Çocuğuna “Cihat” ismini koymak isteyen aileye soruşturma
27.10.2017, Cuma
Toulouse'un banliyölerinden Leguevin'de ikamet eden bir ailenin çocuğunun ismini Cihat koymak istemesi üzerine belediye yetkilileri aileyi savcılığa şikâyet etti.
Savcılığın ise konuyu aile mahkemesine taşımayı kararlaştırdığı bildirildi.
Fransa'da Eritreli üç kadını aracına alarak hastaneye götürdüğü gerekçesiyle bir öğretim üyesine iki ay ertelenmiş hapis cezası verildi. "Kendimiçin değil, savunduğumuzdeğerler için bukarara itiraz edeceğim" diyen Mannoni, hasta, yaralı ve yardıma muhtaç kişilere kayıtsız kalmamanın bir vatandaşlık görevi olduğunu dile getirdi.
Mültecilere su yok!
Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart, mahkemenin sığınmacılara su verilmesi yönündeki kararının Danıştay tarafından onaylanması üzerine yaptığı açıklamada, karara uymayacağını belirtti.
Bouchart, "Calais halkını korumakzorundayım ve bu nedenle sığınmacılarasu verilmesi için alınacak tümönlemleri reddediyorum" ifadelerini kullandı.
Sosyal medya "temizliği"
Fransız basınına "Facebook'ta bahartemizliği" olarak yansıyan yasaya göre,yüzde 60'ı terörle ilişkili 864 internet sitesininkapatıldığı Fransa'da, bin 847 kişi hakkındaterör propagandası yapma ve teröre övgüsuçlarından işlem yapıldı. Bilgisayarındaterörist fotoğrafı bulundurmayı dahi suçkabul eden yasa kapsamında 10'a yakınkişiye 3 ay ila 5 yıl arasında hapis cezalarıverildi.
Öte yandan Paris'te yaşayan 53 yaşındaki bir kişinin, sosyal medyada "Fransızlaruyanın, her biriniz bir Müslüman'ıöldürün" gibi çok sayıda ve sürekli nefret mesajlarına ise hapis cezası yerine 105 saat kamu yararına bir işte çalışma cezası verildi.
Wi-Fi'ye DAESH adı verince...
4 Kasım 2016'da Fransa'nın Dijon kentinde İnternet kablosuz ağına "DAESH 21" ismini koyan 18 yaşındaki gence "kamusalalanda terörü övmek" suçundan hapis cezası verildi. Bir komşusunun şikâyeti üzerine gözaltına alınan gence mahkeme "Kamusal alanda terörü övmek" suçundan ertelemeli 3 ay hapis cezası verdi.
Gencin avukatı ise müvekkili hakkındaki suçlamaları reddetti. Avukat müvekkilinin DEAŞ'a sempati duymadığını, Wi-Fi ağına bu ismi koymasının genç bir adamın aptalca bir hareketi olduğunu, yapılan inceleme ve araştırmalarda da hiçbir DEAŞ bağlantısı bulunmadığını söyledi.
Fransa'da son bir yıl içinde yaşanan uygulamalardan bir kesit okudunuz. Yaklaşık iki yıldır OHAL ile yönetilen, Fransa artık OHAL'i olağan hale getirecek, istisnayı yasa yapacak değişiklikleri geçirmeye hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Macron, Mısır'ın askerî diktatörü Sisi ile görüşmesinde sorulan soruya, Mısır'ın insan hakları ihlalleri hakkında konuşmayacağını, kimsenin de kendisine ülkesini nasıl yöneteceğini söylemesini istemediğini belirterek cevap verdi.
İnsanlıktan nasibini almamış Fransa'nın en büyük Müslüman nüfusunu barındıran Batı Avrupa ülkesi olduğu düşünülürse, bu devranın ne kadar böyle döneceği meçhul ama en azından kendi gaddarlıklarına bakmadan Türkiye'ye ders vermeye son vereceklerini umabiliriz!
(www.utancgunlugu.com sitesinden ve Elif Şahin'in "RIP etat de droit" yazısından faydalanılmıştır.)
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.