İç savaş, bir ülkedeki vatandaşların, etnik veya dinî bazı gerekçelerle gruplara bölünüp birbirleriyle savaşmalarını gerektirir. Türkiye'de şu anda böyle bir tehdit yok, böyle bir tehdidin gerçekleşebileceğinin işaretleri de yok. PKK, 20 Temmuz'dan bu yana tam beş kez 'serhildan' yani ayaklanma çağrısı yaptı. Ancak istisnai birkaç yer dışında, çoğunluğu HDP'ye oy veren bölge halkı bu çağrıya karşılık vermedi. Aynı şekilde, halkın ekserisi PKK'nın 'Kürt' kimliğiyle özdeşleştirilmesine karşı duruyor.
TSK saflarında PKK'ya karşı savaşırken şehit düşen Kürt askerler olduğu herkesin malumu. Devlet, terörle mücadeleyi "Türk-
Kürt" ekseninde ele almaya karşı olduğunu 'Türkün gücünü göstermek'ten bahseden özel harekâtçıya açılan soruşturma ya da "kamu kurum ve kuruluşlarında Türkçe hariç bir dilin konuşulmayacağı" yönünde Kürtçeyi hedef aldığı belli olan Kaymakam'ın şahsi ve keyfi uygulamasına anında son verilmesi gibi gelişmelerle gösteriyor. Ne var ki MHP lideri Bahçeli, devamlı iç savaş ihtimalinden bahsediyor. Bu yıl başında, Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'ne yönelik terör saldırısı sonrasında Bahçeli, 6 Ocak'taki grup konuşmasında, "Dolmabahçe Çalışma Ofisine yönelik çakma suikast girişimi aklımızla alay etme anlamına gelmiştir" diyerek aynı Demirtaş gibi 'Saray Gladio'su' tarzı bir iddiaya başvurmuştu. Ardından da, "Bugün Cizre'de, yarın Silopi'de, diğer gün ise bir başka yerde çatışmalar büyür ve bunun da önüne geçilmezse, uyarıyorum ki, Türkiye kardeş kavgasının içine sürüklenecek, yanan ateş herkese ulaşacaktır" diyerek Cizre ve Silopi'deki 'hendek kazma' girişimlerine devlet müdahalesi sonrası çıkan çatışmaları iç savaşla ilişkilendirmişti.
Bahçeli, 10 Ağustos'taki yazılı açıklamasında da, "Bölgesel ve küresel projelerin cesamet ve cüret kazandığı şu günlerde ülkemiz kanlı bir iç savaşa doğru hızla sürüklemektedir" demişti. Aynı açıklamada, "AKP ile CHP'nin kaçak güreşmesi, birlikteliğe yanaşmaması, masayı devirmek için bahane arayışları bir defa siyasi sorumsuzluk örneğidir" diyen Bahçeli'nin Ak Parti'yle koalisyonu sadece iki saat konuşarak kestirip attığını hatırlatarak devam edelim.
Çarşamba günü de benzer bir açıklama yaptı Bahçeli ve "Sıkıyönetimin geciktirilmesi halinde, kanlı bir iç savaş kaçınılmaz olarak gündeme gelebilecek, sonuçta Türk milleti bizzat devreye girerek meşru müdafaada bulunabilecektir" şeklinde iç savaşa âdeta gerekçe buldu. "Türk milletinin meşru müdafaa hakkı"nı devletin kullandığı, bundan ötesinin suç kapsamına girdiğini söylemeye gerek yok. Fakat buna rağmen Bahçeli, yine Demirtaş'ın 'Halkımız kendi güvenliğini sağlasın' çağrısına benzer şekilde insanları kendi güvenliklerini sağlamaya çağırdı. Bu iki çağrı, aynı madalyonun iki yüzüdür. Vahimlik noktasında farkları yoktur. Terörle mücadele, halkın desteğiyle mümkündür. Halkın bir kesimi kendi kanununu kendisi koymaya çalışırsa, halkın başka bir kesimi de aynısını yaparsa, işte bu iç savaa yol açar. Sayın Bahçeli, şayet bir iç savaş ihtimali görüyorsa, en başta buna meşruiyet ve zemin kazandırmaktan geri durmalıdır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.