Son dönemde Başkan Erdoğan'ın iç cepheyi güçlendirme çağrısı, MHP Genel Başkanı DevletBahçeli'nin ezber bozan çıkışıyla güçlendi ve siyaseti de derinden etkiledi. En vurdum duymaz partiler bile ilgisiz kalamadı. Çünkü bölgeyi kan gölüne çeviren ABD hançeri İsrail barbarları, Lübnan'ı aşıp Suriye içlerine kadar uzandı...
Bu küresel tehdit karşısında sadece iç cepheyi değil dış cepheyi de güçlendirmek gerekliydi. Bu nedenle uzun zamandır Türkiye, başta İran olmak üzere bütün İslam ve Arap ülkeleriyle ilişkisini yoğunlaştırırken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni de ihmal etmedi.
Önceki gün Başkan Erdoğan'ın IKBY Başkanı Neçirvan Barzani'yle görüşmesinin arkasında tam da böyle bir siyasi akıl var. Görüşmenin, bölgede İsrail saldırganlığının arttığı, içeride Kürt meselesi üzerinden yeni bir siyasi iklimin konuşulduğu, Kuzey Irak'ta da 2 yıldır ertelenen seçimlerin yapılmasıyla örtüşmesi dikkat çekiciydi. Görüşme bu nedenle bölge halklarını birbirine düşman etme hesapları yapan İsrail'e ve arkasındaki küresel güçlere anlamlı bir mesajdı.
İşin belki de görünmeyen ama en hassas tarafı ABD-İsrail aparatına dönüşen terör örgütü PKK'nın sadece Türkiye için değil, Kuzey Irak için de bir tehlike olmasıydı. Zaten Batı tercihini seküler PKK'dan yana yaparak büyük oranda "muhafazakâr" KDP'yi gözden çıkarmıştı.
AK Parti MKYK üyesi yazar OrhanMiroğlu, görüşmenin önemini şu sözlerledile getiriyordu: "Ankara-Erbil ilişkileri 20-25yıldır çok dostane sürüyor. Bundababa Molla Mustafa Barzani'nin,'Türkiye'nin dostu olun, hiçbirzaman düşmanlık yapmayın' vasiyetininkatkısı büyük. İç barışçağrılarının yapıldığı bir zamandagörüşmenin gerçekleşmesi dışcephe açısından kritik bir adımdı.Bu sadece Türkiye için değil, Erbiliçin de hayati derecede önemlidir." Miroğlu, "İsrail'in DEAŞ'ı değil,daha çok Kürtleri ve PKK'yı kullanacağınınkonuşulduğu"na dikkatçekerek şöyle diyordu: "Bu bölgede küreselcilerin enkorktuğu şey Türkler ile Kürtlerinbirlikteliğidir. Hatırlayın sondönemde bu bölgede en çok operasyonçekilen iki isim var: BaşkanErdoğan ve Mesud Barzani... Hâlâda bundan vazgeçmiş değiller.İsrail saldırganlığının devam ettiğibir süreçte, Erbil'le ilişkilerin güçlenmesiçok kıymetli."
Bu görüşmede doğal olarak terör örgütü PKK'yla mücadeleden Kalkınma Yolu Projesi'ne kadar birçok konunun konuşulduğu biliniyor. Bütün bu konularda merkezi Irak yönetimi de dâhil son dönemde önemli adımlar atıldı.
Peki devam edecek mi?
Bağdat veya Erbil'de o kadar çok yabancı el var ki, hiçbir mesele doğal mecrasında akmadığı gibi insanları mutlu edecek bir çözüm de çıkmıyor. Oysa sadece Kerkük petrolleri bile bütün Irak halkını zenginleştirmeye yeter. İşte Türkiye, "KalkınmaYolu Projesi"yle tam da bunu başarmak istiyor. Ama Biden-Netanyahukirli ittifakı bunun karşısına "BaharatYolu"nu koyarak bölgeyi yakıp yıkıyor. Saldırılardan başını kaldıramayan İran'ın nerede durduğu ise belli değil.
Süreç bundan sonra nasıl seyreder göreceğiz ama en azından Ankara- Erbil ilişkilerinin bugünkü sıcaklıkta devam etmesi için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde iki kez ertelenen ve önümüzdeki pazar günü yapılacak seçimlerin olaysız geçmesi ve KDP'nin bu seçimleri kazanması gerekiyor. İşi hiç kolay değil, karşısında hem çok sayıda farklı parti var hem de bölgenin zenginleşmesi konusunda "durduğu yer belliolmayan" İran, bu kez tarafını seçmiş durumda. Seçimlerde PKK ile birlikte Talabani'ye destek veriyor.
Kazanmasalar da KDP'yi zorlayacakları çok açık.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.