Türkiye'deki filyasyon, yani hasta izini sürme çalışmaları malumunuz hem Amerika'da hem de Batı ülkelerinin medyalarında övgüyle yer almıştı. "Coviddedektifleri" diye adlandırılan bu ekipler, bir hasta tespit edildiğinde onun evine, komşularına, iş yerine, velhasıl teması olduğu her yere gidip PCR testi yaparak olası bir halkayı tespit etmek için çaba sarf ediyorlardı. Bu uygulama, hiçbir Batı ülkesinde mevcut değil.
Türkiye'de yapılan rutin testlerin dünyanın büyük çoğunluğundan ayrıldığı bir diğer nokta ise askere gideceklere, cezaevlerindekilere, yurt dışından gelenlere, spor müsabakalarına dahil olan herkese ve organize sanayii bölgeleri veya Meclis gibi insan dolaşımının yoğun olduğu yerlerde düzenli tarama çalışmalarının yapılıyor olmasıdır. Türkiye'degünde 100 binin üzerindetest yapılmaktadır veyeni hedef 200 bin testeulaşmak olarak belirlenmiştir.
Bu filyasyon ve tarama çalışmaları sırasında asemptomatik, yanihiçbir hastalık belirtisigöstermeyenler amatesti pozitif çıkanlar 14günlük karantina sürecinealınırlar ve ulusalrisk haritasında işaretlenirler.DolayısıylaHES sistemine işlenirlerve evden çıkmamaveya aile üyeleriyle dahitemasta olmama kuralınınihlal edilmediğirutin olarak kontrol edilir. Dün Sağlık BakanıFahrettin Koca'nınhasta sayıları içinde,asemptomatik vakalarınyer almadığını söylemesininsebebi debuydu. Nitekim kişihasta değil, hiçbirtedavi görmüyor.Çevresindensoyutlanmışşekilde yaşıyor.Dolayısıylahasta sayılarıiçinde yer almıyorlar. Buradankalkıp hastasayılarınıngizlendiğinisöylemekbüyük bir çarpıtmadır.
Avrupa'da semptom gösterenlere bile akciğerinde sorun yoksa test yapılmazken, Türkiye'de ise hastaların çevresine bile test yapılıyorken, bu kişiler içindeki asemptomatikler bir tablet bile alıp tedavi olmalarına gerek kalmayan kişilerken, Türkiye bunları neden hasta sayıları içinde göstersin?
Örneğin Fransa'da grip benzeri ama koronavirüsle de ortak belirtiler gösterip hastaneyi aradığınızda aldığınız cevap, "solunumsıkıntınız yoksa,hastaneye gelmeyin"dir. Türkiye'de ise şüphelenen herkesten hastaneye gelip ücretsiz test yaptırması isteniyor. Türk TabipleriBirliği gibi odaklar iseasemptomatik taşıyıcılarıdiğer ülkelerdenfarklı olarak filyasyonve tarama yaptığı içinâdeta Türkiye'nin cezalandırılmasınıistiyor.
Türkiye'de semptom gösteren ve hastaneye başvuranlar içinden pozitif çıkan, koronavirüs tedavisine başlanan herkes hasta olarak kabul edilip günlük tabloda açıklanıyor. Asemptomatikkişi ise hasta değildir.Tedaviye ihtiyacı yoktur.Sadece taşıyıcıdır veönemli olan onları tespitedip izole etmektir.Türkiye de tam olarakbunu yapıyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.