsil getirilse, farklı bir tablo çıkabilir.
Olumsuz sonuçlar
Tabii bir de baroyu parçalamanındoğuracağı sonuçlar var. ÖrneğinFETÖ'cü baro, PKK'lı baro, Amerikangüdümlü baro, CHP'li baro, AK Partilibaro gibi olgular çıkabilir ortaya ve budurum hem avukatlık mesleğini hem deyargıçları zorlar.
Tartışılmalı
Kısacası mesleğin gereklerini yapmakyerine kendilerini ideolojik konumlandırarakhem toplumlarına hem devarlık sebeplerine yabancılaştıran kuruluşlarabir örnek olan baro yüzündensistem daha karmaşık ve daha da çokproblemli bir duruma itilebilir.
TBMM'ye sunulan ve baroları yeniden yapılandırmayı amaçlayan metin bu açıdan geniş biçimde tartışılmalıdır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.