Özellikle son birkaç aydır, diplomasi kulislerini takip edenlerin yakından izlediği bir ülke var: Türkiye. Uluslararası basın, yabancı ülkelerin sosyal medya gündemleri, resmi açıklamalar... Hemen hemen hepsinin ortak noktası Türkiye. Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan, her açıklamasını dünyanın yakından takip ettiği bir lider.
Madrid'deki NATO Zirvesi'nde, Erdoğan'ın basın toplantısına ilginin yoğunluğu bir yana, yabancı gazeteciler Türkçe konuştuğunu fark ettiği her gazeteciyle iletişim kurma gayretindeydi. İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka üyeliğine dair muhtıranın imzalandığı gün yapılan basın toplantısı, "Türkiyedaha fazla direnemedi, blokajı kaldırdı"diyenlere soğuk duş etkisiyarattı.
İsveç ve Finlandiyalı siyasiler, yabancı ajanslara el altından "Taviz vermedik" mesajları verirken, Erdoğan bu havayı o basın toplantısıyla tamamen değiştirdi. "İsveç-Finlandiyagörevlerini yapmalı. Yapmazlarsamutabakat Meclis'e gitmez" sözleri NATO üyeliğini muhtıra nedeniyle çantada keklik görenleri şoke etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "İsveç söz verdi, 73 teröristiiade edecekler" açıklamasına karşın muğlak ifadeler kullanan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson en sonunda, ısrarlı sorular karşısında, baklayı ağzından çıkarmak zorunda kaldı ve "Terörist faaliyetlerekarışmadıysanız,endişelenecek birşeyiniz yok" dedi. Günlerce Türkiye'nin Madrid'deki diplomatik zaferini sorgulayan uluslararası basın en sonunda, "İsveç BaşbakanıAndersson,Erdoğan'ın '73terörist iade edilecek' açıklamasınıyalanlamadı" başlığını atmak zorunda kaldı. (Kaynak: Euronews).
Oysaki diplomasiden anlayan gözler için gerçek tek, tıpkı Erdoğan'ın Madrid'de biz gazetecilere yaptığı açıklamasında olduğu gibi: "Her ne kadar muhalefet gölgelemeyeçalışsa da NATO Zirvesi,Türkiye için büyük bir diplomatikzafer olmuştur."
İşte tam bu noktada, dünyanın gözlerini Türkiye'ye çevirdiği bir diğer meseleye, gıda koridoruna bakmak gerek. Çünkü benzer bir süreç bu konuda da yaşanıyor demek yanlış olmaz.
Dünyanın en önemli tahıl üreticilerinden olan Ukrayna'da, savaşın patlak vermesinden bu yana binlerce ton tahıl ürünü gemilerde sıkışmış durumda. Odessa Limanı'nda bekleyen gemilerin denize açılabilmesi için Rus savaş gemilerinin limana ulaşmasını engellemek amacıyla döşenen deniz mayınlarının temizlenmesi gerekiyor. Böylece Karadeniz üzerinden güvenli bir koridor açılması hedefleniyor.
Türkiye planın hayata geçmesi için BM, Rusya ve Ukrayna ile mekik diplomasisi yürütüyor. Plana göre, limanınmayınlardan temizlenmesinde TürkSilahlı Kuvvetleri devrede olacak,gemilerin Karadeniz'de seyirgüvenliği ise Rusya tarafından sağlanacak.Planın koordinasyonuiçin de İstanbul'da bir temas noktasınınoluşturulması gündemde.
Türkiye'nin sorunun tüm aktörleriyle tarafsız bir diplomasi yürütmesi ve çözüm için kilit ülke konumuna gelmesi elbette bazı kesimleri rahatsız etti. Batı basınına servis edilen "Türkiye çalıntı tahılları satın alıyor" haberleri bunun en büyük kanıtı.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine blokaj koyulduğu sırada da benzer "haberler" devredeydi. Neyse ki Türkiye, dezenformasyonla mücadelede deneyimli bir ülke. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İtalya Başbakanı MarioDraghi ile düzenlediği basın toplantısında sarf ettiği sözler, bir kez daha Türkiye'nin oyun kurucu olduğunu gösteriyor. "Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz,zira bu tahılın ama buğdaydıama arpaydı ama ayçiçeğiyağıydı bunların dünyaya ulaşımısöz konusu. Örneğin bizimşu anda bu konularda sıkıntımızyok, fakat dünyada sıkıntı var.Özellikle Afrika'da ciddi sıkıntısöz konusu ve bizler bu konudaher iki lidere de aracı olmayave bunu Birleşmiş Milletler çatısıaltında Sayın Guterres ile degörüşmek suretiyle devam ettirelimistiyoruz. Bir hafta 10 güniçerisinde bu görüşmelerimiziyoğunlaştırıp neticeye ulaşmayaçalışacağız."
Diplomasi arenasında oyun kurucu pozisyona yükselen Türkiye vesilesiyle görülen o ki, tahıl koridoru konusunda da sevindirici haberler çok yakında...
Bayramınız mübarek, haneniz şen olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.