ABD Başkanı Trump, beşinci nesil F-35 uçaklarının teslimatını 90 günlüğüne askıya alan Senato kararını onayladı. Zaten 90 gün içerisinde bir teslimat beklenmediğinden karar sembolik ve Türkiye'ye yönelik bir yaptırım anlamına gelmiyor. Yani Türkiye'nin kendisine resmî olarak teslim edilmiş iki uçağın fiziki olarak teslim edilmesinin önüne bir engel konmayacak. ABD SavunmaBakanı Mattis de, 7Temmuz'da Kongre'yeyazdığı mektupta,Türkiye'ye F-35 uçaklarınınsatışının durdurulmasıgirişimlerine karşı çıkmış vebunun "tedarik zincirinde sıkıntıyaneden olacağı ve uçak fiyatlarınıyükseltebileceği" uyarısındabulunmuştu. ABD, siyasî nüfuz alanındaTürkiye'ye istediğini yaptıramamasınınhıncıyla vergi artırımınagiderek, kuru hareketlendirerekcevap vermeye çalışsa da, dünyanınen güçlü ordularından birinesahip Türkiye ile askerî ilişkilerindesorun çıkarmamaya şimdilik özengösteriyor.
Trump, iki bakanımıza yönelik yaptırımları açıkladığı zaman da yine Savunma Bakanı Mattis, verdiği demeçte, "Türk-Amerikanilişkileri ve askeri operasyonlarınabir etkisi olmadı. Şuaşamada Türkiye ile yakınçalışmaya devam ediyoruz" demişti. Yani ABD şimdilik "ticarettesavaş, askeri işbirliği" demeyi sürdürüyor.
Bunda ABD'nin FıratKalkanı ve ZeytinDalı harekâtları sonrasısahada Türkiye'denbeklemediği bir cevapalmasının da katkısıbüyük şüphesiz.
Dahası Astana sürecinin etkisi kartopu gibi büyüyor. Türkiye veRusya, İstanbul'daAlmanya veFransa'nın da katılımıyla düzenlenecek dörtlü Suriye zirvesi için hazırlık yapıyor. Önceden Rusya'nın parçası olduğu bir Suriye çözümüne mesafeli bakan, Türkiye'nin de bunun parçası olmasına önyargıyla yaklaşan iki öncü Avrupa ülkesinin liderlerinin İstanbul'a gelerek Türkiye- Rusya çözüm planına destek verecek olması da ABD'nin çok hoşuna gidecek bir girişim olmayacaktır. Fakat diplomaside ve sahada geri plana itildikçe bunu agresyonla telafi etme çabasına gireceği kesin.
Başlıktaki deyim şimdilik ABD'nin görünen yüzü olsa da bunun da son kullanma tarihi yaklaşıyor. Karşımızda YPG'ye binlerce TIR mühimmat yağdıran bir devlet varken askerî işbirliğinin de kalıcı olacağını varsaymak aptallık olur.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.