Ramazan alışverişi yapacaklar dikkat! Uzmanlardan uyarı geldi
Tüketici dernekleri, ramazan alışverişlerinde fiyat araştırması yapma, son kullanma tarihlerini kontrol etme ve ihtiyaca göre alışveriş yapma konusunda vatandaşları uyardı. Ramazan kolilerine olan talep artarken, ürün fiyatları içeriğine göre değişiyor. Fırsatçı zamlar ve aldatıcı indirimlere karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Restoranlarda fiyat listelerinin kontrol edilmesi, şüpheli durumların ilgili kurumlara bildirilmesi önerildi.

Tüketici dernekleri, vatandaşlara, ramazan ayı alışverişinde ürün fiyatlarını, son kullanma tarihlerini kontrol etmesi ve ihtiyaçtan fazla ürün almaması yönünde uyarıda bulundu.
Ramazan alışverişinde fiyat araştırması yaparak tasarruf edin. (AA)
RAMAZAN KOLİLERİ TALEP GÖRÜYOR
Vatandaşlar, ramazan ayının yaklaşmasıyla iftar ve sahurda tüketilecek gıda ürünlerinin alışverişine odaklanırken, bu dönemde gıda ürünleri yanında, bu ürünlerin yer aldığı ramazan kolileri de talep görüyor.
Market ve e-ticaret platformları ramazan paketlerini çeşitli kampanyalarla satmaya başlarken, ürünlerin fiyatları da paket içeriğine göre değişiklik gösteriyor.
Bu paketlerde, meşrubat, makarna, bakliyat ürünleri, salça, sıvı yağ, çay ve şeker gibi temel gıda maddeleri yer alıyor. Kimi paketlerde sucuk, kaşar, kavurma, hurma, zeytin, helva ve reçel gibi iftarlıklar da bulunabiliyor.
İhtiyaçtan fazla ürün almak, fiyatların artmasına neden olabilir. (AA)
"FİYAT ARAŞTIRMASI YAPILMALI"
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ramazan ayının yaklaşması nedeniyle yiyecek ve içecek ürünlerine yönelik talepte artış yaşandığına işaret etti.
Ramazan ayının ilk haftasında bazı işletmelerin talep artışı beklentisiyle fiyat güncellemesine gidebileceğini belirten Küçük, bu doğrultuda, vatandaşların ramazan ayının ilk döneminde taleplerini artırmamasının önemine dikkati çekti.
Küçük, iftar ve sahur alışverişi için tavsiyede bulunarak, "İhtiyaç duyulan kadar iftarlık ve sahurluk ürünlerin satın alınması birinci kural olmalı, ikinci olarak da mutlaka piyasada fiyat araştırması yapılmalı." dedi.
İftarda, restoran ve lokantalara gideceklerin de işletmelerin girişinde ve masalarda fiyat listesi olup olmadığına dikkat edilmesi konusunda hatırlatmada bulunan Küçük, fiyat listelerinde belirtilmeyen hizmet ücretlerinin ödenmemesi gerektiğini söyledi.
Küçük, bu durumun tüketici hakem heyetlerine veya Ticaret Bakanlığına şikayet edilebileceğini bildirerek, şöyle devam etti:
"Fiyat etiketi bulunmadan satış yapan işletmeleri Ticaret il müdürlüklerine, Ticaret Bakanlığına, belediyelerin zabıta birimlerine şikayet edebiliriz. Maddi zarar söz konusu olursa, vatandaşlarımız tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunmalıdır. Ramazanda ihtiyacımız olan ürünleri alışverişe çıkmadan bir liste yaparak belirlemek ve ihtiyacımız kadar alışveriş yapmak, ani şekilde talebi artırarak fiyatların yükselmesine imkan vermemek açısından önem taşıyor."