Ankara'da iki ay önce sürdüğü motosikletin kaza yapması sonrası ağır yaralanan Sudan Cumhurbaşkanı AbdulfettahEl-Burhan'ın oğlu hayatını kaybetti. Muhammed AbdulfettahEl-Burhan Rahman, 8 Mart'tan bu yana Türkiye'de tedavi görüyordu.
Geçtiğimiz günlerde vefat eden Muhammed Abdulfettah'ın cenaze töreni babasının da katılımıyla Türkiye'de yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından karşılanan Sudan Cumhurbaşkanı, Türk yetkililerle birlikte oğlunun mezarına toprak attı. Bu vesileyle ben de Cumhurbaşkanı El-Burhan'a başsağlığı dileklerimi iletmek isterim.
Ne var ki devlet başkanı birbabanın oğlunu gömecek, sonkez emanet edecek kadar aidiyethissettiği bir ülke olmamızınhikâyesini yeterince bildiğimizi sanmıyorum.Sanmıyorum; çünkü Sudanbizi yakından ilgilendiren bir ülke olmasınarağmen yıllardır süren iç çatışmayadair ne olduğuna ilişkin medyamızdaneredeyse tek kelam bile edilmiyor.Bu cenaze vesilesiyle, Sudan'da neleryaşandığına, Türkiye-Sudan ilişkilerineyakından bakalım isterim.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2017 yılında Sudan'a yaptığı tarihi ziyarette yapılan anlaşmalar, Türkiye'deki kimi çevreler tarafından itibarsızlaştırılmaya çalışılsa da uluslararası arenada büyük gündem olmuştu. Türkiye, Sudan'dan stratejik öneme sahip SevakinAdasını kiralayarak Kızıldeniz'in en önemli bölgesinde birlikte varlık göstermesinin önünü açmıştı.
Türkiye, Afrika'nın diğer ülkeleriyle de kurduğu, "sömürüye değilortaklığa dayanan" politikası sayesinde Sudan'da yolu gözlenen ülke haline gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sudan Meclisi'nde ayakta karşılanması, Hartum Üniversitesi'nde rektörün bugün bile dinlendiğinde tüyleri diken diken eden takdim konuşması, Türkiye'nin Sudan ve Afrika'da nasıl algılandığını ispatlamıştı.
Ancak, Afrika'nın en önemli ülkelerinden biri olan Sudan, Türkiye'nin çabalarına rağmen bir türlü hak ettiğihuzur ve istikrara kavuşmadı. Hatasıyla sevabıyla ülkesini ayakta tutmaya çalışan Ömer El Beşir'in devrilmesinin ardından yaşanan olaylar sonrası kontrolü ele alan Sudan Egemenlik Konseyi, 16 Nisan 2023'te Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) başlattığı isyana müdahale etmek zorunda kaldı. O günden bu yana Sudan'da her gün yüzlerce insan hayatını kaybediyor. İç savaşı başlatan HDK güçlerininarkasındaki Batılı güçlernedeniyle yaşanan insanlıkdramı, uluslararası ajanslarda en fazla tek satır haber olarak geçiyor.
Ancak 16 Nisan 2023'te başlayan bu iç savaş sonrası 6 milyon insanınevinden olduğunu, 2 milyoninsanın komşu ülkelere göçmekzorunda kaldığını, en az 15 binkişinin kaybettiğini, her günen az 20 çatışmanın yaşandığını düşündüğümüzde yaşanan dramın büyüklüğünü anlayabiliriz.
Türkiye, Sudan'da mevcut yönetimle kurduğu temasla iki ülke arasındaki ilişkinin uzun soluklu olduğunu ispatlamış durumda. Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı'nın, oğlunun yaşadığı kaza ve sonrasındaki vefatında ülkemize yönelik menfi bir açıklaması olmaması ve evladının cenazesini Türkiye'de defnetmesi ülkemize duyduğu güveni gösteriyor.
Sudan, diğer Afrika ülkeleri gibi huzuru, zenginliklerinden istifade etmeyi ve Türkiye gibi adil ortaklarla çalışmayı hak ediyor. Türkiye'nin Afrika'da başlattığı açılım, içeride ve dışarıda yapılan engelleme çalışmalarına rağmen amacına ulaşacak.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.