Hayat pahalılığında farklı bir noktaya geldik. Pandemi sonrası hemen her ülke hayat pahalılığı yaşıyor olsa da ülkemizde temel tüketim ürünlerine bazen haftada bir, bazense iki günde bir marketlerin yaptığı zamlar dikkat çekiyor. Küresel ölçekte baktığımızdaet ürünleri, buğday ürünlerive yumurtanın, zamlanan marketürünlerinin başını çektiğinisöyleyebiliriz. Ancak ne varki ülkemizdeki özellikle süpermarketzincirleri, doların istikrarkazanmış olmasına veya tedarikzincirinde herhangi bir kaymaolmamasına rağmen zam üzerinezam yağdırıyorlar.
Mevcut durumda meyve ve sebzelerin yanı sıra özellikle ayçiçeği yağı, yumurta, tavuk, domates ve bebek mamasındaki anormal zamlar dikkat çekiyor. Aralık ve ocak ayında Ticaret Bakanlığı, vatandaştan gelen şikâyetler üzerine temel tüketim ürünlerine fahiş zam yaptığı gerekçesiyle 375 firmaya ceza kesti. Ancak yaklaşık 12milyon TL'yi bulan bu zamlarıfirma başına bölüştürseniz, birgünlük ciroları ediyor, etmiyor. Üstelik aynı fahiş fiyat politikasınadevam etmeyi de sürdürüyorlarsa,yaraya merhem olanbir sonuç elde edilemiyor.
Takvim'in "Saadet Zinciri" haberine göre ürünler, üreticidentüketiciye kadar yedikere el değiştiriyor ve beş ayrıyerde zam görüp her seferindekomisyon ve kârlarla yenidenfiyatlanıyor. Böylesi çarpık bir tedarik zinciri kalıbı varsa, buna el atmak da çareyi beraberinde getirecektir. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi fakirleştirenama aracıya haksız kazanç sağlayanbu sistem gözden geçirilmelidir. Tarlada binbir emekle yetiştirilip kilosubir liradan verilen domates, market raflarınagelene değin 10 lira oluyorsa, oradabir sorun olduğu kesindir.
Evet, liberal ekonomik bir sisteme sahibiz. Biliyorum, devletin piyasaya müdahalesi bazıları için kutsal. Ama benim için kutsal olanbir hak varsa, o da bir babanın evladınayumurta mı süt mü alacağı kararıyla başbaşa bırakılmamasıdır. Dolayısıyla Ticaret Bakanlığı'ndan daha pro-aktif bir müdahale, gerekirse tedarik zincirindeki başat şirketler ve büyük süpermarket sahipleriyle özel bir toplantı düzenleyerek vatandaşın derdiyle dertlendiklerini ve çözüm yolu sunduklarını görmeyi arzu ediyorum.
Yarın "liberal ekonominin beşiği" Avrupa'da tedarik zincirleri nasıl denetleniyor, ona bakacağız.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.