Fransa, Charlie Hebdo karikatürlerini öğrencilerine gösteren öğretmeni öldüren mülteci üzerinden nüfusunun %9'unu oluşturan 5.7 milyonluk tüm Müslüman vatandaşlarını hedefe koydu. Ancak Fransız devletinin Müslümanlara baskı politikasının tarihi yeni başlamadı.
Hayır, sizi rezil sömürgecilik tarihine götürmeyeceğim. Son bir yılda Fransa'da yaşayan Müslüman vatandaşların yaşadıklarına bakmak bile kâfi. Fransa'daki Müslümanlar,siyaseten temsil hakkındanyoksunlar. Müslüman ailelerdengelen ama ne yaşantısında ne desöyleminde bunu yansıtan, sadeceisminde dininin kalıntılarıbulunanlardan bahsetmiyorum. Temsil,bir topluluğun fikirve tavırlarını özgürceyansıtmayı gerektirir. Bu, Fransa'da mevcutdeğil.
Müslümanlar ekonomik olarak da zincirin en alt basamağında kalmaya zorlanıyorlar. Bizzat Fransız hükümetinin yaptırdığı araştırmaya göre "kulağa Arapça gelen birisme sahipseniz, Fransa'nınen zirve 7 şirketinde iş bulmaolasılığınız %25'ten dahadüşük." Aileleri 1960'lardan itibaren, beyaz Fransızların yaşamını kolaylaştıracak zor işleri yapsın diye getirtilen ailelerin çocukları beş kuşak sonrasında bile dışlanmaya devam ediliyorlar.
Peki ya toplumsal hayatta durum ne? Örneğin helal gıdayemek istemek bile İçişleriBakanı Darmanin tarafındanhedef gösterilmeye yeterli. Ya da geçtiğimiz nisan ayında gerçekleşen şu hadiseye bakın. Fransız Meclisi'nde koronavirüsün Fransız gençliğini nasıl etkilediğine dair bir oturum yapılacaktı. Öğrenci temsilcileri içerisinde birlik başkanı Meryem Pougetoux da vardı. Ve olan oldu. Milletvekillerindenbazıları, Meryem başörtülüolduğu için "Meclis'e giremez"diyerek tepki koyup salonuterk etti. Yani Fransa'da, okulunun tüm öğrencileri seni liderlik etmen için seçmiş olsa bile Fransız vekillerin düşmanlığından kaçamıyorsun.
Peki sivil toplumda durum ne? Macron, dernekler bünyesindeArapça ve Türkçe öğretenkursları kapattı. Sadeceekim ayında 12 cami, özelokul ve dernek kapatıldı. 2020'nin tümünde ise toplam73 Müslüman STK'sı kapatıldı. En son 26 ülkede hizmet veren, Fransa'daki Müslümanların kurduğu en büyük hayır kurumu olan BarakaCity, herhangi bir mahkeme süreci takip edilmeden Bakanlar Kurulu kararıyla lağvedildi. Siyasi baskı, ekonomikayrımcılık, kamusal aşağılanma... Fransa'daki Müslümanlara seçenek çok. Seç, beğen, al!
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.