Dünya çapında okullar kapatıldığında 1.5 milyar öğrencinin evinde karantinada kaldığı söyleniyor. Ancak haziran ayına gelindiğinde anaokullardan başlanarak yavaş yavaş eğitime dönme eğilimine girilmeye başlandı. Şu anda Avrupa ülkelerinde veya ABD'de, okullar eylül ayı itibariyle açıldı.
İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) sayfasında, eylül ayında okulları neden açtıklarına dair bir açıklama bulunuyor. Buna göre çocuklarınokuldan uzak kalmasınıntoplumsalve çocuklarınbilişsel gelişimlerinekötü etkilerininvirüsünyayılma riskindençok dahafazla olduğundan bahsedilirken,özellikle alt sınıf çocuklarınbundan daha da zarar göreceğiihtimalinden bahsediliyor.
Imperial College'da önemli bir salgın bilimci olan Neil Ferguson'ın araştırmalarına göre İngiltere'de tüm okulların açılmasının salgının yayılma hızına yapacağı etki % 0.5'ti. İngiltere'deki şu anki yayılma hızı ise 1'lerde. Önceki hükümetlere de sağlık alanında danışmanlık yapmış Sir David King ise 10 yaş ve daha büyük çocukların hastalığı yayma etkisinin, yetişkinlerle eşit seviyede olduğu ve okulların açılmasının yeni bir dalgaya yol açacağı görüşünde. Ancak okula gidemeyenlerin sıkı şekilde karantinada kalması şartıyla bunun önleyici olabileceğini de hatırlatıyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise "olası bir karantina durumunda en son kapatacağımız yer okullar olmalıdır, bu ahlaki bir meseledir" diyerek tüm uyarı ve eleştirilere rağmen okulların açılmasını sağladı. Bu kararda okula çocuklarını yollayamayanebeveynlerin işe gidemiyor olmasınınve çocukların eğitimden mahrumkalmasının sarmal etkisinintesiri olduğu söyleniyor. Öte yandan İngiltere'deki binlerce çocuk doktorununbir açık mektup yayınlayarak,çocukların sağlığı ve iyiliğiiçin okulların açılmasını talepettiklerini de ekleyelim.
Sciencemag.org dergisinde yayınlanan bir makaleye göre yapılan çalışmaların çoğunda 18 yaş altı bireylerinvirüsü yayma oranı normalin1/3'ü ile 1/2'si arasında değişiyor. Fransa'da, 15.000 nüfuslu Crepyen- Valois'de yapılan bir çalışmaya göre yaş gençleştikçe hem enfekte olma hem de yayma ihtimali azalıyor. Buradaki bir okulda şubat ayındacovid olan ama 12 gün boyuncafark etmeden okula gelen ikiöğretmen üzerinden meslektaşlarının% 59'unun enfekte olduğuama örneğin ilkokuldaki sadece 3öğrenciye virüsün bulaştığı tespitedilmiş. Başka sonuçlar da var ama köşeme maalesef sığdırmam imkânsız.
Avrupa'dan örneklerle neden okulları vaktinde ve tam kapasite açtıklarını anlamaya ve aktarmaya çalıştım. Eğitimden yoksun kalmanın veyaaksatmanın kısa ve orta vadedekietkileri ile halk sağlığı arasındakidenklem oldukça çetrefil, doğruçözümü uyguluyoruzdur umarım.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.