Başkan Erdoğan liderliğindeki Türk diplomasisi, tahıl sorununu çözen İstanbul Mutabakatı'nda olduğu gibi yine uluslararası insani bir başarıya imza etti. Türkiye'nin aracılık ettiği esir takası kapsamında Rusya, içinde bazı ABD'li ve İngilizlerin de olduğu 215 esiri serbest bırakırken, 55 Rus ve Kremlin yanlısı bir Ukraynalı siyasetçiyi güvene almış oldu.
Toplamda 271 kişiyi kapsadığı söylenen bu esir takası anlaşması dünya basınında da geniş yer buldu.
The Washington Post, "Rusya-Ukrayna takasındaki Amerikalılarölümün yakın olup olmadığınıdüşünmüş" başlıklı haberindeErdoğan'ın süreçteki rolünün altını çizerek,"Erdoğan, New York'ta BMGenel Kurulu'nu takip eden muhabirlereyaptığı açıklamada, sözkonusu esir takasının, kendisininPutin ve Zelenski ile gerçekleştirdiğidiplomasi trafiğinin bir sonucuolduğunu belirtti ve bunun yediay önce başlayan savaşın sonlandırılmasıyolunda 'önemli bir adım'olduğunu söyledi.Ankara ayrıcabu yaz Rusya'nınUkrayna'nınKaradeniz'dekilimanlarına yönelikdeniz ablukasındansonratahıl ihracatınınyeniden başlamasınısağlayan, dönüm noktasıniteliğindeki anlaşmaya aracılıkedilmesinde de önemli rol oynadı"ifadelerine yer verdi.
The Wall Street Journal ise gelişmeleri "Türkiye'nin aracılık ettiğibu takas, savaşta nadir görülendiplomatik gelişmelerden biriydi.Ukraynalı güçler savaşta Rusya'yıülkenin doğusundaki büyük bir bölgedençekilmeye zorladı" şeklinde yansıttı.
Alman Der Spiegel, "Erdoğan'ıntahtırevalli diplomasisi" tanımınıyaparak, bunun Erdoğan'ı "Ukraynasavaşının birkaç kazananından biriyaptığını" kayda geçti ve şöyle devametti: "Yaz aylarında Moskova ve Kievarasında bir tahıl anlaşmasına arabuluculuk eden Erdoğan, bu haftada - Zelenski ve ABD hükümetininkendisine özellikle teşekkür ettiğikaydadeğer bir mahkum takası içinmüzakere etti."
Fransız AFP ise Erdoğan'ın "NeDoğu'da ne Batı'dayız" sözüne atıflaverdiği haberinde hem Ukrayna DevletBaşkanı Zelenski'nin Türkiye'ye süreçtekirolü için teşekkürüne hem de Fransa'nıneski ABD büyükelçisi Gerard Araud'un"Türk diplomasisi Ukrayna'dakisavaşın başından beri kusursuzhareket etti: Kendi menfaatlerinikestirmek, savaşın tarafları arasındadengeyi sağlamak, durumdançıkar sağlayarak gerekli olduğundakararlı hareket etmek" şeklindekideğerlendirmesine yer verdi.
İtalyan Corriere della Sera ise Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroshenko'nun, "Erdoğan, Çar'a nasıl baskı yapacağınıbiliyor, barış için pazarlık yapabilir" sözlerini manşete taşıyarak Erdoğan diplomasisini övdü.
Çin'den İsviçre'ye, İngiltere'den İspanya'ya dünya medyasından daha pek çok örnek verilebilir. Ancak açık olan artık "Erdoğan diplomasisi" diye literatüre geçecek netlikte bir uluslararası ilişkiler başarısının olduğudur. Savaşın sonlandırılmasına giden süreçte rolümüzün ne kadar kilit olduğu bu ara gelişmelerden de anlaşılabilir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.