Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, ilk adımını İstanbul'da attığı Kültür Yolu Festivalleri artık bir geleneğe ve kalıcılaşan bir markaya dönüşüyor. Hatta dönüştü bile diyebiliriz.
Kültür ve Turizm Bakanı MehmetNuri Ersoy şöyle diyor: "Kültür yolları, tarihle şimdikizaman arasında bağ kuran, yenikuşakları ait oldukları medeniyetlebuluşturan, geleneği geleceğetaşıyan geçitlerdir. Bu yüzdenbu kadim topraklar aşinadırkeşiflere, tanışmalara, karşılaşmalara,kaynaşmalara, paylaşmalara..."
Bu keşfin yeni adresi de Diyarbakır'dı. Biz de bir grup gazeteci, akademisyen, ünlü şefler ve yemek yazarlarıyla Diyarbakır'dayız.
Keşif yolculuğuna başlarken, ilk durağımız Suriçi yeni haliyle insanı umutlandırıyor. Umutlandırıyor çünkü çok değil birkaç yıl önce, terörün yakıp yıktığı, derin acıların yaşandığı bir Suriçi vardı ve insanı kahrediyordu. Artık Diyarbakır Analarının direndiği şehirde terör baskısı yok ve o kara günler geride kaldı. Şimdi cıvıl cıvıl yaşayan bir Suriçi ve her köşesinde bir etkinlik olan canlı bir Diyarbakır var. Tiyatro, müzik, sinema, sergi, söyleşi, resim ve gastronomi gösterileri gibi onlarca etkinlik müthiş bir canlılık getirmiş Diyarbakır'a... Diyarbakır'ın yüzü gülüyor. Yılmaz Erdoğan'ı, NihatHatipoğlu'nu veya dengbejleri dinleyebilir,Refik Anadol'un RönesansRüyaları veya İtalyan ressamları sergilerinigezebilir ya da KuşlarınTalebesi Feqye Teyran Müzikaliyletarihe gidip, CumhurbaşkanlığıSenfoni Orkestrası'yla soluk alıpDiyarbakır'ın zenginlikleriyle bulaşabilirsiniz.Seçenek çok...
Dahası da var. Onu da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan anlattı. Suriçi'nde bir cafede buluşup hem sohbet ettik hem de yanı başımızda Türkçe-Kürtçe türküler eşliğinde Diyarbakırlılarla halay çektik. Demircan, Sur Kültür Yolu Festivali'ni anlatırken, heyecanını saklayamıyor: "Müthiş bir ilgi var. Biz buyola çıkarken sadece konserlerin,sergilerin olduğu bir etkinlikplanlamadık. Festivallerimizlehem şehirlerin kültür ve sanatdeğerlerini herkesin ulaşabileceğibir yere taşıyoruz, hemde kalıcı eserler yaratıyoruz.Sur Kültür Yolu Festivali debu anlamda sadece 9 günlükbir kültür sanat etkinliği değil,Diyarbakır'a kalıcı değerlerkazandıracak bir festivaldir."
O değerlerden biri de mutfak zenginliği... Sanıyorum pek bilinmiyor, buğdayın ilk keşfedildiği, ilk ekmeğin yapıldığı Mezopotamya coğrafyasının özeti Diyarbakır mutfağı, inanılmaz zengin bir mutfak... Bu gerçeği iki gün boyunca, Osmanlı mutfağının yeniden canlanmasına büyük katkı veren ve "Damak tadı filozofu..." olarak bilinen Vedat Başaran'la konuştuk. Bu konuyu önümüzdeki haftaya bırakıp biraz da Diyarbakır'ın siyasi havasına dönelim...
Bu kez Diyarbakır'da siyasi hava, bırakın bir yılı bir ay öncesine göre bile çok değişmiş. Artık HDP'ye yakın veya muhalif isimler bile, "çözüm" beklentileri farklı olsa da şu sözler duyuluyor: "Çözerse yine Erdoğançözer..."
Kuşkusuz siyasi havanın değişmesinde Başkan Erdoğan'ın küresel hamlelerinin, içeride Alevi Bektaşi Başkanlığı gibi "sessiz devrim" adımlarının katkısı büyük ama 6'lı masadaki kavgalı görüntünün de etkisi var. Bir Diyarbakırlı şöyle diyor: "Bir ay önce Cumhur ittifakınınişi zordu, şimdi ise ciddi farkatar."
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.