Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanan Ekrem İmamoğlu tutuklanarak cezaevine konuldu.
Gündelik siyasi tartışmalar içinde küçükmüş gibi görünen bazı iddialar henüz yeterince tartışılmadı. İçlerinden bir tanesi var ki milyarlarcalirayı geçen yolsuzluklar bile bu konu yanında hafif kalıyor.
Ekrem İmamoğlu'nun sağ kolu olarak bilinen ve aynı soruşturmada tutuklanan Murat Ongun'un, Serdal Taşkın ve bir reklamcıylayaptığı ses kaydından bahsediyorum.
Hatırlarsınız CambridgeAnalytica skandalı, tüm dünyadabüyük yankı uyandırdıktan sonrakişisel verilerin korunması ve bu verilerinsiyasal kampanyalar için kullanılmasınınsınırlandırılması konularıgeniş çapta tartışılmıştı. Ancak MuratOngun'un ses kaydındaki detaylar,Cambridge Analytica skandalını bilegölgede bırakacak büyüklükte.
İstanbul'da toplu ulaşım kullanan milyonlarca insanın kartlarının kişiselleştirilmesiyle başlayan ve toplu taşımada bedava internet kullanımıyla devam eden bir veri avcılığı söz konusu.
Telefonunuzda nasıl vakit geçirdiğiniz, hangi sitelere girdiğiniz, hangi haber sitelerini ziyaret ettiğiniz, Ekrem İmamoğlu ile ilgili haberlere ne kadar ilgi gösterdiğiniz, İmamoğlu ile alakalı reklamları kaç saniye izlediğiniz ya da izlerken kafanızı çevirip çevirmediğiniz gibi tüm bilgilere erişen bir gruptan bahsediyoruz.
Dijital iletişim araçlarına bu denli nüfuz edebilen bir grubun, yalnızca ses kayıtlarında konuşulanlarla sınırlı kalmayacak yetkinliklere sahip olduğunu düşündüğümüzde, durumun vahameti daha da artıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu projeyi hayata geçirmek için Amerikan Ulusal KalkınmaAjansı (USTDA) ile hibe anlaşmaları yaptı ve bunu internet sitesinde de duyurdu. Ses kaydının patlak vermesiyle bu büyük haberi sitesinden kaldıran İmamoğlu ekibi, bunun bir nevi itiraf olduğunu geç de olsa anlayıp haberi tekrar görünür kıldı.
Tam da Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki mesaisine ilk başladığı gün olan 18 Nisan 2019 tarihinde aldığı ilk kararın, İstanbulBüyükşehir Belediyesi'nin tümdijital verilerinin belediye bünyesindekiiki müfettiş ve belediyedışından görevlendirileceküç uzman tarafından kopyalanması olduğunu hatırlatmak gerekir.
İstanbul Belediyesi'nin verilerinin güvenlik soruşturmasından geçmemiş uzmanlar tarafından kopyalanmasının, bir ulusal güvenlik sorunu olabileceğine dair değerlendirmeler yapılmıştı.
Karşımızda sadece 16 milyonİstanbullunun kaynaklarınısömüren ve bu yolla milyarlarcaliralık servet edinenbir topluluk yok. Aynı zamandaİstanbul'un ve İstanbullularıntüm mahrem bilgilerini dijitalortamda yurtdışına aktaranve yurtiçinde de kendi çıkarlarıiçin kullanan, şeytana pabucunuters giydirecek bir grupla karşı karşıyayız.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.