Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, dünkü grup toplantısında dile getirdiği şu sözlerle başlayalım:
"Bize yıllarcahep 'kara' diye öğretilenAfrika'nın aslındane kadar renkli,ne kadar bereketlibir yer olduğunugördükçe bu kıtayısömürenlerin insafsızlıklarını,vicdansızlıklarınıdaha iyi anlıyoruz."
Sömürgeci tatbiklerekarşı duran ve içindençıktığı toplumun çoğunluğugibi azınlıklarca'siyah' muamelesi görmektenbugünlere dişiyletırnağı ile gelen, diğer'siyah'ları da kendisiylebirlikte merkeze doğruyürüten Erdoğan'ınAfrika kıtasında popülerliğininbüyümesi hiç deşaşırtıcı değil. Afrika kıtasının,2050 itibariyle, dünyanüfusunun %54'ünü barındıracağıöngörülüyor. Bu sebepleekonomik öngörülerde,Afrika'nın Asya'nın da önünegeçeceği söyleniyor. Erdoğan'ınAfrika gezisinin son durağı olan Malide dünyanın en az gelişmiş ülkelerindenbiri olarak söz konusu büyümedenpayını almaya çalışıyor. Şimdilikbüyüme oranı %3'lerde olan Malide pek çok Batı Afrika ülkesi gibi1960'ların başında Fransız sömürgesiolmaktan kurtulup bağımsızlığınıilan etmiş. Afrika'nın üçüncü enzengin altın madeni kaynaklarınasahip Mali'nin nüfusunun %95'iMüslüman fakat Fransız etkisi büyükölçüde devam ediyor. Mali'de 8yerel dil konuşuluyor ve bunlarınen yaygını Bambara ancakülkenin resmî dili Fransızca.
Mali'deki Fransız etkisine, Mali ordusunun Fransa tarafından eğitilmesi, danışmanlarla yönlendirilmesi ve en son Tuareg isyanı sebebiyle 2013'teki Fransız askerî müdahalesi de eklenmiş. Kimilerinin "Fransa'nın Afganistan'ı" dediği Mali, Mart 2012'de bir askerî darbe yaşamasının ardından siyasî olarak oldukça zor günler geçirdi. Tuareg isyanı,Kaddafi döneminden akansilahlar ve Mağrip El Kaidesiile birleşince, istikrarsızlığınbir süre daha devam edeceğini,Fransa'nın da fırsattan istifadeetkisini pekiştireceğini tahminetmek zor değil.
Mali ile ilişkilerimiz ancak Şubat 2010'da kurulan Büyükelçiliğimizle birlikte tam olarak başladı diyebiliriz.
Batı Afrika için daha yolun başındayız ama Sudan ve Somali'de başardıklarımızı görüp ümitlenmemek elde değil.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.