Üzerinden sadece dört yıl geçmiş bir referandumla Başkanlık Sistemi'ne milletin oyuyla geçildi. Ancak muhalefet partileri ısrarla yine referanduma gidip ülkeyi eski parlamenter sistem yıllarına döndürmek istiyorlar. Normalde yenilikçi olanmuhalefet olur ama bizim muhalefetdaha nostaljik takılmayı seviyor.Darbe dönemlerine özleminidile getirenler bile oldu!
Parlamenter sistem, demokratik yollarla seçilen yürütmeyi zayıflatıp, askersivil bürokrasiyi güçlendirir.
1960-2002 arasındaki koalisyonlar sürecinde 31 hükümetin kurulmuş olması bunun delilidir. 40 yıl içinde dört darbe süreciyaşamış olmamız bunun delilidir. 40 yılda, darbe yönetimleriniçıkarırsanız her yıl başına nerdeysebir hükümet dönemi düşüyor olmasıbunun delilidir.
Atanmışın seçilmişe "Siz yolcusunuz, biz hancı" gözüyle bakarak iş yapmamayı kendisine iş edinmesi bunun delilidir.
Öyleyse bu parlamenter sistem inadı neden? Belçika'da Mayıs 2019'daseçim yapıldı ama sandıktan tekparti iktidarı çıkmadı. Tam 500gün boyunca koalisyon görüşmelerisürdü. Yani 1,5 yıl ülkeyi bürokrasiyönetti. Halk seçimini yaptıama iktidarı oluşturmak 1,5 yılaldı. Özlenilen parlamenter sistembu mu?
İtalya'da kabaca 70 yılda 70 hükümet başa gelmiş. Özellikle son on yılda ülkeyi nerdeyse sadece borç ve hükümet krizleri üzerinden anar hale gelmişiz. En son Ocak ayında son koalisyon hükümeti de yıkıldı. Yenisi bir ay sonra kurulabildi. Yıkılması da koalisyonun küçük ortağının anlaşmazlık sebebiyle bakanlarını kabineden istifa ettirmesiyle oldu.
Nitekim parlamenter sistem böyledir. Bizdeki Güneş Motel olayıgibi kapalı kapılar ardında yapılanpazarlıklar, milletvekili transferçalışmaları, arkadan iş çevirmeler...Sonra da bu sistemin seçilmişlerinsaygınlığını ve TBMM'ninetkisini güçlendireceğini iddia ediyorlar.
Bir de Cumhurbaşkanı'nı halk mı seçecek, eskiden olduğu gibi Meclis mi? Halk seçecekse,Cumhurbaşkanı'na "Senin hiçbirgücün yok" denmesi ne kadardoğru? Cumhurbaşkanı'nın hiçbirgücü olmayacaksa, neden böylebir makam var?
"Milletin birliğini temsil edecekmiş" deniyor. Cumhurbaşkanını Meclisseçecekse, milleti temsil noktasındaneden Meclis dışında birde ayrı makama gerek duyulsun?Milletin birliğini temsil için parlamentoyeterli değil mi? Yeterli değilse, Cumhurbaşkanı'nı neden parlamento seçsin istiyorsunuz?
Velhasıl, parlamenter sistem koastur. Bir sürü bürokratik çıkmazıberaberinde getirip devletin yerleşikbürokrasisini güçlendirmekten,seçilmiş olanın elini zayıflatmaktan,icra makamını durdurmaktanbaşka bir amaca hizmet etmeyecekbir kaos.
Üstelik Başkanlık Sistemi sayesinde pandemiden afetle mücadeleye değin pek çok başlıkta ne kadar etkin bir karar alım ve uygulama süreci kazandığımızı da müşahade ettik. Bu sistemin eksiklerine işaret etmeyi, onları düzeltmeye talip olmayı anlarım. Ancak halkın yeni onayından geçmiş, verimliliğini de kanıtlamış bir sistemi, arazlarını herkesin bildiği eski bir sistemle değiştirmeyi birincil amaç edinmeyi anlamıyorum.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.